Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

ONKYO TX-NR509 - czy warto kupić

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

ONKYO TX-NR509 - czy warto kupić

Witam Was,

kończę i kończę te swoje pierwsze 2 drożne monitory podstawkowe - niedługo będą gotowe ;-)
    Przymierzam się do zakupu amplitunera (używanego). Decyduję się na KD ponieważ zestaw (docelowo zobaczymy czy 2.1 czy 5.1) będzie służył w 60% do filmów a 40% do muzyki.
    Czy waszym zdaniem Onkyo TX-NR509 warto kupić za 600 PLN + przesyłka?
    link do produktu: http://www.onkyo.pl/pl/Produkty/Kino...owego/TX-NR509

Do tej pory miałem i mam połączone komputerowe głośniki Geniusa (5.1) na szczęście w drewnie i częściowo z powymienianymi głośnikami połączone analogowo z kartą muzyczną Asus Xonar D1.
    Miałem okazję dotychczas tylko słyszeć Yamahę RX-V459 z zestawem WHARFEDALE 5.1 było ok (na pewno lepiej niż u mnie) ale szału nie było.
    Amplituner używałbym jak napisałem do filmów i muzyki (wtedy tryb stereo), a słucham wielu gatunków: regge, stary amerykański hip-hop, lubię też tzw. alternatywę, czasem garage.
    Tak więc, często jest to muzyka, gdzie dynamika i bas odgrywa dość ważną rolę. Słyszałem, że z tanich amplitunerów Onkyo ma bardzo ciekawe brzmienie i stosunek jakość/cena.
    Temat rzeka - kupowanie czegoś bez posłuchania na własnym sprzęcie to głupota, pójść do salonu na odsłuch gdzie jest profesjonalne wyciszenie, pułapki rezonansowe itd. też nie do końca sprawdzi się z efektem w domu.
    Jak będzie totalna klapa (w co wątpię) - bo po przesiadce z obecnego zestawu to gorzej tylko na boom-boxie by było ;-) to najwyżej sprzedam - dołożę i kupię coś innego.

Jeżeli Komuś zechce się odpisać to dzięki.....

Marcin

Mam do kina TX-SR508 i daje radę. Chociaż szczerze mówiąc wolałbym teraz dołożyć do modelu z serii przynajmniej 700 bo słyszałem i grają lepiej. Więc jak masz do dołożenia parę groszy to poszukaj czegoś z wyższej serii.
    Moje kolumny nie są zbyt wymagające jeśli chodzi o moc i ten model wystarcza ale nie wiem co Ty tam będziesz zasilał.
    Przy amplitunerze trzeba zwracać uwagę na moc trafa żeby starczyło dla zasilania wszystkich kanałów. Bo co z tego że masz podaną moc np. 130W na kanał, a trafo ma tylko 370W.
    Last edited by piotreq123; 16.10.2016, 10:37.

Skomentuj

Dzięki, może faktycznie masz rację - jak coś kupić to lepiej aby trochę pograło. Nie wziąłem pod uwagę tej końcowej mocy 370 W.
      Może się okazać że za chwilę będę zmieniał z tej 508 na coś innego.

Skomentuj

Zamieszczone przez nowyelement Zobacz posta
        Onkyo TX-NR509
        Nie wiem czy to dobry pomysł kolega miał Onkyo TX-SR875 i było tak w miare w stereo, zmienił na nowszy wysoki model TX-NR5008 i teraz ma ładniejszą obudową a słucha z korektorem...
        Nowsze Onkyo to już nie to. Polecam Tobie Sony model STR-DA50ES jest to jeden z niewielu "nie klinicznych" amplitunerów Sony o sporej mocy, na Sankenach i dźwięku zbliżonym jakością do wzmacniacza TA-F550ES. Sygnatura jego dźwięku to ogólna neutralność z podkreślonym, mocnym tylko nieco miśkowatym basem. Mocy nie brakuje mu na pewno. W środku solidne podzespoły, potencjometr ALPSa. Z ciekawszych rzeczy to dwukierunkowy programowalny dotykowy pilot który działa z dowolnego praktycznie kąta.
        Miałem już dwa takie i żeby były w 100% idealne na pewno bym któryś sobie zostawił.

Skomentuj

Jeszcze jest rozwiązanie żeby szukać amplitunera z preout. Zawsze możesz coś złożyć i zasilić fronty z osobnej rasowej końcówki mocy a jak się zachce rozdzielić stereo od kina, możliwości daje dużo takie połączenie

Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka

Skomentuj

Zamieszczone przez szastal Zobacz posta
            Jeszcze jest rozwiązanie żeby szukać amplitunera z preout. Zawsze możesz coś złożyć i zasilić fronty z osobnej rasowej końcówki mocy a jak się zachce rozdzielić stereo od kina, możliwości daje dużo takie połączenie

Ok, dzięki, czyli coś starszego ale na dobrych podzespołach z dodatkowym wejściem zasilającym do podłączenia innego urządzenia czy dobrze Cię zrozumiałem?

- - - - - aktualizacja - - - - -

Panowie,

czy bralibyście coś takiego pod uwagę (myślę, że do stówki można by było może jeszcze stargować):
            https://www.olx.pl/oferta/pioneer-vs...9-IDiakoZ.html
            https://www.olx.pl/oferta/amplituner...9-IDi0TMw.html

???

Skomentuj

Wyjściem z preampa żeby ominąć końcówkę mocy z amplitunera. W kinie jak w kinie ale możesz równolegle zbudować dobry tor stereo i w obu systemach używać jednej końcówki mocy i głośników. Po prostu zawsze jak coś jeśli masz preout masz możliwości rozbudowy a wyższe starsze modele pewnie mają. Poprzednia yamaha rxv1400 też miała jak i obecna 771

Skomentuj

Zamieszczone przez szastal Zobacz posta
                Wyjściem z preampa żeby ominąć końcówkę mocy z amplitunera. W kinie jak w kinie ale możesz równolegle zbudować dobry tor stereo i w obu systemach używać jednej końcówki mocy i głośników. Po prostu zawsze jak coś jeśli masz preout masz możliwości rozbudowy a wyższe starsze modele pewnie mają. Poprzednia yamaha rxv1400 też miała jak i obecna 771

Dobrze, teraz wiem o co Ci chodziło. Generalnie polecasz mi sprzęt starszy ale na dobrych podzespołach i możliwością rozbudowy.
                Niestety jestem ograniczony finansowo do 600 PLN i muszę coś w miarę dobrego znaleźć.
                Do tej pory sugerowałem się amplitunerami z hdmi oraz wejściem internetowym Ethernet ale tak naprawdę muzyka i filmy będą odtwarzane przez komputer, następnie będą "przelatywać" przez kartę dźwiękową Asus Xonar D1 i kablem optycznym łączone z amplitunerem.
                Więc tak czy inaczej wszystko z komputera przejdzie do amplitunera.

Skomentuj

Jeśli w ten sposób to ok. Bo niestety ja zmieniłem ze względu na brak hdmi. U mnie komp też daje sygnał do amplitunera więc sobie spokojnie kodeki zrobisz tak żeby ten starszy amplituner lapal nowe ścieżki. Mi zależało na bluray i żeby komp puszczal sygnał bez ingerencji

Skomentuj

Poszukaj Camridge audio Azur 540r mam i jest to super amplituner jak za (560 zł tyle dałem na portalu aukcyjnym )

Skomentuj

Ok. Dziękuję Wszystkim.

Jeżeli znajdę coś ciekawego pozwolę sobie skonsultować zakup z Wami.

Skomentuj

Czaruję...
                      X