Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

iamp pytanie

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

iamp pytanie

Witam Wszystkich.
    Dużo czytam ostatnio o wzmacniaczach bo muszę sobie coś zmajstrowac bo mój amplituner yamaha ax810r mnie dobija. Zastanawiałem się nad Sony fa50es. Kolumny na ten czas to kef q5 ale w planach jest ich zmiana na coś z projektow z forum.
    Ale przeglądając forum natknąłem się na projekt wzmacniacza iamp100 który jak by nie było ma świetne opinie.
    Cenowo jest różnica, przy iamp'ie pozostaje satysfakcja że się coś zrobiło.
    Wiem ze to glupie, ale tak całkiem szczerze i uczciwie jak jest z jakością dźwięku w porównaniu między sobą?
    Nie chciał bym popełnić tego błędu i utopić kasy w jedno albo drugie i żałować bo nic się nie zmieniło.

Niewiele w życiu słyszałem, ale z tego co słyszałem, trzeba utopić naprawdę sporo kasy w gotowy wzmacniacz żeby doskoczyć iampowi. Ja mam wprawdzie wersję na 3ch parach, ale wersja 100 pewnie gra podobnie.

Skomentuj

Wszystko zalezy od tego czego oczekujesz, byc moze zaden z nich Ci sie nie spodoba, jest tylko taka roznica ze DIY ciezko sprzedac nawet jak to jest i-amp, accuklon czy wszystkie inne, kupujac fabryczny wzmacniacz odsprzedasz go za podobna sume co go kupiles.

Jesli zainteresowal Cie FA5ES to ja Ci tylko od siebie dodam, zebys zainteresowal sie od razu modelem 707 lub 770ES
      Sansui AU-α 907MR, Sony CDP-557ESD, T+A Criterion TCI 3R

youtube.com/user/Mr1Raziel

Skomentuj

Zamieszczone przez Bumpalump Zobacz posta
        Jesli zainteresowal Cie FA5ES to ja Ci tylko od siebie dodam, zebys zainteresowal sie od razu modelem 707 lub 770ES
        Czytaj że zrozumieniem😂
        Interesuje mnie model poprzedni czyli fa-ta50es. Jest to jeden z lepszych wzmaków jakie wyszło z pod ręki SONY.
        Następna seria o której piszesz już była całkiem inna, gorsza, nie dorównują poprzedniej. Gdybym znalazł w dobrej cenie to mogę ew dopłacić ew do f777es-kozaka zabijake, wypuszczonego tylko na rynek japoński. Model f555es też jest dobry, w końcu najwyższy model na Europę ale jest na hybrydzie STK i to go deklasuje.
        Sprzedawać tego nie będę. Chce uzyskać lepszy dźwięk niż z mojego amplitunera, który do kina jest super hiper i w ogóle, ale do stereo jakoś nie zabardzo, aczkolwiek muszę napisać że zagrał lepiej niż grundig finearts.
        Last edited by alexrac; 05.08.2016, 13:22.

Skomentuj

FA 50 jest faktycznie lepszy od FA5 ale daleko mu do poprzednich wzmacniaczy Sonego
          555ES nie mial zadnej hybrydy, pomylilo Ci sie z 550.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zamieszczone przez alexrac Zobacz posta
          Gdybym znalazł w dobrej cenie to mogę ew dopłacić ew do f777es-kozaka zabijake
          Oj duzo musialbys doplacic, ostatnio byl na ebayu za 7k

Skomentuj

Zamieszczone przez Bumpalump Zobacz posta
            FA 50 jest faktycznie lepszy od FA5 ale daleko mu do poprzednich wzmacniaczy Sonego
            555ES nie mial zadnej hybrydy, pomylilo Ci sie z 550.

[COLOR="silver"]- - - - - aktualizacja - - duzo musialbys doplacic, ostatnio byl na ebayu za 7k
            Faktycznie kwota zabija. Nie wiedziałem że to tyle kosztuje.
            Bumpalump radz cóż robić bo czytałem fora i widze że masz pojęcie o wzmacniaczach.
            No teraz na jednym z portali jest 555es( faktycznie nie jest na hybrydzie moja pomylka) za 999pln.
            Jest lepszy od ta-fa50es?
            Może jest coś innego co możesz polecić do moich bardzo jasnych kefów?

Skomentuj

Zrobiłem i-ampa OPS-3 i różne wejciówki.
              Od jakiś 3-4 miesięcy słucham na ecc82 ( zrobiłem i przesłuchałem wszystkie dostępne z ZZ wejściówki, łamałem się jeszcze nad A9 lub ecc88 - inne mi akurat nie podeszły ).
              Ale nie o tym.
              Od tego czasu moja ukochana lampa: Pre ecc88 wk / 6n6p wa i końcówka PP na 6p3s i ze sterowaniem 6n9s - stoi bezrobotna.
              To coś mówi.
              Ale jak nie zrobisz/posłuchasz u kogoś ( chociaż to akurat też nie do końca - inny pokój kolumny) się nie dowiesz.
              Ja osobiście polecam i-ampa.

Skomentuj

Ja rowniez polecam, ale zlozyc mozna roznie, efekt rowniez w zwiazku z tym bedzie pewnie rozny :-)

Skomentuj

Mając i-Amp-a oraz Onkyo TX-8050, mogę powiedzieć , że iAmp gra lepiej (zwłaszcza na średnich jest o klase lepiej)
                  Do iAmpa na wejsciówce A9 wsadzilem kondensatory 3.3u typu MKP .
                  Jest lepiej na wysokich niż z kondensatorami WIMA ( z Wima kłuło troche na wysokich) . Mogę więc napisać że kondensatory robią różnicę .
                  Mam barwę wg projektu od ACCu ale nie jestem nią zachwycony, po przełączeniu na nią na basach jest OK, ale wyżej nie jest już tak dobrze . Przypuszczalnie mam kiepski kond 47n (MKT) i on psuje dżwiek, więc więcej słucham w trybie direct.

Skomentuj

Nie na temat...
                    Zamieszczone przez wiesiek9990 Zobacz posta
                    Jest lepiej na wysokich niż z kondensatorami WIMA ( z Wima kłuło troche na wysokich)
                    Tak, to akurat mogę potwierdzić. Są momenty gdzie wysokich jest za dużo. I jest to odczuwalne A które zamontowałeś w A9? Podaj symbol.
                    Volumio -> Amanero -> AK4490 -> SENCOR SA-6630 -> JVC 10"

Skomentuj

W kwestii klasy i-AMP100 mogę powiedzieć że w odniesieniu do leciwego ONKYO A-8450 bije go na głowę.
                      Praktycznie w każdym aspekcie jaki można poruszyć w omawianiu wzmacniacza.
                      Trochę się obawiałem że i-AMP100 będzie "słaby" .
                      Jednak na jednej parce 2SC5200/2SA1943 z obciążeniem 4 ohm jest niesamowicie.

Skomentuj

Trzeba by porownac z czyms wyzszej klasy, bo onkyo 8450 czy 8050 to sa zabawki

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zamieszczone przez alexrac Zobacz posta
                        No teraz na jednym z portali jest 555es( faktycznie nie jest na hybrydzie moja pomylka) za 999pln.
                        Jest lepszy od ta-fa50es?
                        Tak, jest duzo lepszy, jednak egzemplarz na portalu mial wymieniony potencjometr i kto wie co w nim jeszcze grzebano, wiec nie polecam tego konkretnego egzemplarza.

Skomentuj

onkyo tx-8050 to nie jest taki stary model, a gra całkiem dobrze jak na te cenę zwłaszcza że posiada radio, radio internetowe, obsluguje po usb mp3 i flac. mozna nim sterować za pomoca smartfona.
                          Zebrał zresztą wiele pozytywnych opinii...

Skomentuj

Czaruję...
                          X