Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

pytanie o toscę

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

pytanie o toscę

mam starą Toscę 303, nie gra w niej lewy kanał.zetknął sie
    ktos kiedyś z podobną sytuacją. przypuszczam, że przyczyną tego, może
    być:
    1. magnetofon monofoniczny, który kiedyś był niej podłączony. (przypuszczam,
    że to on namieszał)
    2. wzmak ten stał parę lat (około 5)
    3.słyszałem opinię, ze może to być wina potencjometru.
    zajrzałem do środka i nie byłowidac, żeby coś było spalone czy odłączone
    kabel też nie jest winny nie bo sprawdzałem dwoma różnymi kablami.
    licze na pomoc i z góry dzięki

hm przycisnij ten przycisk stereo/mono (4 klawisz od gałek) przy zalaczoinej tosce i podlaczonym magnetofonie

Skomentuj

Masz problem

Mialem Tosce, dzialala swietnie dopoki nie zwarłem przewodów...teraz to juz tylko wizyta u jakiegos magika, zeby naprawil kanal. Przykro mi. To koszt ok. 50zl.
      Prawdopodobnie przy przelaczaniu kabelkow gdzies miales spiecie i poszlo po biegunach.

Skomentuj

Tez mialem kiedys Tosce 303, i taki sam problem:( ja sie z nia nie bawilem i poszla na allegro:)

Skomentuj

Naprawialem kiedys tosce ale nie pamietam modelu rozbierz go i posprawdzaj bezpieczniki te wzmachole maja bezpieczniki na wyjsciu pewnie zrobiles zwarcie i sie przepalił. A jak nie to a masz tam taki bardzo wielki uklad przykrecony do radiatora to koszt ok 100zł. Sprawdz bo ja niepamietam jaki model naprawialem

Skomentuj

w końcu udało mi sie znaleźć przyczynę problemu. zawinil bezpiecznik
            mam pytanie jaki to jest bezpiecznik. metalowe końce są trochę
            zaśniedziałe i nie ma oznaczenia. udało mi sierozszyfrować taki zapis
            T2,5A 250V. bezpiecznik ten znajduje się przy końcówce mocy.

Skomentuj

ten bezpiecznik jest 2,5 amperowy tylko niewiem czy szybki czy zwłoczny niepamietam jakie się daje do wzmacniacza ale chyba ze zwłoką , kup taki najtanszy za 5 gr

Skomentuj

T jak Time czyli zwłoczny.
                W Tosce nie ma żadnego scalaka w końcówce mocy tylko są najprawdziwsze tranzystory bodajże BD 285 i 286. W oryginale były Motorole.

Skomentuj

Czaruję...
                X