Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Konwerter USB - SPDIF

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Konwerter USB - SPDIF

Panowie potrzebuję konwerter USB-SPDIF do podłączenia PC z Rotelem RA12 (posiada wejścia optyczne i coaxial, brak USB).
    W tej sytuacji pomyślałem nad M2Tech HiFace Two którego osadzę na śledziu w PC. Jak myślicie będzie to lepsze rozwiązanie od standardowej dźwiękówi np. AIM SC8000 z wyjściem spdif?

Może macie inny pomysł jak wyprowadzić sygnał z PC po SPDIF? Dodam że marny ze mnie elektronik i szukam raczej gotowca na PCB którego będę mógł wrzucić do obudowy komputera.

http://www.audiostereo.pl/rozne-kost...0#entry3920713
    Nie moje ogłoszenie, ale okazja.

Skomentuj

A może PHIREE u2s by Cię zainteresował? Kupiłem z myślą puszczania sygnału z telefonu do procesora w aucie. Jednak zmieniłem plany i leży.

Skomentuj

Dzięki za sugestie, na Anamero już za późno (sprzedane). Natomiast zasadnicze pytanie czy jest sens przechodzić z AIM SC8000 (Spdif) na Amanero Combo384 lub podobny interfejs? W sieci znalazłem również F-1 XMOS USB Digital Interface Module XU208 - tylko czy warto i słychać różnice ?

Skomentuj

Zamieszczone przez Boro85 Zobacz posta
          Może macie inny pomysł jak wyprowadzić sygnał z PC po SPDIF? Dodam że marny ze mnie elektronik i szukam raczej gotowca na PCB którego będę mógł wrzucić do obudowy komputera.
          Wiekszosc zintegrowanych kart dzwiekowych ma wyprowadzony spdif.. Jak mi podasz model plyty glownej to moge zerknac. Nieraz jest jedno z wyjsc minijack naprzemiennie analog/digital i mozna to zmienic sterownikiem. Sa tez wyjscia na pycie glownej w formie pinow.. tak jak tu http://forum.videohelp.com/threads/3...PDIF-connector, np u mnie to wyjscie nazywa sie HDMI audio out. Trzebe sie przyjrzec plycie i instrukcji.
          Rozumiem ze mowa o kompie stacjonarnym.. musi byc usb?

Skomentuj

ppp000 nie do końca się zrozumieliśmy, wyjście SPDIF to ja mam z karty dźwiękowej AIM SC8000, zastanawiam się tylko jakiej jest jakości i czy warto zamienić ją na inny interfejs np. anamero lub jak też wspomniałem F1 XMOS XU208?

Poniżaj wrzucam foto, na drugim widać kartę dźwiękową. Jak ktoś się dobrze na tym zna to proszę zerknąć na budowę tej karty i czy można na tej podstawie stwierdzić czy wyprowadzenie SPDIF jest dobrej jakości.

Skomentuj

A wypróbowałeś tą kartę? Może nie jest wcale tak źle

Skomentuj

Zamieszczone przez Boro85 Zobacz posta
                ppp000 nie do końca się zrozumieliśmy, wyjście SPDIF to ja mam z karty dźwiękowej AIM SC8000, zastanawiam się tylko jakiej jest jakości i czy warto zamienić ją na inny interfejs np. anamero lub jak też wspomniałem F1 XMOS XU208?

Poniżaj wrzucam foto, na drugim widać kartę dźwiękową. Jak ktoś się dobrze na tym zna to proszę zerknąć na budowę tej karty i czy można na tej podstawie stwierdzić czy wyprowadzenie SPDIF jest dobrej jakości.
                Ok rozumiem.. tzn nie rozumiem :) Lepsza jakosc SPDIF? Niema czegos takiego.. To jest sygnal cyfrowy nie analogowy, jezeli jest przesylany poprawnie - niema bledow, to wymiana na 'cos lepszego' nic ci nie da. A o 'zepsucie' sygnalu trzeba naprawde sie postarac.. polecam reduktor szumu https://www.youtube.com/watch?v=0FiounGlidQ. Jest jeszcze jitter ale na to wplyw ma bardziej spdif po stronie wzmacniacza.. czy ma np. bufor niwelujacy jitter.
                Jak koniecznie chcesz cyfrowo i wykorzystac DACa wbudowanego to mozesz sie pokusic o pola I2S/I2C.. ale wiekszy sens ma chyba kupienie DACa lepszego od tego zintegrowanego
                Last edited by ppp000; 28.09.2016, 16:02.

Skomentuj

Nie znam się na tym - dlatego pytam, wyłapałem z sieci hasła dot. spdif typu: izolacja galwaniczna, jakieś zegary taktujące niskoszumowe itp. Zacząłem się zastanawiać czy to ma znaczenie i wpływ na jakość sygnału cyfrowego.

Karta AIM oczywiście jest "wpięta" w mój system, testowałem wyjście Coaxial vs Analog wraz z Rotelem i tym przypadku lepiej gra po cyfrze. Wygląda na to że bardziej mi podpasował DAC z Rotela

Skomentuj

Zewnętrzne zegary i inne tematy stosuje się bardziej w studiach, gdzie wszystkie cyfrowe klocki połączone ze sobą muszą mieć wspólny zegar bo bez tego nie działają poprawnie.
                    Tam trzeba się nad tym bardziej zastanawiać.

Separacja SPDIF raz mi się przydała, miałem kompa z wyjściem SPDIF RCA i TOSLINK. Interfejs co robił za DAC nie miał*zasilacza z uziemieniem, do niego podpięty był mały mikser mackie z tym samym problemem, a do niego podłączone były monitory aktywne.
                    Robiła się pętla i zasilacz PC siał na monitory, wpięcie na TOSLINKU rozwiązało sprawę, separacja trafem SPDIF też by to zrobiła.

Skomentuj

TOSLINK ma wiekszy jitter, jak wszystko jest ok to bym laczyl elektrykiem. Boro85 ja bym olal temat. Karta ktora posiadasz wyglada na dobrze zbudowana, bys musial wydac kupe kasy zeby bylo lepiej pod wzgledem jitter'a, a efektow moze nie byc zadnych. Bezpieczniej dolozyc do upgrade'u daca, kolumn moim zdaniem.
                      Znalazlem jeszcze ciekawy test http://thewelltemperedcomputer.com/I.../USB_SPDIF.htm
                      Integra codec AC97 daje rade spokojnie, problemy sa tylko z TOSLINK(pewnie ze wzgledu na konwersje do 48kHz) i USB w adaptive mode, ale i tak czy jest to slyszalne to druga sprawa

Skomentuj

Dzięki ppp000 za radę - tak też zrobiłem. Komputerek dokończyłem i zamknąłem. Na razie cieszę się muzyką ale w przyszłości i tak pewnie będą jakieś zmiany. W obudowie tej jest tyle miejsca że spokojnie można zmieścić DACa.

Skomentuj

Komp bardzo fajny, tylko pamietaj o jakies izolazji od EMI jak wsadzisz DAC, bo procesor i zasilacz pewnie bedzie sypal syfem.

Skomentuj

Czaruję...
                          X