Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jaka końcówka mocy? Głośniki 2.1

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jaka końcówka mocy? Głośniki 2.1

Witam,
    Na co dzień zajmuję się robotyką i systemami wbudowanymi. Tym razem chciałem pobawić się w zrobienie głośników prawie od 0. Znalazłem lm3886 i wydaje mi się całkiem okej. Ale zanim zacznę coś robić, chciałem się Was tutaj zapytać. Podstawowe założenia:
    -Moc przynajmniej 40W
    -Możliwie jak najlepszy dźwięk(niskie szumy, zniekształcenia)
    -?
    No właśnie, na wielu rzeczach się nie znam jeszcze, dlatego może zaproponujecie mi coś lepszego niż lm3886 a może okażę się, że jest on beznadziejny. Dodatkową zaletą byłaby możliwość zasilania go napięciem 12V(żeby zrobić przenośny), ale nie koniecznie. Przede wszystkim chciałbym zrobić coś, co gra możliwie najlepiej, a używane będzie przeważnie z kartą muzyczną Asus Xonar D1. Cena nie gra roli(chyba że istnieje jakiś z kosmosu za tysiące). Ile ma kanałów to nieistotne. I czy jest może jakiś ciekawa końcówka dla subwooferów.

Z góry dziękuję, gdybyście potrzebowali jeszcze więcej informacji, to pytajcie, bo pewnie nie wspomniałem o czymś istotnym.
    Last edited by mfrlexibles; 29.06.2016, 15:24.

W temacie wspominasz o głośnikach 2.1, a w treści piszesz że nieistotne ile wzmacniacz będzie miał kanałów? Nie bardzo rozumiem jaki jest cel zbudowania wzmacniacza, co on będzie zasilał? Projektów DIY jest masa, od tych na układach scalonych za parę groszy, do tranzystorowych końcówek mocy za kilkaset złoty. Kwestia odpowiedniego doboru.

Skomentuj

Ile kanałów nie ważne, bo przecież można zrobić na kilku układach. Rozumiem, że przez napisanie "tranzystorowych" chodzi Ci o to, że nie są w 1 układzie? Z technicznego punktu widzenia lepiej, żeby to był scalak. Na wejściu jak napisałem,Asus Xonar D1, czasami telefon(WM8994), na wyjściu głośniki, które też sam zamierzam zrobić.

Skomentuj

Na 12v jest np. TK2050 on lubi też a przede wszystkim akumulator . Bo rozumiem że 12v z wtyczki samochodowej ? Da ci z 50W na w miarę niskim zniekształceniu . Ogólnie jest kilka fajnych tripath'y TA 3116 czy jakoś tak też podobno fajnie gra.

Skomentuj

Zamieszczone przez mfrlexibles Zobacz posta
          Ile kanałów nie ważne, bo przecież można zrobić na kilku układach. Rozumiem, że przez napisanie "tranzystorowych" chodzi Ci o to, że nie są w 1 układzie? Z technicznego punktu widzenia lepiej, żeby to był scalak.
          Owszem, ale ważne jest jakie głośniki zamierzasz zasilić. Ja bym najpierw zbudował głośniki, a później martwił się o ich zasilenie :P Jeżeli planujesz konstrukcje 2.1 to możesz zrobić jakiś prosty i tani wzmacniacz małej mocy do testów np. TDA2030. Popularny, tani, nie potrzebuje zasilania symetrycznego. Później możesz dorobić drugi taki układ do stereo. Do suba składasz coś większej mocy, do tego preamp z odpowiednimi filtrami dla wszystkich kanałów i voila :)

Natalleos, skąd Ci się weźmie 50W przy 12V? Przy obciążeniu 4ohm, P=U*U/R=36W. Nawet w klasie D i sprawności ~90% mamy około 30W. Tripathy fajne kostki, ale chyba już nie do nabycia. Przynajmniej nie na naszym rynku.

Skomentuj

@Natalleos blisko, po prostu akumulator żelowy 12V. I dzięki, obadam TA3116.
            @DiGiCo Czy mógłbyś mi napisać coś o zależności pomiędzy wzmakiem a głośnikami? A planuję użyć Pioneer TS-E2002i, subwoofera jeszcze nie szukałem. Obudowy drewno(lipa) 1cm grubości, bass-reflex. Do tej pory wydawało mi się, że idealny wzmacniacz to taki, który wzmocni amplitudę fali bez skutków ubocznych(szumy, zniekształcenia,ciepło), a co później zrobimy ze wzmocnionym sygnałem, to już nieistotne.
            Last edited by mfrlexibles; 30.06.2016, 00:53.

Skomentuj

Jako takiej zależności nie ma, ale bez sensu pakować pieniądze, skoro sam nie wiesz co będziesz napędzał. Wzmacniaczy nie ma idealnych, każdy ma jakąś sprawność i zniekształcenia, a wyznacznikiem jakości zestawu jest w głównej mierze głośnik.

Pioneer TS-E2002i do czego? 89dB skuteczności i zasilanie z akumulatora żelowego to nie najlepszy pomysł. Lepiej coś wyższej skuteczności, żeby nie katować wzmacniacza i w efekcie nie rozładowywać szybko akumulatora. Jeżeli akumulator to wzmacniacz w klasie D, ewentualnie T jeżeli takową kostkę gdzieś znajdziesz.

Skomentuj

Sorki nie spojrzałem w datasheet tego chipa

Skomentuj

@DiGiCo Wspomniałem, że możliwość zasilenia tego niskim napięciem to będzie dodatkowy atut. Przez większość czasu zestaw będzie przy PC, zasilanie dowolne. Poza tym, skoro zależności nie ma, to jest tak jak mówię, to co zrobimy ze wzmocnionym dźwiękiem, to nieistotne. Wybór głośników to raczej osobny temat w takim razie. Dla mnie główną atrakcją to część programowa i elektroniczna, jakieś kodeki, equalizery itp. I lepiej będzie najpierw zrobić porządny wzmak, a potem martwić się o jego wyjście. I jeśli to niemożliwe, żeby ktoś mi podał jakieś ciekawe scalaki, to zostanę przy lm3886. Klasa D? A to nie mija się dokładnie z moimi założeniami(Możliwie jak najlepszy dźwięk(niskie szumy, zniekształcenia))? Ja bym brał A gdybym znał jakiś model.

Skomentuj

I tak przez kilka dni szukając ciągle i wszędzie natrafiłem na lme49830 i to na niego padło. Dzięki za pomoc.

Skomentuj

Przecież to driver do MOSFETów, a napisałeś że nie chcesz stosunkowo dużych mocy(>40W) i klasy D.

Skomentuj

Nie wiem jaki system wnioskowania stosujesz, ale dla mnie >40W nie oznacza, że nie chcę dużych mocy. I fakt, że brałbym A nie wyklucza innych. Nie sądziłem że na D można zrobić coś tak dobrego. Pisałem, że w temacie nie jestem dobrze zorientowany i szukam jakiś propozycji ciekawych kostek. Zresztą przywykłem do tego, że ludzie na forach średnio potrafią odpowiadać na pytania. A z takimi rzeczami jest zwykle problem, bo firmy raczej promują gotowe produkty konsumenckie, a nie kosteczki z których je złożono. Stąd pomysł na przeszukanie sklepów wzdłuż i wszerz.

Skomentuj

Średnio potrafią odpowiadać na pytania, tak jak i ludzie średnio pytają, nie przedstawiając kluczowych do odpowiedzi informacji. Nie wiem, kupuj i baw się. Tylko pytanie czy kolumny też będziesz robił równie wysokiej jakości i mocy? Druga sprawa to jeżeli planujesz układ 2.1, gdzie w 2kolumnach jest odcięty dół to wiedz że 90-pare procent mocy całego zestawu będzie szło w sub. W subie nie potrzeba nie wiadomo jak niskich zniekształceń bo i tak tego nie usłyszysz. Dlatego można zaoszczędzić stosując np. TDA7294 w subie, a do stereo jakieś mały wzmacniacz do 10W nawet w klasie A

Skomentuj

Aa racja. Zapomniałem o tym. Wcześniej zrobiłem filtry(załączony obrazek). Mając funkcję tych charakterystyk można wyliczyć jak dobrać moc wyjściową każdego układu, aby możliwy był liniowy odsłuch całego pasma? Oczywiście z pominięciem interferencji fal z różnych układów. Wiadomo, głównie robię 2.1 aby podbijać basy i rekompensować w ten sposób nieliniowość czułości ucha, ale nie wszyscy to lubią, niektórzy preferują słuchanie muzyki dokładnie tak, jak zrobił to twórca i przydałoby się takie ustawienie. Co do jakości to faktycznie, w niskich częstotliwościach słabo rozróżniamy zniekształcenia. I jeszcze mam pytanie odnośnie szumów. Szum samego scalaka(2-5uV f = 20Hz-20kHz) to raczej niewielki procent szumów całego układu(nagranie dźwiękowe, zasilanie, filtry, środowisko inne układy)? Bo jeszcze nie wiem jakich elementów będę używać, postaram się sprowadzać najwyższej jakości i możliwie dobrze odizolować całość od środowiska, więc zastanawiam się, czy w ogóle powinienem zwracać na to uwagę przy wyborze scalaka. Bo jeśli okaże się, że tylko przystawiając ucho do głośnika na pełnym wzmocnieniu usłyszę różnicę pomiędzy jednym scalakiem a drugim(przy tych samym elementach zewnętrznych) to bez sensu.

https://diyaudio.pl/i/27952/ee6b2379...1467751584.jpg

Skomentuj

Filtry na NE5532 w zupełności wystarczają i jest masa gotowych układów w sieci. Ogólnie kąt i częstotliwość filtra regulujesz pod konkretny zestaw głośników. Tak samo zresztą moc, bo każdy głośnik ma swoją skuteczność. Co do jakości to same scalaki aż tak wiele nie wnoszą jeżeli układ jest dobrze zaprojektowany, warto natomiast zwrócić uwagę na kondensatory w torze audio, ewentualnie jakieś precyzyjne rezystorki.

Skomentuj

Dzięki, obadam go, bo jeszcze nie wybierałem wzmacniacza do filtrów, przyjąłem w obliczeniach idealny. A robiłem na bazie Butterwortha i Czebyszewa, także ogarniam regulowanie.
                                Obadałem, że istnieje polska firma robiąca głośniki i chciałbym ją przetestować, zrezygnowałem z Pioneera.
                                Sub - http://stx.pl/w-15-160-8-fcx.html
                                2-Drożny:
                                http://stx.pl/m-18-200-8-mcx.html
                                http://stx.pl/t-10-250-8-pcx.html
                                I jeszcze ostatnie 2 nurtujące mnie pytania: Lepiej w głośniku 2-drożnym zrobić filtr pasywny, czy 3 wzmacniacz i filtr aktywny? No i jak z tą mocą teraz. Sub ma 100W mierzonych AESem i 89db czułości, średni 100/92, wysoki 25/92. Różnica 3db, czyli na starcie potrzebną moc środkowego i wysokiego obniżamy 2 krotnie. Zakładając, że zrobię 3 filtr aktywny i dla suba wezmę ten TDA7294, to jakie powinny być pozostałe 2 kości, żeby wzmocnienie całego pasma było takie samo np w momencie, kiedy sub pracuje na połowie mocy. Wydaje mi się, że to można jakoś policzyć. Znamy charakterystykę filtrów i moc wzmacniacza suba. Wcześniej napisałeś o zależności 100W do 10. Rozumiem, że dlatego tak, bo 90parę procent mocy idzie w suba? Tylko jakie częstotliwości obsługuje ten sub, ja bym to chciał policzyć dla moich filtrów.
                                Last edited by mfrlexibles; 06.07.2016, 02:05.

Skomentuj

Do stereo zrób pasywną zwrotnice. Projekt masz na forum do tych glosników. Ale polecam mniejszy czyli na 15MCX. Suba zrób na większym głośniku niż ten 15FCX zaproponowany przez Ciebie. Mogę podsunać pomysł na 22.200.8MCX i do tego mostek TDA7294 z filtrami. Projekt do tego wzmacniacza również iest na forum.
                                  Co do regulacji poziomu głośności poszczególnych części to zrobisz potencjometrami. W mostku TDA jest taki do regulacji wzmocnienia.
                                  Last edited by Adzik94; 06.07.2016, 06:27.

Skomentuj

15cm głośnik na suba do 18cm wooferów w kolumnach - chyba nie o to ci chodziło?
                                    STX jest i jest rozpoznany dobrze na forum.

IHMO Adzik dobrze pisze.
                                    Bierzesz budżetowe głośniki i ihmo poza samą satysfakcją dłubania nie ma sensu do nich robić dodatkowej końcówki, filtracji aktywnej itp. Zrób pasywkę. Nawet jest gotowy projekt na forum do tego zestawu.
                                    Zrób monitorki na 15stkach i do tego suba na 22MCX i będzie sensownie. Zupełnie klasyczne 2.1

Skomentuj

Pawel S jak dobrze pamiętam od chińczyka pokazywał gotowy moduł 2.1 na TDA 7294 z zasilaczem i filtrami. Podpinasz tylko trafo wkładasz do obudowy i masz gotowy zestaw.
                                      Widziałem też takie moduły z LM3886 na stereo i mostkiem TDA7294 na suba.

Skomentuj

Zbyt proste, muszę się namęczyć i czegoś nauczyć, żeby był sens w ogóle robienia tych głośników : D. Ten 22 nie będzie za duży? Podczas stosunkowo cichego wieczorno-nocnego słuchania wydaje mi się, że bas będzie bardzo płytki, bo mała moc nie zdoła dobrze wychylić membrany. Przydałby się taki kompromis pomiędzy dniem-wysoką mocą, a nocą - niższą. Dlatego strzeliłem w 15.Chyba że się mylę i to nie tak działa. Kolejna sprawa, dlaczego średniaki nie mogą(czy też nie powinny) być większe niż sub? Parametrami bardziej pasuje mi 18, bo schodzi trochę niżej, zależy mi na minimalnym paśmie częstotliwości, które będą wzmacnianie nieliniowo i w mojej konfiguracji był to mniej więcej zakres 95-150hz, a przy waszych propozycjach 95-200. Chyba, że ponownie się mylę, i 15 też zejdzie do 150 z dobrą obudową. I rozumiem, że przy przy wartościach AES moc wzmacniacza powinna być niewiele większa od tej wartości AES aby dobrze wysterować głośnik?
                                        Last edited by mfrlexibles; 06.07.2016, 11:35.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X