Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zasilacz stabilizowany symetryczny - pytanie

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zasilacz stabilizowany symetryczny - pytanie

Witam wszystkich forumowiczów!
    Mam taki problem,
    potrzebuje zaprojektować zasilacz stabilizowany symetryczny.
    Zasilaniem będzie jedna bateria 9V. na wyjściu potrzebuje stabilizowane -12V | 0 | +12V. Wydajność 1.5Ampera.
    Czy ma ktoś może jakieś przyładowe realizacje, przykłady, schematy. Cokolwiek.
    Mam wzmacniacz słuchawkowy zrobiony na trafie.
    I chciałbym zrobić sobie wersje przenośną. Ciągnie mało prądu. Wydajność napisałem z małym zapasem.

Z tej baterii wydusisz raptem kilkaset mA i to już będzie dla niej sporo. Pojemność mizerna. Chcesz zrobię taki wzmacniacz do włożenia w kieszeń?

Wysłane z mojego Mi-4c przy użyciu Tapatalka

Skomentuj

W kieszeń napewno nie. Po prostu chciałbym żeby był portable. Żebym mógł go zabrać ze sobą gdzieś i użyć własnego zasilania.

Może być nawet jakiś pack Li-Po. Akumulatorki 18650 czy cokolwiek.
      Last edited by jakubmierzejewski; 15.09.2016, 18:39.

Skomentuj

W takim razie najłatwiejsze rozwiązanie to dwa akumulatory 12V , od jakieś alarmu bywają całkiem małe.

Skomentuj

W sumie nikt ci nie broni, jak chcesz się pobawić to proszę bardzo.
          https://botland.com.pl/przetwornice-...2-12v-14a.html
          +12V uzyskasz, to tego kilka akumulatorków li-ion i chwilę to wytrzyma.
          Symetrycznie da się uzyskać łącząc wyjścia szeregowo, każda przetwornica musi być zasilana z oddzielnego pakietu akumulatorów.

Jeśli jednak nie potrzebujesz takiej wydajności prądowej, można wykorzystać mini przetwornice dające napięcie symetryczne.
          http://mselektronik.pl/przetwornice/dc-dc/dcw05a-12

Moduły ładowania też są łatwo dostępne, albo można wykorzystać modelarskie pakiety i ładowarki.
          Albo koszyczki na akumulatorki.
          Ja polecam Panasonic NCR18650B z zabezpieczeniem elektronicznym, używałem ich do przerobienia fluka 123 na li-ion. Super się sprawdzają.
          Jeśli taki rozładujesz za bardzo to go zabezpieczenie rozłączy i w sumie odpada problem dokładnej kontroli stanu naładowania.
          Last edited by Marcin V; 15.09.2016, 19:59.

Skomentuj

stabilizatory, przetwornice, reaktory atomowe... :mellow:
            Kup se dwie baterie 12V i połącz szeregowo.

http://diyaudio.pl/content.php/30-Za...zedwzmacniacza
            Last edited by El_liero; 17.09.2016, 23:11.

Skomentuj

W zależności czy wymagane jest stabilne napięcie czy może pływać o kilka V, wraz z rozładowaniem akumulatora.
              Dodatkowo różnica w masie, ogniwa Li-Ion, czy Li-Po mają potężną pojemność, przy niskiej wadze. Dwa aku 12V nawet te najmniejsze to już jednak trochę masy i się rozładowują samoczynnie.
              Ale jak się sprawdzi dwa aku 12V, a waga nie ma znaczenia to czemu nie.

Skomentuj

A tak może się wtrącę i zapytam. Czy da się tutaj wykorzystać "powerbank"? Są one bardzo popularne i szeroko dostępne. Jak komuś padne, to można pożyczyć i dalej słuchać, albo jeśli wieczorkiem używamy tego cuda stacjonarnie w domu - można się wpiąć pod zwykłą ładowarkę od smartfona. Tylko czy taka ładowarka nie będzie powodować szumów itp?

Pozdro

Skomentuj

tutaj sie nie da wykorzystać powerbanku, ponieważ mają one pojedyncze i za niskie napięcie.

Skomentuj

Czaruję...
                  X