Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Problem z Amanero

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Problem z Amanero

Cześć,
    Próbuję odpalić mojego DAC z kostką AK4490 i mam bardzo dziwny problem, którego przyczyną jak się później okazało jest amanero.
    Wszystko działa kiedy w mikserze windowsa mam ustawioną głośność na 1%, kiedy ją zwiększę minimalnie pojawia się szum na kilkudziesięciu khz i przesterowanie.
    Amanero jest podłączone bezpośrednio do kostki AK którą konfiguruję przez I2C, w tej chwili ustawiam tylko bit RSTN w rejestrze CTRL1, reszta ustawień jest domyślna.
    Czy miał ktoś podobny problem?

Zobacz sobie, czy nie pomyliłeś gdzieś formatu I2S z left-justified.

Skomentuj

AK jest domyślnie ustawiony na 24bit MSB justified, testowałem też inne konfiguracje i problem dalej występuje mniej lub bardziej w zależności od firmware amanero. :(

Skomentuj

Amanero ma standardowo ustawione wyjście na format I2S. Musisz przełączyć AK4490 na 24-bit I2S compatible lub 32-bit I2S compatible.

Skomentuj

Zmieniałem ustawienia w konfiguracji amanero na format zgodny z tym ustawionym w AK, nie dało to nic więc sprawdziłem pozostałe formaty, również bez pozytywnego rezultatu.

Skomentuj

Rozumiem. W takim wypadku może masz problem ze stopnień analogowym? Podepnij oscyloskop i zobacz wyjścia bezpośrednio w AK4490.

Nie napisałeś dlaczego uważasz, że to wina Amanero, więc zakładam, że są różne możliwości.

Skomentuj

Sprawdzałem stopień analogowy, wszystko działa poprawnie. Pomiary wykonuję właśnie bezpośrednio na wyjściu AK. Zaraz postaram się wrzucić oscylogramy.

Skomentuj

Wczoraj nie udało mi się w ogóle uzyskać sinusa na wyjściu, w zamian za niego na jednym kanale miałem przebieg podobny do LRCK a na drugim podobny do SDATA. Dzisiaj (prawdopodobnie po resecie komputera) znowu pojawił się sinus i wygląda to tak dla różnych poziomów głośności ustawionej w mikserze windowsa (2%, 4%, 8:

Skomentuj

Zakładając, że żaden układ nie jest uszkodzony, to dalej twierdzę, że format danych nie jest dopasowany i miesza się bit znaku.
                  Last edited by .3lite; 13.06.2016, 21:50.

Skomentuj

Udało mi się naprawić, jeden z pinów AK był niedolutowany. Wysyłałem dane na szynę I2S i niby scalak odpowiadał, zorientowałem się że coś jest źle kiedy próbowałem odczytać dane z rejestru AK.
                    Po zmianie i upewnieniu się że wszystko gra układ ruszył. :) Teraz pozostało mi tylko odpalić ponownie amanero w tryb slave i wsadzić na izolowaną stronę bo widać śmieci w.cz na wyjściu.
                    Dzięki za pomoc. :)

Skomentuj

Tyle dobrze, że naprawiłeś :) Z ciekawości zapytam - jaki to pin był? Trochę niespodziewane zachowanie.

Skomentuj

PIN 13 - PSN Akurat ten który wybiera tryb komunikacji mikrokontrolera z AK.

Skomentuj

Czaruję...
                        X