Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Raspberry - streaming + serwer muzyczny sterowany z telefonu

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Hejka,

Panowie, nie bijcie z marszu bo chciałbym najpierw zrozumieć o co to w tym wszystkim chodzi. Będąc ostatnio u bingant'a widziałem w akcji Raspberry + obsługę z telefonu.... genialna sprawa. Ale w związku z tym, że przyjechałem do niego w innej sprawy i nie chciałem zawracać komuś tyłka więcej niż jest to konieczne to nie pociągnąłem tego tematu. Coś zacząłem szukać o tym na forum ale jak ktoś nie ma o tym pojecia to są to szczątkowe informacje (zrobiłem to + to + tamto i hula aż miło). Fajnie tylko mi nic to nie mówi.

Może podzielę to o co chce się zapytać na 2 części:

1. Możliwość słuchania muzyki z przenośnego dysku twardego na którym mam FLAC'i itd z obsługą tego przez telefon. Wiem już, że to się da bo widziałem u bingant'a.

2. Możliwość słuchania muzyki bezpośrednio z netu (streaming) , youtube, Spotify, Tidal itp....

Nie mam możliwość wrzucenia komputera do dużego pokoju gdzie stoi/będzie stał sprzet, dlatego o ile dobrze zrozumiałem to ten Raspbery to jest taki mini komputerek z systemem z SD karty do którego można, podpiąć dekoder UPC poprzez Ethernet (internet), podłączyć po USB (stick) do bezprzewodowej klawiatury z myszką, TV poprzez hdmi aby mieć możliwość sterowania możliwościami z pkt. 2 + w obu przypadkach jakiś DAC/Karta muzyczna poprzez USB aby przerobić sygnał cyfrowy na analogowy i wtedy po RCA do wzmacniacza?

Jak ten Raspberry jest zasilany bo tego nie wiem i prośba o korekty w/w rozumowaniu jeśli jest niewłaściwe i czego tak naprawdę potrzebuję aby zrobić to co wyżej napisałem?

Do tej pory myślałem, że podepnę kompa z kartą muzyczną poprzez wyjście słuchawkowe po jack<>RCA i coś tam posłucham, z dekodera UPC po RCA itd... Ale jeśli są takie możliwość j/w i możliwość słuchania swoich FLAC'ów + streaming w dobrej jakości poprzez mini kompa (Raspberry) + zewnetrzną karte/dac'a to jest cudowna wiadomość. Dla mnie na miarę odkrycia roku (mimo, że już pewnie "parę" lat dostępne na rynku).

Z góry dziękuję za wszelkie informacje.

Pozdrawiam,
    Bartek

http://www.spidersweb.pl/2015/03/cen...erry-pi-2.html

Nie pamiętam co testowałem u siebie. Ale na as jest jeszcze dużo na temat terminali hp około 100zl można dostać wsadzić kartę na pci dobrą i system linuxowy

Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka

Skomentuj

Potrzebujesz :

- Raspberry Pi, zdaje się że od niedawna jest dostępna wersja 3
      - zasilacz - może być ładowarka z mini USB od np. tabletu. Telefoniczne mają zazwyczaj za małą wydajność prądową (potrzeba min 1A-1,5A)
      - kartę mikro SD
      - DAC - może być zewnętrzny na USB, ewentualnie dedykowany dla RPi, np. hifiberry
      - oprogramowanie - jest taki pakiet o nazwie OpenElec. Kompletne centrum multimedialne. Instalujesz to po prostu na karcie SD i już. Instalując odpowiednie wtyczki można oglądać telewizję słuchać muzyki z serwisów itp. Można oczywiście odtwarzać muzykę z dysków sieciowych, USB.
      - są aplikacje na androida (inne systemy pewnie też) które sterują OpenElec, w Playstore na pewno coś znajdziesz.

O resztę pytaj.

Ja w tym momencie nie mam DAC, sygnał idzie przez HDMI do telewizora i z telewizora idzie na amplituner (mam staruszka z spdif jedynie, bez hdmi). Trochę bez sensu do słuchania muzyki więc niedługo nabędę DAC jakiś.

Skomentuj

Nie wiem czy sprawdzales i czy się zmieniło ale ostatnio było słabo z dacami po usb

Skomentuj

Dlatego pewnie zostanę przy hifiberry.

Skomentuj

zalezy od budzetu ...ale ja gorąco polecam soekrisa. Kupiłem trochę w ciemno gdy Luszti robił grupowe zamówienie .... i póki co jest to moje główne źródło, muszę jeszcze jakiś "fajny" zasilacz skombinować bo gra póki co na trafku i obudowę bo w 2u z modushopa gdzie mam preamp taz+3lite i Iampa nie ma szans jeszcze soekrisa upchać hehe

Skomentuj

Ale masz go pod rpi i działa?

Skomentuj

U @binganta pewnie widziałeś Soekrisa, RPi3 (Moode Audio), selektor wejść z diyaudio, Amanero plus specjalnym PSU do tego projektu.

Ogólnie projekt dość znany i fotki gdzieś tu na forum znajdziesz owego urządzenia.
                Sam projekt jest bardzo fajny i ambitny, sam taki posiadam i używam.
                Ma wejścia cyfrowe (np. Coaxialne z + Amanero (granie z komputera), wejścia wyjscia z RPi USB (możliwość podłączenia pena lub dysku), wyjścia analogowe (RCA, XLR).

Co do samego RPi masz możliwość zainstalowania Moode Audio i podłączyć np po USB jakiegoś DACa. Jakość moze nie taka jak opisywanego, ale do tego co chcesz powinno wystarczyć.

U mnie wyglada to mniej więcej tak.
                Graty zasługują na odpowiednią obudowę wiec ukończenie za jakiś czas.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
                Last edited by wieniu26; 27.07.2016, 15:54.

Skomentuj

Ale po co tam jeszcze Amanero? Aż prosi się aby podpiąć Soekrisa bezpośrednio po I2S :)
                  Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Chodzi o uniwersalność.
                    A nie jest podpięte po I2S?

Skomentuj

Zamieszczone przez szastal Zobacz posta
                      Ale masz go pod rpi i działa?

oczywiscie ze dziala..... po I2S

nie wiem czy rpi3 jest lepszym rozwiązaniem niz rpi2, bo 3 grzeje sie sporo mocniej, a czy jest potrzeba do audio wiekszej wydajnosci ...... ?

a byłbym zapomniał ...ważne by miec system z kernelkiem minimum 4.1.18 a jezeli starszy to by dorzucic patche z poprawkądla 24 bitowego I2S

moode audio akurat juz ma sporo nowszy :) ... ja troche bawiłem się jeszcze archphile
                      Last edited by bawolek; 27.07.2016, 16:08.

Skomentuj

No fajnie się temat rozwinął, ale już po 3-4 postach już się zgubiłem :P

Skomentuj

RPi3 jest tylko ze względu na wbudowane wifi.
                          Nie zapeszać póki co wszystko działa jak należy.

Skomentuj

W takim razie muszę mojego chińskiego daca wyjąć i po i2s rpi dać i sprawdzić chociaż bardziej o tym myślę http://www.allegro.pl/ShowItem2.php?item=5898244269

Skomentuj

Zamieszczone przez wieniu26 Zobacz posta
                              Chodzi o uniwersalność.
                              A nie jest podpięte po I2S?
                              Nie wiem, jeśli RPi jest podpięte przez I2S i jest także Amanero to musi być także jakiś selektor sygnału I2S.
                              Generalnie jest możliwe podpięcie do RPi przez I2S, bez Amanero i jeśli tak nie jest zrobione to warto sprawdzić różnicę, wg moich znajomych dość spora :)
                              Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Wszystko jest pod I2S. Przełączane selektorem.

Skomentuj

Zamieszczone przez wieniu26 Zobacz posta
                                  Wszystko jest pod I2S. Przełączane selektorem.

Możesz zdradzić co to za selektor albo gdzie go można dostać

Skomentuj

Na diyaudio.com ma je nordmundss.

Last edited by wieniu26; 28.07.2016, 16:03.

Skomentuj

Cześć. Proszę o poradę. Po przeczytaniu wątku zapadła decyzja. Chcę jak wy :), a konkretnie to zdecydowałem się na rpi + soekris + wyświetlacz + sterowanie.

I teraz,
                                      1. co mam kupić,
                                      2. w jakiej kolejności i
                                      3. czego mogę się spodziewać. 4. Jakich trudności z uruchomieniem?
                                      5. Co będzie potrzebne dodatkowo, żeby to wszystko spiąć i uruchomić.
                                      6. Poradzę sobie z tym?

Z góry dziękuję

Skomentuj

Soekrisa, rpi3 możesz kupić od ręki.
                                        Input selector od nordmundssa trzeba czekać ok miesiąca bo brak.
                                        W tym czasie możesz kupić zasilacz od bikerbo z AS i zacząć dłubać.
                                        Last edited by zibii; 21.09.2016, 20:46.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X