Zamieszczone przez bawolek
Zobacz posta
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Raspberry - streaming + serwer muzyczny sterowany z telefonu
Collapse
X
-
...zobacz z kiedy to jest artykuł ;p ... dla daców z własnym zegarem problem z i2s zniknął wraz z patchem (lub nowym kernelem) ...
na forum diaudio.com masz sporo wątków na ten temat w sumie to w każdym wątku dotyczącym malinki i któregokolwiek z systemików audio (volumio, archphile, moode itd...) swego czasu zawierał tą problematykę ..
Skomentuj
-
Panowie dopnę się do tematu. Co jeżeli chciałbym użyć Rpi jako źródła w aucie? W sensie zrezygnować całkowicie z jakiegokolwiek radia, jako centrum sterowania mieć RPi z podłączonym wyświetlaczem dotykowym a do tego Helix DSP lub coś innego {tylko co?}.
Czy to ma jakiekolwiek szanse działania? Co potrzebne żeby to odpalić? Na pewno muszę jakoś z Rpi przejść na SPDIF tylko jak?
Ktoś coś doradzi?
Skomentuj
-
Raspberry - streaming + serwer muzyczny sterowany z telefonu
Rune Audio:
- działa z ekranem i dotykiem od "strzału", niestety problem jest ze wsparciem DAC (u nie z Soakrisem problem z odtwarzaniem niektórych formatów)
Moode Audio:
- działa ekran i dotyk, ale trzeba to poustawić z konsoli. Za to wsparcie wszelkiej maści DACów. Odtwarza praktycznie każdy plik audio wraz z DSD.
Volumio:
- właśnie zainstalowałem najnowszą wersję i widzę, że jest wsparcie dla Soekrisa, ale niestety w Output Device brak I2S :( widzę tylko Jack i HDMI. Chyba, że trzeba to jakoś poustawiać
Pobawię się i dam znać.
Ekran i dotyk działa tylko trzeba pobrać Plugin.
Last edited by wieniu26; 20.10.2016, 15:02.
Skomentuj
-
W Volumio2 ...
na ustawieniu Soekris I2s - dźwiek nie działa.
Ustawienie np. Hifiberry DAC - działa Soakris, ale jest problem z różnymi plikami (niektóre flac, m4a ) tak jak ma to miejsce w Rune Audio. Dodatkowo problem jest z regulacją głośności i AirPlay.
Nie mam innego DACa pod ręką więc więcej nie potesuje.
Widzę, że można dodania plugin Spotify w Volumio 2.
Instalować, próbować i dzielić się spostrzeżeniami ... :)
Jak dla mnie na tę chwilę Moode Audio jest sporo do przodu pod względem kompatybilności DACów, AirPlay czy odtwarzaniem różnych plików audio.
aha ...
Wizualnie/ graficznie w przeglądarce jak i na "ekranie LCD dotykowym" bardzo fajnie się prezentuje nowe Volumio jak i Rune. Tutaj Moode musi oddać pozycję :)Last edited by wieniu26; 20.10.2016, 16:09.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez mbar Zobacz postaA własny ekran może być?
Skomentuj
-
Jak audio-video to Kodi jest fajnym rozwiązaniem. Od wielu lat używam Openelec-a zainstalowanego na pamięci USB3. Startuje w kilkanaście sekund dodatkowo odpala mi NAS-a za pomocą Wake On Lan (nie mam dysków podpiętych do HTPC). Jest masa dodatków, więc można sobie pokombinować co kto lubi.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz postaNo, ale kodi jest za wolne jeśli chodzi o muzę..
Skomentuj
-
Jak ma być podłączone pod TV, to najlepiej Openelec + KODI - takie rozwiązanie ma dużo zalet:
1. jeżeli jest odpalone na malince, to masz sterowanie po HDMI pilotem od telewizora,
2. sterowanie z telefonu (np. Yaste) - działa funkcja WOL, czyli możesz z telefonu włączyć urządzenie,
3. bardzo dużo plugin'ów - np. do wyświetlania tekstu utworu zsynchronizowane z muzą - coś ala musixmatch na androida,
4. radio internetowe, telewizja internetowa i różnego rodzaju VOD'y (TVP, TVN-Player, itd),
5. streamowanie z youtube z telefonu bezpośrednio na KODI,
6. generalnie fajne centrum multimedialne.
U mnie działa to z E-mu 0404 USB na najwyższych ustawieniach, czyli 192kHz i nie zauważyłem, żeby było wolne
Skomentuj
-
Używam KODI od długiego czasu (bo filmy), ale faktem jest, że do muzyki nie jest on zbyt wygodny.
I2S powinno działać pod Volumio:
https://www.hifiberry.com/guides/configuring-volumio/
https://volumio.org/raspberry-pi-i2s...ounds-so-good/
Dopiero zamawiam Hifiberry, więc jeszcze tego nie przetestowałem (używałem dotąd wyjścia HDMI).
Skomentuj
-
Wygodny i piekielnie szybki: Audacious
Jest to "lokalny" odtwarzacz audio. Pracuje u mnie pod Ubuntu LXT
Mając pełny system Linuxowy, możemy sobie dowolnie konfigurować co chcemy by nam startowało razem z systemem. Dlatego jest to nie jedyny odtwarzacz jaki mam zainstalowany - ale używam właśnie AudaciousLast edited by Sonik; 23.10.2016, 09:50.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz postaKodi do muzy jest niewygodne, ze względu na przemieszczanie się wolne po albumach i sterowanie/przewijanie utworami.
Skomentuj
Skomentuj