Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

CAR AUDIO-radio-jak poprawic zasilanie?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

CAR AUDIO-radio-jak poprawic zasilanie?

Witam
    Mam taki problem:
    Zamontowaem sobie radio samochodowe w UNO i przy glosniejszym sluchaniu - dokladniej przy basie glosniki pierdza.
    Mysle ze dalo by sie poprawic wrzucajac kondensatory pod zasialnie tzn pod kable z akumulatora. Czy to jest dobry pomysl? Tak sie robi w zasilaczach do wzmacniaczy (np do TDA 7294) wiec teraz tez powinno pomoc.
    Czy to powinny byc kondensatory zpolaryzowane? jak je podlaczyc i jakie wartosci dobrac?
    Mysle ze wydajnosc pradowa sie trche zwiekszy a co za tym idzie zjawisko te zminimalizuje sie...
    Czekam na opinie.
    Dzieki

Szczerze mówiąć poprawa nie będzie ogromna.
    Można dać kondy elektrolityczne 10000uF/25V lub więcej ale bez przesady.
    To że głosniki pierdzą to może być wina wzmaka lub ich samych.
    Częściej winą jest sam wzmak który poprostu nie wydala i ulega przesterowaniu.
    A sam napis mocy 4*45 itp to din czyli 4*20 wat -jak dobrze pójdzie,jeśli wogóle:P.
    pozdro

Skomentuj

?

elektrolity ale zpolaryzowane? czy nie?
      pytam dla pewnosci gdyz wydaje mi sie ze musi byc +/-

A to ze duzej poprawy nie bedze to wiem..ale chce sie przekonac.

Skomentuj

Jak sie chcesz przekonać to przede wszystkim pociągnij zasilanie radia grubszym przewodem.A te kondziołki zostaw w spokoju,strata i czasu i kasy.Nic nie dadzą.
        PZDR

Skomentuj

Jak radio przy takim graniu "przygasa" to znaczy ze za cienkie kabelki. Kondensatory tu nic nie pomoga bo juz siedza w radiu. A kondensatory do wzmacniaczy maja setki razy wieksza pojemnosc i tez ich wplyw jest dyskusyjny.

Skomentuj

Grubszy kabelek do radia ale może bezpośrednio z akku.
            Pewnie słuchasz z basami na maxa. Nie dziw sie ze w związku z tym że szybciej ulegają przesterowaniu.
            Rada 1: słuchaj bez włączonych dobijaczy basu.
            Rada 2: kup sobie wzmacniacz
            Rada 3: i subwoofer

Skomentuj

dzieki

slucham bez podbicia.
              pociagne nowe kabelki i dodam kondy. Zobacze co to dalo..jezeli nic nie dalo to pomysle nad lepszym radyjkiem i wzmacniaczem..ale musze kase nazbierac.
              dzieki za porady.

Skomentuj

Jak by nie patrzec to sam akumulator jest pewnego rodzaju kondensatorem i to nie byle jakim !!! Dawanie duzych kondow przed radiem mija sie z celem (przewody zasilajace do radia i tak nie sa takie dlogie takze spadkow nap. nie powinno byc), grube kable powinny zalatwic sprawe, ale najpierw jak masz mozliwosc to sprawdz sobie czy nie spada ci zasilanie tuz przed radiem, najlepiej miernikiem analogowym, jak bedzie spadac to daj plecionke 2x2,5mm^2 i na 100% bedzie ok.
                i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
                https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Skomentuj

przeciez kondensatory daje sie zeby pozbyc sie tetnien ......

a akumulator ma napiecie stale 12V .... takze po co dawac kondensatory filtrujace tetnienia jak tam ich nie ma ??

Skomentuj

piok
                    A spadki napiec na dlugich i cienkich przewodach to nie tetnienia ??
                    i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
                    https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Skomentuj

hehe do radia pociagnij grubsze kabelki a jak to nie pomoze znaczy sie ze koncowka w radiu nie daje rady
                      a co do kondziolkow to jak juz to ok 100mF daj to moze odczujesz roznice ale szczerze w to watpie
                      pozdrofka

Skomentuj

jacek24-a zdajesz sobie sprawę że to radyjko to jak każdy wzmacniacz ma moc nominalną (konkretnie pewnie 4x19W na 4 omach przy 0,5%THD),a to co słyszysz to po prostu efekt obcinania wierzchołków sygnału czyli przesterowanie-np 4x25W przy 10%THD...albo 4x40 przy kwadratowej amplitudzie....przy tak stosunkowo nieduzych pradach jakie to radyjko ciagnie(do 10A) to jedyne co możesz zrobic to połozyc zasilanie bezposrednio od akumulatora przewodem 4mm^2(i bezpiecznik przy akumulatorze oczywiście)...kondensatory Ci nie wiele dadzą.

Skomentuj

no wiec podpialem baterie 6 kondensatorow 22000uF co daje kolo 120mF i powiem ze:
                          teraz radio zaczyna "pierdziec" przy wyzszym poziomie glosnosci czyli tak jak chcialem
                          poprawil sie bass n i ...praca silnika :)
                          Wczesniej jak wlaczylem ogrzewanie tylenej szyby to na wolnych obrotrach silnik dostawal drgawek a teraz jest OK...wydaje mi sie ze kondy szybciej oddaja zmagazynowany ladunek niz aku.
                          Kondy podpialem zaraz przez radiem.
                          Jeszcze tylko musze sie pobawic jak podpiac grbszymi kabelkami te radio..

Skomentuj

te kondensatory to nie taki glupi pomysl do wzmaczniaczy montue sie przewaznie od 0.5 do 2 faradow ;] "pierdzenie" raczej nie zalezalo od spadkow nap. ale raczej od sladej jakosci glosnikow ale jesli ci to pomoglo to ok ;]

Skomentuj

Zastanów się czy to aby na pewno jest wina radia/instalacji elektrycznej. Pewnie same głośniki już nie wyrabiają - cewka tłucze dnem o nabiegunnik, albo jak głośnik lipny to cewka jest źle wycentrowana i przy większych amplitudach ociera o rdzeń nabiegunnika dolnego.

Skomentuj

Zastanów się czy to aby na pewno jest wina radia/instalacji elektrycznej. Pewnie same głośniki już nie wyrabiają - cewka tłucze dnem o nabiegunnik, albo jak głośnik lipny to cewka jest źle wycentrowana i przy większych amplitudach ociera o rdzeń nabiegunnika dolnego.

glosniki wyrabiaja i wyrbilyby duzo wiecej.
                                To nie jest typowa instalacja do autka gdyz graja mi z tylu 4 x arn150 a sa 4 szt po to aby podbic efektywnosc zestawu gdyz radio nie jest zbyt moce i to one nie wyrabia.
                                Standardowo graly tam jakies glosniki okolo 10cm no i teraz jest duzo lepiej no ale przydalby sie wzmacniacz. Kiedys zmieie te glosniki a inne o wiekszej efektywosci ale te u mnie lezaly wiec byla okazja do zabudowaia tylej polki.

Troche na akustyce sie znam wiec wiem kiedy glosniki juz nie moga i najczesciej tak ie graja bo to ie dzwiek :P

Skomentuj

Skoro poprawiło sie działanie ogrzewania szyby to .... (zgaduję) ... instalacja w maluchu z ... prądnicą?
                                  Wszystko wskazuje na duze problemy z instalacja w acie ogólnie, albo sam nie wiem z czym.
                                  Pozdrawiam

Skomentuj

ja na twoim miejscu jak bym kupil nowy samochod to odrazu bym powymienial wszystkie kable w samochodzie na grubsze i lepsze od akumulatora od radia od głosników
                                    .jezeli głosniki pierdza to moze masz złe w sensie uszkodzone
                                    pozdro

Skomentuj

Jakie to radio?
                                      Ja robilem to tak :
                                      Kable zasilajace bezposrednio do akumulatora 4mm2.
                                      Obecnie kond przy radiu 47 000mikro F, ale mam juz 120 000 czeka na montaz.
                                      Różnica po dołożeniu konda jest, bas lepiej kontrolowany, żywszy, i nie przygasa juz tak.
                                      Mam to pod radyjkiem Alpine9822rb daje rade, ale docelowo rozgladam sie za wzmakiem (najlepiej Alpine).

Skomentuj

te ziomki a jak mi wierza aiwa przygasa,to co muszem sobie nowe kable do elektrowni poprowadzic ;D , no oprocz tego ze obciazam ja 4omami,gdzie stk ma 6 min,ale spoko na 3 tez graje ....

Skomentuj

Czaruję...
                                        X