Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Różnice w brzmieniu i jego jakości w kościach TDA

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Różnice w brzmieniu i jego jakości w kościach TDA

Witam!Jak w temacie-czy może mi ktoś powiedzieć czy jego zdaniem słyszlne są różnice jakości brzmienia między kościami typu TDA155x,TDA856x,TDA857x,TDA72xx?Pomijając różne moce i ilości kanałów,różne zasilania..czy mimo róznicy podawanych parametrów(głównie zniekształceń,separacji kanałów itd.)grają one znacząco różnie od siebie?Czy jest mi ktoś w stanie odpowiedzieć i porównać ich "walory" brzmieniowe?
    Dziękuję z góry!

w takim przedziale cenowym róznice są niewarte chyba komentarza, ogólnie przyjąłbym teorie ze najlepiej zagra jak zqwsze 7294 , chociazby dlatego ze ma sporą moc i potrafi dobrze wysterowac monitorki, małe kolumny czy małego suba :)

Skomentuj

No przedział cenowy nie gra tu roli-chodzi mi tu o porównanie czy tak bardzo odstaja te kostki od np 7294 właśnie..ale nie teoretycznie tylko praktycznie i ewentualnie czy róznią się między sobą.

Skomentuj

wszystko to są scalaki wiec różnica praktycznie znikoma o ile wogóle usłyszysz ją, dużo tu zależy od zasilania i apliakcji konkretnych wzmacniaczy, jak będziesz robił etsty to zawsze mocniejszy wyda ci sie lepszy ... no prawie zawsze ale tym przypadku tak i uważam że aplikacja tda jest na tyle prosta i tania że niewarto sie bawic w tańsze tda ... pozatym te 80W towedług mnie i wielu innych inimum żeby dorbze wysterowac chociazby 30-40 Watowe kolumny patrząc na to zeby przy ich dobrym wysterowaniu nie stracić nerrów sluchajac zniekształcenia i przesterowanie wzmacniacza

pozostałych kostek iesłyszałem ale słyszalem tansze tda 20.. itp wiec co nieco powiedziałem ale od 2030 zaczynalem wiec uwazam ze to super kosteczka :P

Skomentuj

Jesli sie zastanawiasz co ladniej gra bo chcesz zrobic wzmacniacz to zastanow sie nad lm3886. Cena ta sama (na lewandowscy.pl) a gra ponoc duzo ladniej.

Pozdro

Skomentuj

TDA155x,TDA856x,TDA857x to kosci samochodowe wiec porownywanie ich z TDA7294 jest raczej nie na miejscu. Poruwnanie TDA7294 i LM3886 ma juz sens.
            Tylko ze ten ktory slyszy wielkie roznice w brzmieniu wzmacniaczy nie pyta sie jak ktory brzmi tylko sam chodzi po sklepach i slucha. Robienie wzmakow na scalakach na pewno nie zapewnia wysokiej jakosc brzmienia. Pozatym glownie na brzmienie wplyw maja kolumny.

Skomentuj

Rany boskie ludzie jakie frazesy piszecie...pytanie proste-nie potrafię odpowiedzieć to nie piszę że nie da się porównac 7294 i 1554...ja się konkretnie pytam czy ktoś porównywał i czy słyszy różnice...bo dla mnie to wszytkie te scalone wzmacniacze są tak na prawdę do kitu-mają za wysokie TIM,bo każdy prawie ma sprzężenie zwrotne na za wysokim poziomie,żeby poszerzyć pasmo itd... czego się oczywiście nie podaje.Potrzebuję tanich końcówek do biampingu z pasywnymi zwrotnicami na poziomie liniowym do samochodu i szukam "lepszego" zła...z tych TDA,nie potrzebując przetwornicy.Z pobieżnych testów moge powiedzieć że 8561Q i 8567Q grają w moim odczuciu czyściej niż 1554.
              Pozdrawiam

Skomentuj

kup TDA 1562q drogie więc pewnie dobre :P
                ps czepiasz się szczegółów LM3886 i TDA 7294 to wzmaki które grają naprawde przyzwoicie. nie mówie że to hi end ale załoze się że w ślepym teście nie odróżnił byś ich od STK czy słynnego PA300

Skomentuj

Nie czepiam się-po prostu nie lubię jak odpowiada się "co kolwiek" na jasne pytania.I też uważam że nie odróżniłbym w ślepym teście który jest który,ale różnice mimo wszystko są łatwo wyczuwalne..no chyba że pozostałe komponenty zestawu by to uniemozliwiłyby.A co do 1562-no widzisz zapomniałem o tej kości w klasie H-nigdy tego nie słyszałem więc nie wiem jak sie to ma do reszty "pretendentów".

Skomentuj

dobra napisze,bo niedawno robilem porownanie tda7294 vs 1554q na takim poziomie glosnosci zeby 1554q dawal spokojnie rade a te 20W to wcale nie tak malo, sprzet - kilka wersji dwudrozne tonsile, oraz samoruby na tonsilach i stx-ach, zrodlo sygnalu sound blaster live i jest tak: 1554q ma duzo ostrzejsze wysokie, ale mniej przejrzyste, 7294 wydaje sie, ze ma mniej wysokich, ale gra bardziej zrownowazenie w calym pasmie i ma taki ocieplony dosc przyjemne charakter (to ocieplenie bardziej slychac w konfrontacji z lm3886) i schodzi nizej na basie i nie jest to sprawa kondow na wejsciu, gdzie w przypadku 1554q producent zaleca 220n, ale zwiekszenie tej wartosci nic pozytywnego nie daje (wiecej znieksztalcen), podsumowujac tda1554q nie nadaje sie do ostrych wysokotonowek, np. gdwk9/40 ciezko wytrzymac, ale przez ta ostrosc wysokich stx-owy gdwk gra jakos lepiej (jak na tylne satelity low-endowego kina domowego zeby nie bylo buhaha ), 7294 gra po prostu z wieksza kultura, ale roznica zalezy od jakosci kolumn np. na stx gdn14sc + gdwk9/150 po prostu nie slychac roznic za bardzo, ale na stx gdn 17sc + tonsil gdwk 8-130 tda 7294 gra lepiej zarowno w gorze jak i dole pasma. Mimo wszystko polecam 1554q do niewymagajacych zastosowan jak kino do kompa, bo to b. prosta w aplikacji kostka super zabezpieczona i o w zupelnosci akceptowalnym brzmieniu (do zastosowan jak wyzej). Ma tylko jedna wade w stosunku do 7294 - strasznie wrazliwa za zaklocenia w sieci, np. wlaczanie i wylaczanie lutownicy, kombinowalem wiele z kondami filtrujacymi, dlawikami prowadzeniem mas i raczej bez specjalnych sukcesow

Skomentuj

Z tym ze w tda7294 slychac lutownice itp to sie nie zgodze. To zalezy glosnie od zasilacza i u mnie np. lutownicy nie slychac nic a nic (za to jak mialem wczesniej troche nie udany zasilacz i prowadzenie masy to bylo troche slychac).

Skomentuj

Dzięki wielkie!"Szczupłość" w basie też zauważyłem i w 856x też-czyli cecha typowa,natomiast myślę że ta mała przejżystość wysokich i ich ostrość spowodowane są jednak dużo większymi od innych kostek tu wymienionych zniekształceniami,rosnącymi z częstotliwością.PS: Czyli jednak mozna porównać ;p ?

Skomentuj

Zamieszczone przez micas7
                          ...bo dla mnie to wszytkie te scalone wzmacniacze są tak na prawdę do kitu-mają za wysokie TIM,bo każdy prawie ma sprzężenie zwrotne na za wysokim poziomie,żeby poszerzyć pasmo itd... Pozdrawiam
                          HE HE i kto tu frazesy pisze. A skad wiesz ktory wzmak ma glebokie sprzezenie zwrotne?
                          Wiem wiem te audiofilskie wogule go nie maja :) Jakby Ci napisali ze w srodku scalaka sa lampy to tez bys uwierzyl?

Roznica w TDA1562Q jest taka ze ma prawdziwe 50W a nie jak reszta 20W. Clasa H na pewno nie podnosci jakosci ale zdecydowanie podnosi moc i o to chodzi.
                          W sprzecie samochodowym glowny problem to wspolona masa sygnalowa i zasilania i to wplywa na jakosc. Ten problem rozwiazuja przetwornice napiecia ale ty takowej nie chcesz.
                          Skup sie raczej na rzeczach waznych czyli podlaczeniu tego. A koncowki to kup sobie kilka roznych bo to tanie jak barszcz i posluchaj. To chyba twoje uszy najwiecej maja do powiedzenia w tym temacie.

Skomentuj

przeciez napisalem ze to w tda1554q slychac lutownice, w 7294 nic a nic i nie trzeba specjalnie sie wysilac

Skomentuj

jasne - zle zrozumialem
                              sorki

Skomentuj

HE HE i kto tu frazesy pisze. A skad wiesz ktory wzmak ma glebokie sprzezenie zwrotne?
                                Wiem wiem te audiofilskie wogule go nie maja :) Jakby Ci napisali ze w srodku scalaka sa lampy to tez bys uwierzyl?
                                Chyba nie rozumiemy sie troszku?Jeśli chodzi o scalaki to są takie parametry jak wartość sprzężenia zwrotnego ustalona wewnetrznie zawyczaj.
                                Jeśli nie jest ustalona...to można to policzyć.
                                Tak czy inaczej jest ona wysoka,co poprawia pasmo przenoszenia,zniekształcenia przejścia przez zero,częściowo szumy,ale pogarsza separację i wprowadza wspomniane TIM (polecam lektórę : http://www.elektronika.owg.pl/lampy/dlaczego.htm http://www.republika.pl/audioton/wzmacniacze2.html )
                                A jakbym tą lampę w tym "napisanym" usłyszał to pewnie że bym uwierzył.

Roznica w TDA1562Q jest taka ze ma prawdziwe 50W a nie jak reszta 20W. Clasa H na pewno nie podnosci jakosci ale zdecydowanie podnosi moc i o to chodzi.
                                Właśnie ma sztuczne 50W...w koncu to klasa H...ale nie wiem nie słyszałem.

To chyba twoje uszy najwiecej maja do powiedzenia w tym temacie.
                                No wreszcie się z czymś zgadzamy

Skomentuj

micas7 troche musisz się jeszcze doszkolić..... TDA1562Q ma wbudowaną przetwornice napięcia i ma prawdziwe 50wat..... niewiem jak moc moze być nieprawdziwa ale.... normalne końcówki samochodowe ledwo co wyciągają 20wat a to troche skromnie

Skomentuj

Sztuczne 50W-bo przetwornica jest owszem ale będąca pompą ładunkową i raczej trudno powiedzieć żeby te 50 W było dostępnych w pełnym paśmie...i choćby niewiem jak wielkie kondensatory dać-to nie będzie to w stanie dostarczyć ciągłego prądu o dużym natężeniu,a im niżej tym gorzej.

Skomentuj

podobnie jak mkul, robiłem porównanie TDA7294, jakiegoś 2 kanałowego STK i TDA1555Q.
                                      Generalnie mógłbym powtórzyć to co napisał on odnośnie TDA1554 w przypadku 1555Q.
                                      Brak niskiego basu, wyzszy bas przypomina walenie patykiem o karton, srednica obecna i tylko tyle, sopran wyostrzony, nieczytelny.

Mimo tylu negatywnych uwag pokusiłem się jednak o budowe prostego wzmacniacza do komputera na 1555. Podstawowa zaleta: prostota konstrukcji, zasilanie jednym napieciem sprawia ze zasilacz to pestka i mozna zasilic go w terenie z akku.
                                      Jesli dział konstrukcje odzyje to podziele sie zdjęciami.
                                      Wykorzystałem do niego głosniki które mają z definicji mało sopranu ale i tak jest jego niesdoyt (tak, tak, pomimo tego iż kość sieje sopranem na lewo i prawo)

Oczywiście aż tak duzych róznic nie zauwałzyłem pomiedzy TDA a STK. Wydaje sie ze STKowi granie przychodzi lżej. Ale w tym porównaniu nasuwa się podstawowa myśl: TDA to jednak dobra kość pod warunkiem ze wiemy gdzie kończą sie jej mozliwości i nie oczekujemy od niej więcej niż to możliwe.
                                      Pozdrawiam

Skomentuj

jeszcze jest tda7374 w klasie AB i prod. thomsona chyba go wyprobuje z ciekawosci moze bedzie ladniej gral niz 1554. Teraz tak mysle, ze moze problemy zaklocen w 1554q wynikaly z tego, ze polaczylem wszystkie masy zaraz przy koncowce, a przeciez samochodowe wzmaki maja osobne nozki dla masy sygnalowej i zasilajacej

Skomentuj

Czaruję...
                                        X