Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Unitra Tonsil ZG10

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Unitra Tonsil ZG10

Witam,
    Unitra Tonsil ZG10 czy takie dwie kolumny o mocy 30 wat beda dobre do malej domówki??? i jaki wzmacniacz w granicach 100-200zl polecacie?
    Z góry dziękuje za porady :P

To są takie kolumienki do radyjka które się bodaj amator nazywało. jeszcze gdzieś w domu taki zestaw mam. Absolutnie się to do nagłośnienia nie nadaje. To jest do cichego słuchania w domu. Wprawdzie te szerokopasmówki mają spora efektywność, ale to nie znaczy że się nadają do głośnego grania.

Skomentuj

Zależy, które ZG10 bo było kilka odmian. Były zwykłe ZG10, na GDS i trochę bardziej wypaśne ZG10-C (2-3 drożne). Te zwykłe na pewno będą za słabe, chyba, że jako przygrywka do kawy. Te większe narobią więcej szumu. Zalecany wzmacniacz min. 50W@8ohm.

Skomentuj

rozumiem... to jakie kolumny bylyby w miare dobre do takich rzeczy??? interesuja mnie polskie produkty. I zeby nie bylo za drogo 200-400 za kolumny wmacniacz 200

Skomentuj

Do nagłośnienia domówki poszukaj ZG602 lub 603.
          Te ZG10 to do słuchania radio przy malowaniu płotu na działce.

Skomentuj

za 800 są to dla mnie za drogo, a 100 W to potwory... kolega mowil ze ma dwie 40 W i w zupelnosci wystarczaja i daja rade. Te to na naprawde dużą impreze. Moglbys dac modele tak 2x slabsze???

Skomentuj

Słabsze to też nie znaczy że będą lepsze. Liczy się efektywność jak ma być głośno.

Skomentuj

Ma byc mniej wiecej jak na weselu, nie musi byc bardzo glosno

Skomentuj

Dlaczego upierasz sie przy polskich produktach? Jesli chcialbys kupic nowe, to jak najbardziej godne pochwaly, ale uzywane? Za ta kase kupisz znacznie lepszy sprzet zagraniczny niz krajowej produkcji.

Skomentuj

wiele sie naczytalem ze tonsile to dobre glosniki i dobrze graja to glowny powod a drugi to taki ze to po prostu polskie...

Skomentuj

Dobre tonsile to stare tonsile, jeśli w ogóle można je tak nazwać. Nie masz żadnej pewności jak były używane przez poprzednich właścicieli. Lubia być skatowne, trzeba się też liczyć z tym że w starszych z czasem wysypią się zawieszenia głośników. Zwłaszcza przy głośniejszym graniu.

a 100 W to potwory... kolega mowil ze ma dwie 40 W i w zupelnosci wystarczaja i daja rade. Te to na naprawde dużą impreze.
                      100W to nie potwory tylko normalne kolumny. W ogóle o czym mówi ta moc? Możesz mieć i kolumny o mocy RMS 10W i też będą dawać radę pod warunkiem że będą mieć wysoką efektywność. Jeśli zależy Ci na jakości to da się znaleźć coś fajnego. Napisz w jakim pomieszczeniu chcesz robić te imprezy jeszcze. Mam nadzieje że to nie sala 200mkw : - )

Skomentuj

Witajcie, ze względów sentymentalnych ściągnąłem ze strychu parę owych ZG10 w zawierających GDS20/10. Dość ciekawa "kolumna", duża efektywność pozwala na granie jako bezpośrednio podłączona pod wyjście słuchawkowe telefonu Sony Xperia.
                        Brzmienie, gdy napędzana telefonem, akceptowalne, głośność OK wystarczająca. Niestety podłączona pod wzmacniacz już nie daje takiej radochy, wywalona średnica, bardzo wąski kąt odtwarzania wysokich tonów, praktycznie brak basu.
                        Może jest tu wina zbyt małej obudowy, może LT wyciągnęła by z tego głośnika "GDS20/10" nieco więcej dołu.

Skomentuj

MicPol ciesz się "pięknym" brzmieniem z telefonu póki jeszcze działa.
                          To sa 20 centymetrowe głośniki szerokopasmowe. Basu z nich nie będzie.
                          Co masz na myśli z obudową LT? Chyba chodzi Ci o TL. Myślę że nieopłacalne zabawa.
                          Last edited by Adzik94; 12.05.2016, 08:03.

Skomentuj

Rozwinę nieco wypowiedz kolegi wyżej. Podłączenie w ten sposób jest kretyńskie. Wejście słuchawkowe masz przystosowane do słuchawek o impedancji 32< ,Twoje kolumny mają 8 albo i mniej. i teraz pytanie, ile razy większy prąd popłynie przez wzmacniacz w telefonie?

Skomentuj

Zamieszczone przez MicPol Zobacz posta
                              Witajcie, ze względów sentymentalnych ściągnąłem ze strychu parę owych ZG10 w zawierających GDS20/10. Dość ciekawa "kolumna", duża efektywność pozwala na granie jako bezpośrednio podłączona pod wyjście słuchawkowe telefonu Sony Xperia.
                              Brzmienie, gdy napędzana telefonem, akceptowalne, głośność OK wystarczająca. Niestety podłączona pod wzmacniacz już nie daje takiej radochy, wywalona średnica, bardzo wąski kąt odtwarzania wysokich tonów, praktycznie brak basu.
                              Może jest tu wina zbyt małej obudowy, może LT wyciągnęła by z tego głośnika "GDS20/10" nieco więcej dołu.
                              Ciekawe z Ciebie zawodnik. Napedzac glosniki telefonem? Oj kolego, kolego...
                              Co do dalszej czesci, to oczywiscie ze wieksza obudowa wyciagnie wiecej basu, ale zeby ja zaprojektowac, trzeba miec parametry glosnika, ktorych Ty zapewne nie posiadasz.

Skomentuj

EE, no zanim mi wzmacniaczyk z allegro przyszedł, napędzałem przez parę dni satelitki kina 6R z dziurki słuchawkowej w komputerze. Podłączałem z duszą na ramieniu, ale nie spłonęła, dała radę. To może i telefon da radę.

Skomentuj

Zamieszczone przez japycz1 Zobacz posta
                                  Rozwinę nieco wypowiedz kolegi wyżej. Podłączenie w ten sposób jest kretyńskie. Wejście słuchawkowe masz przystosowane do słuchawek o impedancji 32< ,Twoje kolumny mają 8 albo i mniej. i teraz pytanie, ile razy większy prąd popłynie przez wzmacniacz w telefonie?
                                  E nie przesadzajcie, daje radę spokojnie, mało tego wytrzymuje zwarcie. Kolumny są 8 omowe, wzmacniacz w telefonie ma ograniczenie prądowe, więcej niż mu "fabryka dała" nie przepuści.
                                  Nie wierzysz, sprawdź.

Oczywiście też nie mam parametrów owych głośników i pewnie się nimi bawić nie będę. W Amatorze trzeba było niskie tony dać na maksimum.

Skomentuj

dobra nie w pomieszczeniu, a na zewnatrz... co do zawieszen to nie problem moge to wymienic. I nie proponujcie tu jakis kolumn dużych gabarytowo gdyz najczesciej beda staly w pokoju 20 m kwadratowych i pasuje zeby to jakos wygladalo. Co do efektywnosci to w odleglosci 10m od kolumn ma byc w mare glosno. To nie beda jakies duze imprezy. Calosc chcialbym do 500 zlotych.
                                    Last edited by MrKamileq; 12.05.2016, 15:33.

Skomentuj

Czaruję...
                                    X