Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

pasmo przenoszenia wzmacniacza

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

pasmo przenoszenia wzmacniacza

Witam szanowne grono forumowiczów.
    Mam pytanie odnośnie zakresu pasma przenoszenia wzmacniacza audio.
    Obecnie zakończyłem budowę i testy wzmacniacza klasy A/AB na tranzystorach.
    Moc 2x 110W przy 4 Ohm,pasmo przenoszenia 0Hz- 450kHz (- 3dB 500kHz , przy 100mHz prostokąt to dalej prostokąt a trójkąt to dalej trójkąt-nie piszę o sinusie bo jest idealny w całym zakresie).Charakterystyka liniowa.
    Barwą dźwięku zachwyca, ale mam czasem wrażenie, że góra jest zbyt wyrazista (słychać wysychanie politury na skrzypcach, położonej 30 lat temu :o)
    Po wielu tygodniach pomiarów doszedłem do wniosku, że tak na prawdę górne częstotliwości ponad-akustyczne powinny być ograniczane.No i tu rodzi się pytanie jaką górną granicę przyjąć?
    40kHz 100 kHz? Proszę o pomoc i wyrozumiałość.
    Last edited by Marcinp; 31.05.2016, 08:14.

A to ma działać w częstotliwościach audio?
    A stabilne to jest przy tych częstotliwościach? Sprawdź czy ci się nie wzbudza przy obciążeniu pojemnością, indukcyjnością, bo możesz zrobić generator. Z tego co mi wiadomo zwykle z tego względu ogranicza się od góry pasmo wzmacniacza. Na wyjściu zobel, odsprzęganie do masy, ograniczenie w sprzężeniu zwrotnym itp. Gdzieś w temacie o uniampie Irek opisywał jakie stress testy robił swoim wynalazkom.

Bo co z tego że na rezystorze masz takie pasmo, jak zacznie ci dzwonić albo się wzbudzać jak podłączysz kolumnę ze zwrotnicą?
    A co do góry, to popatrz jak Borys mierzy zniekształcenia w swoich wzmacniaczach. Może pomimo tego pasma, po prostu dzwoni i to słyszysz? Pogadaj z Ravenem, Borysem, Irkiem, Zbigiem (chociaż go dawno nie widziałem) oni mają najwięcej doświadczenia. I pochwal się w ogóle co zrobiłeś, jakiś schemat albo co.

Skomentuj

Zamieszczone przez Marcinp Zobacz posta
      Witam szanowne grono forumowiczów.
      Mam pytanie odnośnie zakresu pasma przenoszenia wzmacniacza audio.
      Obecnie zakończyłem budowę i testy wzmacniacza klasy A/AB na tranzystorach.
      Moc 2x 110W przy 4 Ohm,pasmo przenoszenia 0Hz- 450kHz (- 3dB 500kHz , przy 100mHz prostokąt to dalej prostokąt a trójkąt to dalej trójkąt-nie piszę o sinusie bo jest idealny w całym zakresie).Charakterystyka liniowa.
      Barwą dźwięku zachwyca, ale mam czasem wrażenie, że góra jest zbyt wyrazista (słychać wysychanie politury na skrzypcach, położonej 30 lat temu :o)
      Po wielu tygodniach pomiarów doszedłem do wniosku, że tak na prawdę górne częstotliwości ponad-akustyczne powinny być ograniczane.No i tu rodzi się pytanie jaką górną granicę przyjąć?
      40kHz 100 kHz? Proszę o pomoc i wyrozumiałość.
      Uciąć 20Hz-20kHz i po problemie. Nie ma co próbować oszukiwać biologii.

Zresztą filtry takie według mnie są potrzebne, raz przypadkiem dołączyła mi się masa od sygalowego kabelka, rezystor w zobelku usmażył się..

Telepanie mambranami jest fajne na filmiki na yt ale nie do słuchania...dodatkowo odciążasz wzmacniacz..

Skomentuj

Dziękuję za odpowiedzi. Z tym obcięciem to trochę przesada. Wzmacniacze z obcięta górą do 20kHz i dołem poniżej 20 Hz po prostu źle brzmią.
        Zobel i układ chroniący przed obciążeniem pojemnościowym wprowadzają duże zniekształcenia sygnału. Mam trochę inne rozwiązanie zabezpieczające kolumny. Jeśli chodzi o obciążanie wzmacniacza nie dzieje się żadna krzywda.
        Odprowadzanie ciepła to 2 kg radiatorów więc temperatura przy kilkugodzinnym głośnym słuchaniu nie przekracza 45 stopni C. Zresztą w domowych warunkach raczej nie przekracza się kilku watów.
        Bardziej chodzi mi o praktyczną stronę ograniczania pasma od góry. Zresztą sporo wzmacniaczy szczególnie z górnej półki zaczyna od 0-1 Hz. Wzmacniacz chodzi z kolumnami Piega więc nie ma bólu jeśli chodzi o kontrolę basu, nic nie lata ani nie dudni. Chodzi mi raczej o górę. Nic nie syczy, nie piszczy tylko jest przeraźliwie wyraźne. Dobra , spróbuję z filtrem dolnoprzepustowym, zobaczymy co będzie. Jak się z tym uporam to napiszę coś więcej o wzmacniaczu.

Skomentuj

Ze wzmacniacza można wyjąć kondensator wejściowy i będziesz miał od DC, ale czy to jest dobrze? Przynajmniej DC powinieneś odfiltrować chyba, że jest odfiltrowana na wyjściu źródła. A od góry ogranicz np. na 100kHz. Nie powinno to zmienić brzmienia.

Skomentuj

Na początek to przebadaj się i sprawdż od i do ilu słyszysz a potem to juz wiadomo co konstruować:)Chętnie posłucham tego co stworzyłeś.
            Last edited by zbyszek; 04.06.2016, 15:09.

Skomentuj

lepiej zadaj sobie pytanie jakiej jakości słuchasz muzyki oraz co za stereo masz, zamiast lecieć od razu na wzmacniacz i jego parametry.

Skomentuj

Zamieszczone przez El_liero Zobacz posta
                lepiej zadaj sobie pytanie jakiej jakości słuchasz muzyki oraz co za stereo masz, zamiast lecieć od razu na wzmacniacz i jego parametry.
                To trochę dziwne, ponieważ parametry sam określiłem, jestem konstruktorem tego wzmacniacza. Nic w nim nie jest przypadkowe. Co do jakości to raczej narzekać nie mogę. Marantz sa8005, płyty testowe B&W. Tak jak pisałem, interesuje mnie praktyczne ograniczenie górnego pasma. Jeśli ograniczam pasmo przenoszenia do częstotliwości akustycznych to dźwięk jest miałki.Dziękuję za odpowiedzi.

Skomentuj

Dół odciąć na 8hz (5-7 to częstotliwości "fizjologiczne" organizmu ludzkiego i niepożądane) górę na 100-150khz ... Imao

Skomentuj

Zamieszczone przez Natalleos Zobacz posta
                    Dół odciąć na 8hz (5-7 to częstotliwości "fizjologiczne" organizmu ludzkiego i niepożądane) górę na 100-150khz ... Imao
                    Dziękuję ślicznie, o to mi chodziło. Przed chwilą odpaliłem z taką filtracją (dół dałem trochę niżej 6 Hz) .No teraz to brzmi jak powinno. Na górę dałem filtr dolnoprzepustowy mam -3dB przy 120kHz.
                    Odlot :biggrin: Dzięki śliczne, zamykam temat.

Skomentuj

6hz to jak pamiętam częstotliwość fal mózgu alfa (chyba w czasie spania jak pamiętam) podciągnij do 8 niby nie ma szans na oddanie tego sygnału (głośniki) ale jakieś wzbudne/harmoniczne mogą się kiedyś pojawić

Skomentuj

Czaruję...
                      X