Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Dobór kondensatorów - łączenie

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Dobór kondensatorów - łączenie

Witam,

ponieważ jestem w trakcie budowy swojej pierwszej konstrukcji potrzebuję rady odnośnie doboru kondensatorów.
    Mój pierwszy projekt opiera się o gotowy schemat dwudrożnego monitora ze strony Dayton Audio - oczywiście w oparciu o ich przetworniki.
    Od razu chciałem podziękować Panu Adamowi Zapotecznemu z firmy Zap-Audio, który realizował moje wcześniejsze zamówienie na 4 głośniki Dayton i przy następnym zamówieniu elementów do zwrotnicy zauważył, że
    korzystam ze schematu, który jest modyfikacją oryginału ze strony producenta głośników w dodatku zrobionym w sposób błędny. Adam jeszcze raz wielkie dzięki jakbym uwalił swój pierwszy projekt być może poddałbym
    się w mojej dalszej budowie.

Zwrotnica będzie zrobiona na podzespołach Jantzen i tutaj mam ważne pytanie....?
    W oryginalnym schemacie mam kondensator 3,0 uF 250V, a Jantzen robi od 400V w górę.
    Doczytałem już, że jeżeli zamiast kondensatora 250V wybiorę 400V będzie to po prostu niepotrzebny zapas, który nie powinien niekorzystnie wpłynąć na schemat zwrotnicy.
    Problem dotyczy wyboru wartości 3,0 uF - Jantzen ma 2,7uF lub 3,3uF. Czy mogę połączyć kondensatory w ten sposób, że wybieram 2,7uF plus drugi o wartości 0,3uF dający mi łącznie 3,0uF????

Bardzo proszę o pomoc.

Marcin

Zamieszczone przez nowyelement Zobacz posta
    Czy mogę połączyć kondensatory w ten sposób, że wybieram 2,7uF plus drugi o wartości 0,3uF dający mi łącznie 3,0uF????
    Panie Marcin,
    wpisz Pan sobie w szukacza połączenie równoległe kondensatorów i wszystkiego się Pan dowiesz.

Skomentuj

Daj 2x 1.5uF .

Skomentuj

Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
        Daj 2x 1.5uF .
        Dzięki...

Oczywiście przeczytałem kilka postów przed założeniem tematu (jak później doradził Matador) ale trudno znaleźć dobrą odpowiedź.
        Oczywiście, tak można łączyć ale czym mniejsza ilość podzespołów zwrotnicy tym lepiej, a że jestem początkującym w niektórych sprawach chciałbym pomoc (chyba po to jest to forum).
        Dzięki Yoshi - teraz wiem jak postąpić....

Skomentuj

Czaruję...
        X