Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Dobór wzmacniacza do Media Center

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Dobór wzmacniacza do Media Center

Witam,
    Buduję media center głównie do filmów, prostych gier i muzyki.
    W środku będzie i3-6100 i płyta Gigabyte GA-H170N-WIFI z integrą Realtek ALC1150 + wzmacniacz audio 5.1
    Wszystko chcę zmieścić w jednej obudowie.

Obecnie szukam wzmacniacza 5.1 który zasili w przyszłości prawdopodobnie głośniki zbudowane na W.18.200.8.FGX i T.10.200.8.PCX.
    Przeszukałem AliExpress i znalazłem takie gotowe płytki:
    http://pl.aliexpress.com/item/YJ-dua...638984296.html
    http://pl.aliexpress.com/item/5-x80W...577266877.html
    http://pl.aliexpress.com/item/Assemb...622932620.html

Czy te płytki do czegoś się nadają? Czy nie warto na nie zwracać uwagę?
    Interesują mnie płytki bez regulacji głośności, bo to chciałbym robić z poziomu systemu operacyjnego.

Jeśli jakościowo są w miarę ok, to czy do głośników jakie wymieniłem powyżej będą wystarczające?
    Grać one będą w pokoju 16m2 i to raczej bez szaleństw. Domówek nie urządzam.

Czytałem że do stereo lepsze są kostki LM3886 a do suba TDA7294, a tu jest właśnie odwrotnie :/

Druga sprawa. Czy wzmacniacze oparte na tych kostkach mocno się grzeją podczas słuchania normalnej muzyki? Oczywiście ze sporym radiatorem.
    Tak jak napisałem będzie to w jednej obudowie z płytą i procesorem.

Zastanawia mnie jeszcze jedna rzecz. Ile tego typu układy ciągną na "biegu jałowym"?
    Komputer będzie chodził non stop ze względu na serwer WWW i router WiFi.
    Płyta i procesor aktualnie w spoczynku ciągną mi około 25W.
    Wolał bym przez sam wzmacniacz nie zwielokrotnić rachunku za prąd :)

Zamieszczone przez SRB_PL Zobacz posta
    do stereo lepsze są kostki LM3886 a do suba TDA7294, a tu jest właśnie odwrotnie
    W tym pierwszym linku masz dokładnie to co chcesz, nic nie jest odwrotnie.
    Kostki są na tyle proste w aplikacji, że ciężko coś tu schrzanić.
    Musisz brać pod uwagę, że sub MUSI być 8 ohmowy bo TDA jest tu w układzie mostkowym, natomiast z LM3886 na 8 ohmowych kolumnach więcej niż 30W nie wydusisz przy rozsądnych zniekształceniach.
    Jeśli chcesz mocniejszy wzmacniacz to druga pozycja, tu też sub musi mieć 8 ohmów.
    7 sztuk TDA na jednym radiatorze trochę ciepła wydzieli (nawet w spoczynku) więc radiator musi być spory - najlepiej jakby udało się go zamontować jako jedną ze ścianek obudowy.
    W sumie bardzo fajne końcówki i chyba nie ma większego sensu tego składać samemu za takie pieniądze.
    Jeśli chodzi o zasilanie - chyba wskazane byłoby wyłączanie końcówek bo po co ma to się grzać niepotrzebnie.
    Last edited by piotreq123; 09.05.2016, 09:46.

Skomentuj

Piotreq123 dziękuję za odpowiedź.
      Masz rację że pomyliłem kostki. Wydaje mi się że na którejś aukcji to przeczytałem, a wkleiłem najtańszą.

W planie są na początku dwie kolumny Diory.
      Jak znajdę czas, czyli gdzieś w okolicach 6 króli, to zabiorę się za robienie własnych skrzynek najprawdopodobniej na tych STXach które wymieniłem.
      Mam nadzieje, że nie uszkodzi to scalaków jak we/wy będą wisiały niepodłączone.
      Suba prawdopodobnie odpuszczę sobie, ale warto mieć komplet wyjść w razie czego.

Co do mocy wzmacniacza to nawet 30W powinno wystarczyć w zupełności.
      Pamiętam że 4 kolumienki Diory miałem podpięte do Zodiaka i dawały radę, a tam jest jak dobrze pamiętam 15W.

Radiator postaram się dobrać spory.
      Obudowa będzie niestety z MDFu więc ciepła nie odprowadzi.

Chyba zdecyduję się na bramkę numer jeden.

Ostatnie pytanie.
      Jaki transformator do tego?
      5x50W+160W = 410W?

Jeden duży, czy lepiej dwa mniejsze?
      Drugi bym dołożył po dodaniu kolejnej pary kolumienek.

Skomentuj

Ja bym dał 450-500VA i jeden oczywiście.
        Jak później połączysz 2 trafa razem?

Skomentuj

Zamieszczone przez piotreq123 Zobacz posta
          Ja bym dał 450-500VA i jeden oczywiście.
          Jak później połączysz 2 trafa razem?
          Masz rację. Nie było pytania. Czas iść spać, bo dopiero co z pracy wróciłem i głupoty piszę.

Pozdrawiam

Skomentuj

A moze szarpnac sie na jakis prosty tranzystor ? Bankowo bedzie lepiej grał. Borys robił takie male ustrojstwa

Wysłane z mojego LG-P710 przy użyciu Tapatalka

Skomentuj

Czaruję...
            X