Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Boston Acoustics - uszkodzone panele z allegro

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Tak, jest dławiki 220. Co do scalaka to nic nie ma. Wszystko na elementach dyskretnych. Ale na końcówce jest jeszcze SMD 4558.
    Nie napisałem że to klasa D był znak "?"
    Volumio -> Amanero -> AK4490 -> SENCOR SA-6630 -> JVC 10"

Skomentuj

sa malutkie cewki na ferrytach
      2 tuz przy kablu zasilania
      1 tuz przy kablu do glosnika

Skomentuj

Pogrzebałem trochę i przetwornica to nic innego jak prosta aplikacja z pdf IR2153 bez zabezpieczeń działająca na ok 44-47khz (5. PWM zasilany jest przez AUX. Czyli ma stabilne zasilanie i nic złego nie powinno się z nim dziać.
        Ktoś próbował to uruchomić? Bo ja złapałem drugą szt. a tam zimne luty na PCB okolice trafka i diod MUR1620GD jedna trzymała się na 1 padzie. Rożnicę to głownie w laminacie, chociaż w tej drugiej wersji już kondensatory sprzęgające to 100nF/400V i są całe.

Skomentuj

Z zasilania +-30V cudów się nie wyciśnie
          Obojętnie w jakiej klasie

Skomentuj

Jestem po testach. Jeden z paneli okazał współpracę uszkodzenie polega na tym że uruchamia się od razu po podaniu zasilania. Nie oczekuje za sygnał AUDIO. Startuje przekaźnik i od razu przetwornica. Na przetwornicy mamy +/-33.2V. Zasilacz od standby piszczy jak cholera... po obciążeniu 20W napięcie spada o 1V

Skomentuj

ale dziala? gra?

Skomentuj

@Paweł, nie testowałem. Za późno było i nie powiem że mi się nawet nie chce słuchać jak to gra :P

Skomentuj

ale mnie jakosc nie obchodzi - ma dzialac i sie nie psuc!
                  i tak mam w planach tanie kolumny 2,2

Skomentuj

Zamieszczone przez nik156 Zobacz posta
                    Jestem po testach. Jeden z paneli okazał współpracę uszkodzenie polega na tym że uruchamia się od razu po podaniu zasilania. Nie oczekuje za sygnał AUDIO. Startuje przekaźnik i od razu przetwornica. Na przetwornicy mamy +/-33.2V. Zasilacz od standby piszczy jak cholera... po obciążeniu 20W napięcie spada o 1V
                    Dziś sprawdziłem swój egzemplarz, ma identyczne objawy, i najgorsze jest to piszczenie ...

Skomentuj

W przetwornicy uważajcie bo padają kondensatory sprzęgające. Trafiły mi się wylane. Strach to podłączyć. 100nF/250V

Skomentuj

Ale to nie one są źródłem pisku, prawda?

Wysłane z mojego Mi-4c przy użyciu Tapatalka

Skomentuj

Tez kupiłem jeden panel, zasilacz i końcówka działa. Tylko jest problem z samoczynnym włączaniem nie chce się włączyć, jak na razie zrobiłem zworę na przekaźniku i działa.

Skomentuj

Pozwolę sobie odświeżyć temat, bo panele dalej są dostępne. Kupiłem 2 sztuki. W jednej padł układ standby, dosłownie się spalił. W drugim końcówka mocy i przetwornica. Z dwóch złożyłem jeden prawie sprawny, prawie bo i tak musiałem zmostkować przekaźnik od automatycznego uruchamiania. Gra to słabo, ale szukałem czegoś żeby zasilić "buttkicker" więc w tej cenie i tak warto zwłaszcza że panele z wyglądu są jak nowe. Kupiłem też zasilacze z Denon rcd-n8 od tego sprzedawcy, też uszkodzone standby, miałem nadzieję na fajny i tani zasilacz z symetrycznym zasilaniem ale okazało się, że takiego nie posiada.

Skomentuj

Czaruję...
                            X