Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

SPDIF konwerter do RCA 5.1 albo 7.1

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

SPDIF konwerter do RCA 5.1 albo 7.1

Witam
    Czy może ma ktoś w swoich archiwach schemat dobrego jakościowo konwertera audio z SPDIF do RCA 5.1 albo 7.1 ?
    Wszystko to co znajduje na sieci jest mono albo stereo co dla mnie jest bezużyteczne
    To co chce osiągnąć to podłączyć swoja kartę muzyczna przez TOSLINK do 6xLM3886
    Prosił bym o jakieś rady schematy czy projekty jak uzyskać 5.1 lub 7.1

To chyba nie będzie takie proste.
    O ile z dacami stereo nie ma problemu to do 5.1 potrzeba już bardziej skomplikowanych dekoderów DD, DTS itp.
    Chyba jednak łatwiej wykorzystać kartę jako źródło 5.1.
    Ewentualnie jakiś sprzęt od majfrendów np. SX-512A ale na cudowną jakość raczej bym nie liczył.
    Last edited by piotreq123; 16.03.2016, 16:15.

Skomentuj

Kolega Piotrek ma racje, w stereo jako PCM nie ma problemu, 5.1 jest juz tylko jako bitstream mozliwe ( 7.1 przez TOSLINK jest wogole nie mozliwe ) a wiec potrzebujesz decoder DD albo DTS inaczej tylko SZSZSZSZSZSZSZSZSZSZSZSZSZ

Skomentuj

Może spróbuj wykorzystać taki moduł ?
        http://allegro.pl/show_item.php?item=6053911197 (Moduł DAC 7.1 PCM1690 PCM9210 CS5361 COAX+TOSLINK)

Skomentuj

Tylko to było jakoś sterowane z procesora, jak to obejść? Chyba nie tak łatwo.

Skomentuj

Datasheety wszystkich IC i wtedy można myśleć nad własnym sterowaniem spod mikrokontrolera, ale dokładnie się nie wgłębiałem czy coś nie jest jeszcze potrzebne (poza oczywiście zasilaniem).

Skomentuj

Jak masz kartę muzyczną to może wyjdź z niej analogowo z poszczególnych kanałów, kombinowanie na siłę nie ma sensu przy końcówkach na lmach, to już lepiej poszukaj sobie amplitunera z pre out , jak po spif to bez hdmi czyli coś taniego dostaniesz, może jakiś z uszkodzonymi końcówkami np, w ogolę po co takie kombinacje , kino chcesz sobie zrobić czy co takiego ?

Skomentuj

Może spróbuj wykorzystać taki moduł ?
                http://allegro.pl/show_item.php?item=6053911197 (Moduł DAC 7.1 PCM1690 PCM9210 CS5361 COAX+TOSLINK) (Moduł DAC 7.1 PCM1690 PCM9210 CS5361 COAX+TOSLINK)
                No własnie tak jak kolega Micwoj powiedział to musi byc wysterowane z procesorka czyli odpada na ta chwile bo nie jestem wstanie oprogramować tego

Jak masz kartę muzyczną to może wyjdź z niej analogowo z poszczególnych kanałów
                mam teraz wyprowadzony sygnał przez jacki ale chciałem zobaczyć jak będzie chodzić po spdif

kino chcesz sobie zrobić czy co takiego ?
                może nie kino a uniwersalny sterownik np do 5.1 takie coś co można podłączyć każde końcówki mocy zbudowałem już jeden

[HTML]http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=13249123#13249123[/HTML]

ale teraz chciałem bardziej rozbudowany z radiem bluetooth i selektorem no i przydało by się własnie spdif

Skomentuj

To mimo wszystko poszukaj starego procka kina z dd 5.1 pl1 czy 2 jak ma być takie miksowanie ze stereo bo ani taniej tego nie ugrasz ani lepiej nie zrobisz. Chyba że to tak dla samego dlubania diy to jak najbardziej działaj

Skomentuj

Szczerze mówiąc to mam taki moduł wyjęty z amplitunera TEAC AG-D8800 on jest na CS493264-cl jest to układ sterowany po i2c ale to nie będzie chyba takie hop siup ze by to uruchomić

Skomentuj

czyli co panowie
                      nie da się zrobić w prosty sposób dekodera 5.1 z spdif?

Skomentuj

Czaruję...
                      X