Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Sony :-]

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Sony :-]

Hej :-)

mam dosyc durrne? pytanie : czy odtwarzacze japonskiej firmy SONY ,
    moga grac (dobrze) , przez dobrze rozumiem mn. wie. choc czesciowe
    "zblizenie" do CD 43-53-63 Marusia ...

Marantz jest niemal expertem w dziedzinie odtwarzaczy oraz przetwornkow.
    Oni wiedza doskonale, ze uklad wyjsciowy (op-ampy) powinny byc zrobione
    w konf. odwracajacej , a nie najprostszych aplikacji Filtrow. (niektore playerki
    Sonego mialy nawet kondziorki "rezystorowe" w torze audio !! - no comments )

Pozdro, & dzieki za wyrozumial-osc !!!

Nie wiem, czy dobrze zrozumiałem post, ale postaram się odpowiedzieć.

Sony jest typowo komercyjną firmą, która produkuje urządzenia skierowane dla "typowych Kowalskich". Stąd zastosowanie dużo prostszych (i tańszych) rozwiązań. Nie wiem, co to są kondziorki rezystorowe, ale jeżeli chodzi o kondensatory, to ceramiczne są w torach audio dość powszechne (bezpośrednio w torze poniżej 10nF, powyżej głównie do odsprzęgania), a jeśli jest potrzeba uzyskania dużych pojemności w dość przystępnej cenie, zdarza się konstruktorom stosować elektrolityczne (niestety nie zawsze te Low-ESR).

Układy aktywne, takie jak op-ampy, w zastosowaniach audio częściej są wykorzystywane w konfiguracji nieodwracającej - chociażby topologia Sallena-Keya. A tańsze i prostsze filtry pasywne RC też są często spotykane w audio, chociażby na wejściach przedwzmacniaczy. Jeśli taki Marantz decyduje się na jak najwyższą jakość, to kosztem wzrostu ceny, użyje dużo lepszych wzmacniaczy operacyjnych w torze audio. A różnice w cenach tych komponentów potrafią być naprawdę znaczne.

Skomentuj

Nie mozna powiedziec ze jedna firma robila lepsze cedeki od drugiej, kazda miala udane i mniej udane modele.

Marantze 43, 53, 63 chociaz solidne to jednak budzetowe, daleko im nawet do Sony z serii 3 czy 5 o 7 nie wspominajac.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zamieszczone przez Piter93 Zobacz posta
      Sony jest typowo komercyjną firmą, która produkuje urządzenia skierowane dla "typowych Kowalskich". Stąd zastosowanie dużo prostszych (i tańszych) rozwiązań.
      Nie zawsze.
      Sansui AU-α 907MR, Sony CDP-557ESD, T+A Criterion TCI 3R

youtube.com/user/Mr1Raziel

Skomentuj

Jak juz to bierz jakis sprawdzony ( 'legendarny' :) jak laser/naped.. korekcja bledow jest prznyjmniej ok to tylko dac decyduje o jakosci dzwieku. marantz tez sporo gniotow dla mas wypuscil.. i czemu akurat sony?? a jak chcesz dobry dac to zakup cos na SACD + ps3 moze to odworzyc, 'dac' dla DSD to zwykly filtr :) prawie bez dac'a w tej cenie to chyba bije wszystko jezeli biblioteka sacd ci odpowiada
        Last edited by ppp000; 24.04.2016, 22:06.

Skomentuj

Czaruję...
        X