Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Problem z podłączeniem słuchawek i głośników

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Problem z podłączeniem słuchawek i głośników

Witam

Mam problem z podłączeniem słuchawek i głośników jednocześnie, ze względu na założenia jakie sobie obrałem. Moje założenia to:
    - podłączyć jednocześnie słuchawki i głośniki do panelu tylnego (przedni nie działa)
    - system ma widzieć te 2 urządzenia jako różne (teraz widzi je jako "Głośniki")
    - możliwość przełączenia się pomiędzy głośnikami a słuchawkami - główny cel
    - nie chce wykorzystywać spliterów

Wiele się naszukałem o audio routingu. Bawiłem się sterownikiem Virtual Audio Cable i Audio Repeater'ami. Udało się rozdzielić źródła, ale nie było to zbyt dobre rozwiązanie. W Realteku słuchawki były oznaczone jako głośniki przednie, a prawdziwe jako głośniki tylne, w trybie Kwadrofonicznym. Działało przełączanie się miedzy słuchawkami a głośnikami, jednak przy każdym starcie komputera musiałem to ustawiać na nowo.

Z góry dzięki za odpowiedź

Niedokladnie rozumiem o co chodzi, ale najprosciej bedzie kupic uzwana karte audio na usb z osobnymi regulacjami na sluchawki i main out np emu 0404 usb / ps. napisz jaki komp i system

Skomentuj

Chcę podłączyć słuchawki i głośniki jednocześnie do tylnego panelu. Głośniki pod zielony jack, a słuchawki np pod niebieski (W Realteku można wybrać urządzenie jakie jest podłączone). Z tym nie ma problemu. Problem polega na tym ze Windows nie rozróżnia tych 2 urządzeń, tylko zlepia je pod nazwą "Głośniki".

System: Windows 7
      Płyta główna: Gigabyte H97-D3H
      Sterownik: Realtek High Definition Audio 6.01.7200

Chciałbym rozwiązać ten problem za pomocą kombinowania w systemie lub przy pmocy programów firm trzecich i nie kupować nowych urządeń.

Skomentuj

Sterowniki. Ja mam w pracy integrę na ALC889 i działa w ten sposób bez problemów. Sterwoniki ver. 6.0.1.6914
        W panelu sterownika, po prawej na górze masz linka "zaawansowane" i tem jest "odtwarzaj dwa różne strumienie na przód/tył" powinno działać.

Skomentuj

Zamieszczone przez Micwoj Zobacz posta
          Sterowniki. Ja mam w pracy integrę na ALC889 i działa w ten sposób bez problemów. Sterwoniki ver. 6.0.1.6914
          W panelu sterownika, po prawej na górze masz linka "zaawansowane" i tem jest "odtwarzaj dwa różne strumienie na przód/tył" powinno działać.
          Tak, ja doskonale o tym wiem. Problem polega na tym, że słuchawki i głośniki są podłączone do tylnych jacków i Windows nie rozróżnia ich.

Cały rezultat jaki chcę uzyskać jest taki:

Niestety nie wiem jak to zrobić.
          Last edited by Wyimaginowany; 16.08.2016, 09:36.

Skomentuj

Nie wiem czy ci się sztucznie rozdzielić jedno urządzenie odtwarzające na kilka. Prawdopodobnie na płycie głównej masz wyjście audio do panelu frontowego, zazwyczaj jest ono na goldpinach, wystarczyłoby się wtedy tylko wpiąć i wypościć gniazdo gdzieś z tyłu.

Skomentuj

Zamieszczone przez DiGiCo Zobacz posta
              Prawdopodobnie na płycie głównej masz wyjście audio do panelu frontowego
              Spojrzałem na zdjęcie, masz wyjście f_audio na płycie. Wystarczy że dorobisz dodatkowego jacka pod to złącze. Tak spojrzałem na allegro, jest trochę takich paneli z odpowiednią wtyczką, po parę złotych, jak chcesz z tyłu, starczy przerobić tak, żeby był na śledziu.

Skomentuj

Zamieszczone przez Micwoj Zobacz posta
                Spojrzałem na zdjęcie, masz wyjście f_audio na płycie. Wystarczy że dorobisz dodatkowego jacka pod to złącze. Tak spojrzałem na allegro, jest trochę takich paneli z odpowiednią wtyczką, po parę złotych, jak chcesz z tyłu, starczy przerobić tak, żeby był na śledziu.
                No takie rozwiązanie by mnie najbardziej cieszyło. Jak bym miał jacka wyprowadzonego na śledziu rozwiązało by to problem, bo działał by jak przedni panel.

Skomentuj

Podejdź do jakiegokolwiek serwisu komputerowego i dostaniesz za browara kabel z wtyczkami do f-audio, tego zawsze się przewala tyle że głowa mała.

Skomentuj

Po dłuższym czasie z problemem sobie poradziłem w sposób, w jaki wcześniej spróbowałem.
                    Aby kolejne istnienia już się z tym nie męczyły, napiszę w krokach jak tego dokonałem.

Co potrzebujesz:
                    - Menedżer Realtek HD Audio, najlepiej w najnowszej wersji
                    - Virtual Audio Cable w pełnej wersji (Można przetestować na trialowej, niestety podczas działania będziemy słyszeć rytmicznie "Trial")

1. Ustawienie Realteka
                    - W menu Speakers ustaw konfigurację głośnika na "kwadrofoniczny
                    - Podłącz głośniki główne pod wyjście czarne (głośnik tylni), a głośniki pod wyjście zielone (głośnik przedni)

2. Ustawienia Control Panel (program z VAC'a)
                    - Dodajemy nowy wirtualny kabel tak aby powstały dwa, tak jak na zrzucie

3. Ustawienia Audio Repater MME (program z VAC'a)
                    - włączamy 2 takie programy
                    - ustawiamy tak jak przedstawiono na zrzucie
                    - klikamy "Start"

4. Zmienianie urządzeń
                    - Wchodzimy w Panel sterowania\Sprzęt i dźwięk\Dźwięk zakładka "Odtwarzanie"
                    - Line 1 to nasze głośniki
                    - Line 2 to nasze słychawki

Jeśli działa, to będzie działać dopóki nie wyłączysz Audio Repeatera. Przy ponownym włączeniu komputera, ten program musiałbyś ustawiać na nowo. To był problem, którego nie mogłem rozwiązać.
                    Na sczęście jest język systemowy batch, w którym możemy wszystko ustawić aby wykonywało się po ponownym uruchomieniu komputera.

5. Skrypt batcha
                    Skryptu tego nie będę przedstawiał. Nie napisałem go. Znalazłem w serwisie link do gościa który to zrobił: https://www.youtube.com/watch?v=P5y_35JUY3U
                    Skopiowałem zawartość swoich skryptów, zmodyfikowanych pod moją konfigurację, jeśli posiadasz inne ustawienia niż ja, lub nazwy, możesz je zmienić, ponieważ różnica jednej literki może doprowadzić do nie powodzenia.
                    Ściągnij skrypty i skopiuj zawartość moich i powinno działać (nie mogłem znaleźć znacznika "spoiler" :huh:).

Audio Repeater Line 1:

::::::::::::::::::::::::::::::::::
                    :: README - Audio Repeater auto starter by ToejaM - http://www.youtube.com/user/ToejaMski

:: To change any of the settings, amend after the equals sign (=) for each "set" to the values you desire. Follow the trend. All pre set settings are examples only and you should try and find out what works best for you.

:: If you found this helpful, please like, comment and subscribe to my channel.

:: Any issues, just ask!

::::::::::::
                    :: Settings
                    :: Window Name - Titles your window to make it easier to see
                    set winname=Line 1 - PHILIPS Headphones
                    :: Input device name, must be exactly as it appears in your Playback devices.
                    set input=Line 1 (Virtual Audio Cable)
                    :: Output device name, must be exactly as it appears in your Playback devices.
                    set output=Speakers (Realtek High Definiti
                    :: Total buffer (MS)
                    set bufferms=75
                    :: Sample rate
                    set samplingr=44100
                    :: Buffers
                    set buffers=10
                    :: Bits per sample
                    set bitsps=16
                    :: Channel config, check the program for all the different options.
                    set chancfg="Stereo"
                    :: Channels
                    set chans=2
                    :: Process priority, be aware that even setting it to "high" can cause instability, "normal" is the default
                    set priority=normal
                    :: This is the location of your "audiorepeater.exe". You do not need quotation marks around this location.
                    set folderloc=C:\Program Files\Virtual Audio Cable
                    :: If you've changed the name of the exe, amend it below - you do not need to add .exe to the end.
                    set exename=audiorepeater
                    :: DO NOT EDIT BELOW THIS LINE UNLESS YOU KNOW WHAT YOU ARE DOING ::
                    ::
                    start /min "audiorepeater" "%folderloc%\%exename%.exe" /WindowName:"%winname%" /Input: "%input%" /Output: "%output%" /BufferMs:%bufferms% /SamplingRate:%samplingr% /Buffers:%buffers% /BitsPerSample:%bitsps% /ChanCfg:%chancfg% /Priority:%priority% /Autostart

Audio Repeater Line 2

:: README - Audio Repeater auto starter by ToejaM - http://www.youtube.com/user/ToejaMski

:: To change any of the settings, amend after the equals sign (=) for each "set" to the values you desire. Follow the trend.

:: Settings
                    :: Window Name - Titles your window to make it easier to see
                    set winname=Line 2 - EDIFIER Speakers
                    :: Input device name, must be exactly as it appears in your Playback devices.
                    set input=Line 2 (Virtual Audio Cable)
                    :: Output device name, must be exactly as it appears in your Playback devices.
                    set output=Speakers (Realtek High Definiti
                    :: Total buffer (MS)
                    set bufferms=75
                    :: Sample rate
                    set samplingr=44100
                    :: Buffers
                    set buffers=10
                    :: Bits per sample
                    set bitsps=16
                    :: Channel config, check the program for all the different options.
                    set chancfg=custom=30
                    :: Channels
                    set chans=2
                    :: Process priority, be aware that even setting it to "high" can cause instability, "normal" is the default
                    set priority=normal
                    :: This is the location of your "audiorepeater.exe". You do not need quotation marks around this location.
                    set folderloc=C:\Program Files\Virtual Audio Cable
                    :: If you've changed the name of the exe, amend it below - you do not need to add .exe to the end.
                    set exename=audiorepeater
                    :: DO NOT EDIT BELOW THIS LINE UNLESS YOU KNOW WHAT YOU ARE DOING ::
                    start /min "audiorepeater" "%folderloc%\%exename%.exe" /WindowName:"%winname%" /Input: "%input%" /Output: "%output%" /BufferMs:%bufferms% /SamplingRate:%samplingr% /Buffers:%buffers% /BitsPerSample:%bitsps% /ChanCfg:%chancfg% /Priority:%priority% /Autostart

:: Audio Repeater auto starter by ToejaM - http://www.youtube.com/user/ToejaMski
                    :: All you need to do, is follow the pattern below for each audio line you want to use automatically. Make sure the file path is correct and within quotation marks as you see.

call "C:\Audio Repeater\Audio Repeater Line 1.bat"
                    call "C:\Audio Repeater\Audio Repeater Line 2.bat"

Start

:: Audio Repeater auto starter by ToejaM - http://www.youtube.com/user/ToejaMski
                    :: All you need to do, is follow the pattern below for each audio line you want to use automatically. Make sure the file path is correct and within quotation marks as you see.

Sammie (nie wiem czy potrzebny, myśle że bez niego też działa)

call "C:\Audio Repeater\Audio Repeater Line 3.bat"
                    call "C:\Audio Repeater\Audio Repeater Line 4.bat"

Wszystkie skrypty wrzucamy do folderu "Audio Repeater" do lokalizacji "C:" skrót skryptu Start.bat wrzucamy do folderu "Autostart" w lokalizacji C:\Users\Nazwa_Komputera\AppData\Roaming\Microsoft \Windows\Start Menu\Programs\Startup
                    To wszystko, pozdrawiam!

Skomentuj

Czaruję...
                    X