Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zamienniki tranzystorów w Sony TA-F270.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamienniki tranzystorów w Sony TA-F270.

Witam!
    Poszukuję zamienników tranzystorów w końcówce mocy wzmacniacza Sony TA-F270.
    Za końcową parę 2SA1491 / 2SC3855 myślę, że podejdzie para 2SA1941 / 2SC5198
    problem mam z parą sterującą 2SC4431 / 2SA1684.
    Mam pod ręką parkę 2SB1187 / 2SD1761. Czy mogę zastosować te 2SB/2SD?
    Jeszcze pytanko o biały klej którym są przyklejone kondensatory w zasilaczu. Czym to zmyć/usunąć?

2sa1943/2sc5200 ja nie raz je montowałem w tych sony.
    Klej skrobać, później doczyścić ostrożnie nitro lub izopropanolem ale słabo puszcza.

Skomentuj

Zamieszczone przez dzwiedziu Zobacz posta
      2sa1943/2sc5200 ja nie raz je montowałem w tych sony.
      Klej skrobać, później doczyścić ostrożnie nitro lub izopropanolem ale słabo puszcza.
      Dzięki.
      Jeden kanał mam sprawny i mam zbędą jedną parę 2SA1492 / 2SC3856 z innego Sony. Czy będzie zauważalna różnica jak zastosuję na jednym kanale te mocniejsze 2SA1492 / 2SC3856 zamiast 2SA1491 / 2SC3855?

Potrzebuję jeszcze odpowiedzi co do tranzystorów sterujących.
      Last edited by Adzik94; 21.08.2016, 13:08.

Skomentuj

2sa1930/2sc5171 powinny pasować, prąd większy i są trochę szybsze.

Ja wolał bym mieć oba kanały identyczne, nie ważne czy słychać czy nie.

Skomentuj

Ja też wolę zrobić solidnie, tylko nie w tym przypadku.
          Wzmacniacz nie dla mnie i ma być zrobiony na wczoraj jak najtańszym kosztem z tego co mam w zapasach najlepiej.

Skomentuj

Wstawiłem w uszkodzony kanał sterujące 2SB1187 / 2SD1761 oraz końcowe 2SA1492 / 2SC3856
            Dodatkowo aby było równiej w sprawnym kanale wymieniłem sterujące również na 2SB1187 / 2SD1761.
            Wzmacniacz ruszył. Prąd spoczynkowy ustawiony według serwisówki na 5mV. Nic się nie grzeje. wszystko wygląda ok.
            Stałe na wyjściu 142mV oraz 17mV.
            Te 17mV jest ok a czy te 142mV są jeszcze w bezpiecznej normie? Zabezpieczenie nie reaguje na 142mV i normalnie załącza wyjścia głośnikowe.

Skomentuj

Zabezpieczenie łapie od 0,5-0,6V.

Skomentuj

Czyli mam rozumieć, że wartość 142mV jest bezpieczne?

Skomentuj

Trochę dużo, a jeśli dobrze widzę, to na parze różnicowej jest podwójny tranzystor, więc DC powinno być małe.

Skomentuj

Zamieszczone przez ampli Zobacz posta
                    Trochę dużo, a jeśli dobrze widzę, to na parze różnicowej jest podwójny tranzystor, więc DC powinno być małe.
                    Jeszcze pomierzę rezystory. Może któryś nie trzyma rezystancji.
                    Już kilka takich przypadków w kilku naprawianych wzmacniaczach sony, że rezystory były uszkodzone pomimo iż z zewnątrz nic na to nie wskazywało.

Skomentuj

Pomierzyłem i wszystko wygląda dobrze. Tak już zostanie. Wzmacniacz działa poprawnie.

A jeśli chodzi o klej którym są przyklejone kondensatory to można potraktować go Nitro. Troszkę mięknie i dobrze schodzi przy zdrapywaniu.

Skomentuj

Czaruję...
                      X