Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

zasilenie TDA

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

zasilenie TDA

witam po przerwie mampytanie o TDA7294 czy moge go zasilic 150W 2x30V (2x2.5A) a jako zasilacz ne069

i jeszce jedno słyszalem że jeżeli tda jest przykręcone do radiatora to radiator powinnismy podłączyć do uziemienia czy to prawda??

można 2x30 V ale chyba tylko dla 8 ochmów dla 4 maks to 2x26 V a zasilacz, to nema senu kupowac jakiś kit bo tutaj wystarczą dwa kondensatory + mstek i nic wiecej nie trzeba , łaczysz przewodami i nietrzeba bawicsie w płytki :)

radiatora nie trzeba łączyć z uziemieniem a czy jest to poprawna opcja to hm niewiem :P niepamiętam z którą nózką obudowa od tda jest podłączona, ale chyba to coś da gdy np jak u mnie w domciu nagle spadkie ci przewód z +24V na radiator to w ten sposób moze uchronić to kostke od wysadzenia, iestety u mnie kostka poszła sie ... podobnie miałem z cdromem od kompa ale to trochę inna bajka :P najlepszym rozwiazaniem i tak jest odizolowanie radiatora od obudowy tda jakąs podkłądką, ma to ogromnie duzo plusów a teksty w postaci że będziesz miał gorszy przepłyt temperatury jest beznadziejny, pogorszy to wprawdzie ten przepływ ale nie w takim stopniu zeby palic tda i eliminowac tą najlepszą opcje :) o sie rozpisałem hehe

Skomentuj

Obudowa TDA jest na ujemnym potencjale zasilania dlatego typowo daje sie podkladki mikowe zeby ja odizolowac od radiatora ktory najczesciej podlacza sie pod mase ukladu. Podkladka izolacyjna w bardzo duzym stopniu pogarsza warunki odprowadzania ciepla i jak ktos chce wydusic z TDA moce rzedu 80-90W musi przykrecic TDA bez podkladki (tylko na silikon) a odizolowac radiator od reszty ukladu.

Skomentuj

obudowe mam br wiec radiator wrzuce do srodka zeby nic go nie dotykało
        wzmacniacz jest do 8ohm a jak by ktoś zarzucił schemacik filtra czyli mostka i kodensatorów+jakie ma to mieć parametry to bymbył wdzięczny i czy ten kit ne69 to jest zły ?

Skomentuj

jak na glosnik 8ohm to daj trafo 100W (by bylo po wyprostowaniu 40V) kondy 6800uF/50V na strone i mostek jakis 25A bo jest i tak tani i po filozofii

Skomentuj

IREK - ja mam podkładkę mikową pod TDA i cisnałem kilka godzinek pare razy i TDa dał rade bez pisknięcia :) dodam ze radiaor jest srednio sporych rozmiarów i w obudowie metalowej od wzmaka wentylowanej dziurkami

Tak apropo to czy już sprawdziłeś ten schemacik pa100 który dostałem od ciebie na mejla ??

Skomentuj

Schemat: http://www.elektroda.net/warsztatowe...metryczny1.gif
              tylko dajesz inne wartość kondensatorów np. 2x10000uF, mostek prostowniczy na 10A.
              Ot cała filozofia
              Pozdrawiam

Skomentuj

a jak bym chcial jakiec bezpieczniki dac to w ktorym miejscu?

Skomentuj

przeciez zasilacz jest na tej stronie <lol>

Skomentuj

Budzik ten projekcic BPA100 wyslalem Ci ja :] i napisane tam bylo, ze go nie sprawdzalem.Wy to mozecie zrobic :)

Skomentuj

Podkladka mikowe nie wplywa na to ze wzmak nie bedzie dzialal.
                      Ale mozna powiedziec tak kiepska podkladka wymaga duzego radiatora natomiast TDA bez podkladki wymaga dwa razy mniejszego radiatora!
                      Przy duzych mocach jest to szczegulnie wazne i zaden TDA nie wytrzyma prawdziwych 100W z podkladka mikowa. Ale ma duze szanse bez niej.

Skomentuj

Zamieszczone przez irek
                        Podkladka mikowe nie wplywa na to ze wzmak nie bedzie dzialal.
                        Ale mozna powiedziec tak kiepska podkladka wymaga duzego radiatora natomiast TDA bez podkladki wymaga dwa razy mniejszego radiatora!
                        Przy duzych mocach jest to szczegulnie wazne i zaden TDA nie wytrzyma prawdziwych 100W z podkladka mikowa. Ale ma duze szanse bez niej.
                        Po pierwsze - podkładka mikowa zmniejsza przepływ ciepła, więc jeżeli dasz podkładkę mikową to 5x razy większy radiator nic ci nie da. Po drugie TDA7294 wiesz ile ma THD przy 100W? 10% THD, a przy tym to już nie da się słuchać. W praktycznych pomiarach udało mi się rozkręcić do 78W przy niskich zniekształceniach(akceptowalnych), więcej to już zniekształcenia, na więcej zresztą nie pozwala obudowa TDA która jest wąskim gardłem w chłodzeniu.

>Zajarany: 1 bezpieczniki daj do pomiędzy plusami za kondensatorami a drugi pomiędzy minusami również za kondkami.

Pozdrawiam

Skomentuj

Z TDA mozna uzyskac wieksza moc ale nie ciagla. A to ze juz przy 78W zaczal ci znieksztalcac to tylko i wylacznie z powodu napiecia zasilania. Po prostu bylo za male.

Odradzam bezpieczniki w plusie i minusie zasilania. W przypadku spalenia jednego drugi poda napiecie stale na glosnik co pewnie go spali. Wystarczy jeden bezpiecznik sieciowy.

Skomentuj

OK. Trzyba było napisać że moc chwilowa. Napięcie miałem 2x +-28V. Mierzona była moc ciągła. Ja jestem jednak zwolennikiem stosowania bezpieczników. Nieraz uratowały mi niejeden układ a nawet głośnik. Jednak to tyczy się wzmacniaczy tranzystorowych. Jeżeli chodzi o scalaki mocy to się z tobą zgodzę że wystarczy bezpiecznik po stronie sieciowej.

Pozdrawiam

Skomentuj

eeeeeee pogubiłem się , że już niewiem kto mi wysłał to no ale wielkie dzieki :)

Skomentuj

Odradzam bezpieczniki w plusie i minusie zasilania. W przypadku spalenia jednego drugi poda napiecie stale na glosnik co pewnie go spali. Wystarczy jeden bezpiecznik sieciowy.
                                tak sie zastanawiem jak napiecie stałew zasilaczu może spalić głośnik przecież to napięcie podawane jest najpierw na wzmacniacz a wydaje mi się że jak wzmacniaćz otrzyma złe nap to albie sie spali sie wyłączy albo przestanie działać

Skomentuj

Otoz jak koncowka mocy ulega uszkodzeniu to stapiaja sie oba tranzystory mocy robia zwarcie miedzy plusem, minusem i wyjsciem na glosnik. Jesli sa zastosowane dwa bezpieczniki to najpierw sie przepala jeden odcinajac przeplyw pradu zwarciowego. Drugi natomiast przez spalone tranzystory mocy dolacza zasilanie do glosnika. Poniewaz glosnik ma jakas impedancje bezpiecznik albo sie nie spali albo zrobi to po dluzszej chwili mogac uszkodzic glosnik.
                                  Oczywiscie w praktyce roznie bywa ale to najczestrzy scenariusz.

Skomentuj

wiec jezeli ja kupilem zestaw ne69 i w mim mam bezbieczniki zaraz za prostownikiem przed kondensatorami to mam sie o to bać w końcy nie sprzedawali by takiej niebezbiecznej rzeczy , oprocz tego dam jeszcze bezpiecniki ok 2.5-3A przed transformatorem

Skomentuj

Przed trafem wystarczy jeden. Zauważ żeby bezpiecznik(3A) poleciał trafo musi pobrać moc 230x3=690W. Prąd zwarciowy jest mniejszy. Spróbuj z 1,5A i 2A czy nie pali podczas startu i grania, jeżeli nie, to ok. Czarne scenariusze Irka zdarzają się częściej przy scalonych końcówkach mocy.

PS: Jak mi wywalało bezpieczniki to jakoś w kolejności(jeden po drugim)

Pozdro

Skomentuj

Czaruję...
                                      X