Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zabezpieczenie głosników Unizab1

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zabezpieczenie głosników Unizab1

Witam zbudowałem zabezpieczenie zgodnie ze schematem lecz chciałbym mieć sygnalizację Protect dioda Led.

Mam kłopoty z uruchomieniem tych zabezpieczeń.

Tak jak na załączonym rysunku w niebieskiej ramce-to zbudowałem,czerwonej ramki nie budowałem ponieważ zabezpieczenie miało pracować z 24v napięcia stałego.

Dobudowana żółta ramka to dioda Protect niestety ona świeci się cały czas,obojętne czy przekaźnik jest załączony czy też nie.
    -Jak ją podłączyć aby działała? Pomysł wzięty z H250 ze strony dxaudio

Zabezpieczenia nie działają poprawnie jeżeli zworka-siwa jest połączona to układ nie działa i na niej jest 0V,jak ją rozłączę to przekaźnik załącza się z opóźnieniem 4s,i załącza przekaźnik wtedy na zworce występuje 23V,połączenie z powrotem zworki powoduje natychmiastowe wyłączenie przekaźnika,po rozłączeniu znowu po 4s układ się włącza.

To co udało mi się ustalić to ze po lewej stronie zworki siwej na uruchomionym przekaźniku,jest połączenie do masy to zn.ze na zworce występuje masa zasilania.

Dziękuję z góry za Pomoc.

Dodaje czytelniejszy schemat oraz kolejne zapytanie w które miejsce można podłączyć zabezpieczenie termiczne ze sterownika Termicznego z regulacją obrotów wentylatora-Na wyjściu pojawia się masa po przekroczeniu temperatury.(Moim zdaniem powinienem wpiąć się w Bazę T4.
    Sterownik zbudowałem i działa bez zarzutu.

Skomentuj

Elementy D15 i R29 masz również zasilone z 24V ?
      BD911 ma dość duży prąd cut-off. W stanie wyłączenia przekaźnika to może powodować przepływ prądu przez tranzystor oraz przez przekaźnik. Zmień go na BC546 jak było w oryginale.
      Arcam CD17 + Denon TU580RD + I-amp + W18E001 + T25CF002
      Grado SR125i

Skomentuj

Teraz mam podłaczone jak na schemacie poniżej zbudowałem zgodnie ze schematem ze strony Irek2.Niestety cały czas nie działa.

Wszystkie tranzystory to mpsa42 i 92.

Tak wczesniej miałem z 28V podłaczone pod D15 I R29 \czyli elementy rezystor 22K oraz dioda Zenera 16V mam wstawione 2 diody po 15V zasilam trafem zmiennym 52V przed Bc243c mam 65V dc.

Last edited by Infozswiata; 24.10.2016, 19:22.

Skomentuj

R13 = 100 kOhm
          Kolektor T5 ma iść do bazy T6, rezystor R15 wpinasz do bazy T6 i do masy.
          Last edited by taz; 24.10.2016, 20:21.
          Grado SR125i

Skomentuj

R13 I R10 mają 124K-czy mogą takie pozostać?

Schemat poprawiony.

Zmiana przepiecia rezystora nic nie dała.

W chwili bez układu detekcji dc układ działa to zn.załącza się z opuznieniem.

Skomentuj

Do Taz dziękuje ci za pomoc układ zaczął pracować jak powinien uruchamia się z podłączoną detekcją Dc oraz wykrywa napięcie Ujemne i dodatnie od 1,5V.
              Rozłaczenie przekaźnika trwa jakieś 0.5sek.Ponowne załączenie pod warunkiem usunięcia napięcia stałego trwa 4sek.

Jak dorobić diodę Protect tzn.jak przekaźnik nie będzie załączony to będzie się świeciła czerwona dioda a jak się załączy przekaźnik to dioda czerwona zgasnie i zapali się zielona Jako praca OK.

Oraz w które miejsce się wpiąc z sterowaniem ze sterownika Termicznego daję on masę jak temperatura będzie przekroczona.
              -Wydaje mi się ze do Kolektora Tranzystora T1

Pozdrawiam

Skomentuj

Witam z termicznym zabezpieczeniem już doszedłem jak je podłaczyć.Podłaczyłem i działa.

Został ostatni problem z diodą Led protect. Elementy na schemacie R17,R18,R19,T7,JP3 -Nie spełniają swojej roli w takim połączeniu dioda świeci się cały czas a nie oto mi chodzi.

Powyżej Schemat z naniesionymi poprawkami.

Skomentuj

Próbowałeś zmniejszyć R17 do np 10k?
                  Grado SR125i

Skomentuj

Tak miałem najpierw R17=11K potem 22k i 62k nic to nie dawało.

Skomentuj

Weź multimetr i zmierz napięcie na kolektorze T6 w momencie kiedy przekaźnik jest włączony. Sprawdź czy T7 jest sprawny, czy nie ma jakichś zwarć na pcb itp.
                      Grado SR125i

Skomentuj

Problem rozwiązany okazało się iż tranzystor T6 nie przewodził wpełni masy.Po wymianie z mpsa42 na bc546B układ działa prawidłowo.Dioda Protect też działa tak jak powinna,jak jest stałe napięcie to świeci dioda protect a jak jest ok to gaśnie.

Dziękuję wszystkim za pomoc.Temat do zamknięcia.

Skomentuj

Możesz wrzucić płyteczkę?

Skomentuj

Andzik94 Chodzi ci o projekt Pcb?

Skomentuj

Zamieszczone przez Infozswiata Zobacz posta
                              Andzik94 Chodzi ci o projekt Pcb?
                              Tak, chodzi mi o PCB. Ciekawy bajer z tymi diodami i sterowaniem wentylatorem. Pewnie znajdą się chętni na taki projekcik.

Skomentuj

Będę w wekend w domu to wkleje lecz nie wiem czy ktoś skorzysta bo projekt był przystosowany pod moje potrzeby,na pokładzie jest zasilacz koncówki mocy wraz z foltracją i inne bajery.Sygnalizacja Led jest przydatna a sterowanie wentylatorem wymagane przy Koncówce ops-6.

Skomentuj

Zamieszczone przez Infozswiata Zobacz posta
                                  Będę w wekend w domu to wkleje lecz nie wiem czy ktoś skorzysta bo projekt był przystosowany pod moje potrzeby,na pokładzie jest zasilacz koncówki mocy wraz z foltracją i inne bajery.Sygnalizacja Led jest przydatna a sterowanie wentylatorem wymagane przy Koncówce ops-6.
                                  Możesz wkleić pliki eagla. Wtedy łatwiej będzie można dostosować do własnych potrzeb.

Skomentuj

Wkleję w wekend Plik Eangla z tego co pamietam to mam gdzies 2 wersje Smd i Tht.Ale to dopiero w wekend.

Pozdrawiam

Skomentuj

- - - - - aktualizacja - - - - -

Niestety pliki Eangla Brd nie są akceptowane aby je tu wkleić.Chyba że ja coś zle robie. Wartosci elementów na schematach nie ma lecz są kilka postów wyżej.

Sterownik ma funkcje:

-Termiczna na 2 kanały osobno,z informacją led który kanał się wyłaczył.
                                      -Podwujna regulacja obrotów wentylatora w zależnosci od temperatury.
                                      -Szybkie wyłączanie
                                      -Opuznione załaczanie 4s.
                                      -Sterowanie przekaznikami A,B,A+B,OFF
                                      -Zabespieczenie zwarciowe/przeciązeniowe.
                                      -Sygnalizacja Praca ok/Protect Dioda Led.

Użyte przekazniki są po 40A 12V cewka 0.9W połaczone szeregowo po 2 dając 24V,przy użyciu A+B przekazniki zasilane są napieciem 48V z regulatora napiecia znajdującego sie na Pcb.Zabespieczenie termiczne wyłacza przekazniki przy 85-stopni włacza spowrotem przy 70-stopni.W tym czasie wwentylatory pracują cały czas do czasu ostygniecia radiatorów wzmacniacza.

Z JP11 trzeba doprowadzić przewody do przekaznika Pełnią one rolę detekcji Dc,
                                      JP1-Wentylator kanału 1
                                      JP2-Wentylator kanału 2
                                      JP4-Termistor kanału 1
                                      JP6-Termistor kanału 2
                                      JP8-Zasilanie zmienne 30-70V Ac
                                      JP9-Wyjscie do zabespieczenia zwarciowo/przeciązeniowego.

Rezystory SMD 1206.

Mam nadzieje ze komuś się przyda.

Podrawiam
                                      Last edited by Infozswiata; 27.10.2016, 11:08.

Skomentuj

To może zzipuj i wrzuć *.zip?

Skomentuj

Czaruję...
                                        X