Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Raspberry - streaming + serwer muzyczny sterowany z telefonu

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez bawolek Zobacz posta
    soekris ma swoj zegar ... nie potrzeba mu go z Rpi

co do softu to w któryms tam kernelu wpowadzono patcha dzieki ktoremu po i2s z malinki mozna obslugiwac poprawnie formaty z wiekszym bitrate
    A takim razie o co tu chodzi ? http://www.dimdim.gr/2014/12/the-ras...t-through-i2s/

Skomentuj

...zobacz z kiedy to jest artykuł ;p ... dla daców z własnym zegarem problem z i2s zniknął wraz z patchem (lub nowym kernelem) ...
      na forum diaudio.com masz sporo wątków na ten temat w sumie to w każdym wątku dotyczącym malinki i któregokolwiek z systemików audio (volumio, archphile, moode itd...) swego czasu zawierał tą problematykę ..

Skomentuj

Panowie dopnę się do tematu. Co jeżeli chciałbym użyć Rpi jako źródła w aucie? W sensie zrezygnować całkowicie z jakiegokolwiek radia, jako centrum sterowania mieć RPi z podłączonym wyświetlaczem dotykowym a do tego Helix DSP lub coś innego {tylko co?}.

Czy to ma jakiekolwiek szanse działania? Co potrzebne żeby to odpalić? Na pewno muszę jakoś z Rpi przejść na SPDIF tylko jak?

Ktoś coś doradzi?

Skomentuj

Zamieszczone przez mbar Zobacz posta
          https://volumio.org/
          Straszna lipa...

Skomentuj

Mam zamiar wypróbować niedługo.
            Czemu lipa? Napisz, to może czas zaoszczędzę.

Skomentuj

Jeżeli rpi ma służyć tylko jako streamer sterowany tabletem, telefonem czy przegladarka na kompie to ok, ale mi brakuje graficznej prezentacji aby samo rpi podlaczyc pod tv, tak aby miec mozliwosc sterowania po hdmi na tv.

Skomentuj

To ściągnij sobie rune audio :)
                Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

A własny ekran może być?

https://volumio.org/raspberry-pi-dis...-music-player/

Skomentuj

Raspberry - streaming + serwer muzyczny sterowany z telefonu

Rune Audio:
                    - działa z ekranem i dotykiem od "strzału", niestety problem jest ze wsparciem DAC (u nie z Soakrisem problem z odtwarzaniem niektórych formatów)
                    Moode Audio:
                    - działa ekran i dotyk, ale trzeba to poustawić z konsoli. Za to wsparcie wszelkiej maści DACów. Odtwarza praktycznie każdy plik audio wraz z DSD.

Volumio:
                    - właśnie zainstalowałem najnowszą wersję i widzę, że jest wsparcie dla Soekrisa, ale niestety w Output Device brak I2S :( widzę tylko Jack i HDMI. Chyba, że trzeba to jakoś poustawiać
                    Pobawię się i dam znać.
                    Ekran i dotyk działa tylko trzeba pobrać Plugin.

Last edited by wieniu26; 20.10.2016, 15:02.

Skomentuj

W Volumio2 ...
                      na ustawieniu Soekris I2s - dźwiek nie działa.
                      Ustawienie np. Hifiberry DAC - działa Soakris, ale jest problem z różnymi plikami (niektóre flac, m4a ) tak jak ma to miejsce w Rune Audio. Dodatkowo problem jest z regulacją głośności i AirPlay.
                      Nie mam innego DACa pod ręką więc więcej nie potesuje.

Widzę, że można dodania plugin Spotify w Volumio 2.

Instalować, próbować i dzielić się spostrzeżeniami ... :)

Jak dla mnie na tę chwilę Moode Audio jest sporo do przodu pod względem kompatybilności DACów, AirPlay czy odtwarzaniem różnych plików audio.

aha ...
                      Wizualnie/ graficznie w przeglądarce jak i na "ekranie LCD dotykowym" bardzo fajnie się prezentuje nowe Volumio jak i Rune. Tutaj Moode musi oddać pozycję :)
                      Last edited by wieniu26; 20.10.2016, 16:09.

Skomentuj

Zamieszczone przez mbar Zobacz posta
                        A własny ekran może być?
                        Tak, może. Jeżeli planujesz w taki sposób to ok. Ja potrzebowałem obsłużyć audio video jednym pilotem i volumio odpadło.

Skomentuj

Jak audio-video to Kodi jest fajnym rozwiązaniem. Od wielu lat używam Openelec-a zainstalowanego na pamięci USB3. Startuje w kilkanaście sekund dodatkowo odpala mi NAS-a za pomocą Wake On Lan (nie mam dysków podpiętych do HTPC). Jest masa dodatków, więc można sobie pokombinować co kto lubi.

Skomentuj

No, ale kodi jest za wolne jeśli chodzi o muzę..

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
                              No, ale kodi jest za wolne jeśli chodzi o muzę..
                              W jakim sensie za wolne?

Skomentuj

Jak ma być podłączone pod TV, to najlepiej Openelec + KODI - takie rozwiązanie ma dużo zalet:
                                1. jeżeli jest odpalone na malince, to masz sterowanie po HDMI pilotem od telewizora,
                                2. sterowanie z telefonu (np. Yaste) - działa funkcja WOL, czyli możesz z telefonu włączyć urządzenie,
                                3. bardzo dużo plugin'ów - np. do wyświetlania tekstu utworu zsynchronizowane z muzą - coś ala musixmatch na androida,
                                4. radio internetowe, telewizja internetowa i różnego rodzaju VOD'y (TVP, TVN-Player, itd),
                                5. streamowanie z youtube z telefonu bezpośrednio na KODI,
                                6. generalnie fajne centrum multimedialne.

U mnie działa to z E-mu 0404 USB na najwyższych ustawieniach, czyli 192kHz i nie zauważyłem, żeby było wolne

Skomentuj

Używam KODI od długiego czasu (bo filmy), ale faktem jest, że do muzyki nie jest on zbyt wygodny.

I2S powinno działać pod Volumio:
                                  https://www.hifiberry.com/guides/configuring-volumio/
                                  https://volumio.org/raspberry-pi-i2s...ounds-so-good/

Dopiero zamawiam Hifiberry, więc jeszcze tego nie przetestowałem (używałem dotąd wyjścia HDMI).

Skomentuj

Kodi do muzy jest niewygodne, ze względnu na przemieszczanie się wolne po albumach i sterowanie/przewijanie utworami.
                                    Sam używam Kodi do filmów i innych streamerów video, ale do muzy choćby mode audio jest dużo lepsze.

Skomentuj

Wygodny i piekielnie szybki: Audacious
                                      Jest to "lokalny" odtwarzacz audio. Pracuje u mnie pod Ubuntu LXT

Mając pełny system Linuxowy, możemy sobie dowolnie konfigurować co chcemy by nam startowało razem z systemem. Dlatego jest to nie jedyny odtwarzacz jaki mam zainstalowany - ale używam właśnie Audacious
                                      Last edited by Sonik; 23.10.2016, 09:50.

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
                                        Kodi do muzy jest niewygodne, ze względu na przemieszczanie się wolne po albumach i sterowanie/przewijanie utworami.
                                        A czym sterujesz KODI - pilotem TV, czy Yaste?

Skomentuj

Yatse i pilotem.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X