Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zaciski tranzystorów - wzmacniacz Car-audio

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zaciski tranzystorów - wzmacniacz Car-audio

Witajcie

Muszę rozebrać wzmacniacz w celu wymiany złącza RCA. Potrzeba oczywiście wyjąc płytkę z obudowy ale mam problem z zaciskami od tranzystorów.
    Wcześniej spotkałem się tylko z dociskami na wkręt więc nie było problemu.
    Tutaj natomiast działa to na zasadzie docisku i to całkiem mocnego:

Można to podważyć śrubokrętem jednak takich zacisków jest ogólnie pięć sztuk i tu jest problem :/
    Może jest jakiś patent na demontaż takich zacisków ?
    Próbowałem to ruszyć w bok bo odgięciu jednak bez rezultatu, siedzi jak diabli.

przerabialem temat
    jakos to sciagalem, trudniej bylo zalozyc

podwaz z boku, tak zeby to do gory wyszlo

niepamietam dokladnie, ale to sie jakos podwazalo przez ten gorny otwor i wtedy jakos to sie sciagalo

Skomentuj

No właśnie, jakoś.. może ktoś wie coś więcej, sprawa nie jest pilna i wolę poczekać niż urwać. To siedzi bardzo ciasno, a nie ma o co oprzeć śrubokręta, bo przecież nie o tranzystor ...
      Last edited by Rfck; 08.06.2016, 11:43.

Skomentuj

Naprawilem podobny wzmak to nie jest jakiś peeying? Musisz mieć wąskie szczypce łapiesz za górną blachę nad otworem i rękojeść szczypiec dajesz w dół a wszystko ciągniesz w górę. Tak jakbyś chciał zagiąć górne zacisku do dołu jednocześnie ciągnąć wszystkio w górę. Trudno wytłumaczyć tekstem, w pt będę naprawiał coś takiego to nagrać filmik.

Według mnie to największe cholerstwo jakie można spotkać. Cały wzmacniacz naprawilem 10min, a z blachami męczyłem się 2h i jeszcze łapki pokaleczyłem ;/

Teraz sobie wyobraź jak jest przy składaniu tego z powrotem xD ja rozginałem je bo nie da rady inaczej..

Skomentuj

Byłbym wdzięczny jakbyś nagrał! Poczekam zatem zanim z nerwów wszystko roztrzaskam :)
          Wzmacniacz to Signum sx-260, do wymiany tylko RCA.

Skomentuj

Mniej więcej coś takiego, jak widać wzmacniacz był już naprawiany i blaszki już są porozginane, ale procedura ta sama.

Skomentuj

Demontaż blaszek nie jest taki skomplikowany :)
              Wbijasz płaski nieduży wkrętak z boku pomiędzy blaszkę a krawędź radiatora w miejscu zaznaczonym niezdarną żółtą kreską :)
              Podważasz do góry , jeżeli potrzeba to operacje powtarzasz z drugiej strony
              Nic nie trzeba rozginać czy doginać
              Montaż jest bardzo prosty

Skomentuj

Zamieszczone przez ajlosa
                przestało mi działać tylne światło stopu to na górze, czy to coś z kabelkami
                Z żarówka, bezpiecznikiem, kabelkami i użytkownikiem.
                Nie ten temat!

Skomentuj

Czaruję...
                X