Nic wam to nie da.Takie radia nie maja takiej duzej mocy 4*50W=200W(rms).Z kondensatorami bym sie nie bawil bo ci beda czesto zarówki w samochodzie padac, kazdy kondensator podbij napiecie o "piewiastek z 2" czyli 14,4*1.42=20V.W kablach masz problem.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
CAR AUDIO-radio-jak poprawic zasilanie?
Collapse
X
-
filozof
Sory ale zes sie zblaznil !!!
Jak nie wiesz o czym piszesz to nie pisz.
Prosze cie nie udzielaj rad jak nie masz wiedzy na ten temat. Jeju nawet elementarnej wiedzy nie masz.
"BEZ PRACY NIE MA KOŁACZY"
filozof wez sie do pracy (bez urazy)i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/
Skomentuj
-
Zamieszczone przez filozof16Nic wam to nie da.Takie radia nie maja takiej duzej mocy 4*50W=200W(rms).Z kondensatorami bym sie nie bawil bo ci beda czesto zarówki w samochodzie padac, kazdy kondensator podbij napiecie o "piewiastek z 2" czyli 14,4*1.42=20V.W kablach masz problem.
Skomentuj
-
coolombo, no nie wiem czy do bzdury tak do końca.Nie jestem fachowcem w dziedzinie elektroniki ale wiem że kondensator to takie ustrojstwo które w określonych pojemnościach podnosi napięcie.Mogę sie mylić ale w przypadku projektowania zasilaczy ten wzór ma zastosowanie.Jeśli cos skopałem to proszę o poprawke i wyrozumienie.
Skomentuj
-
Panowie, Panowie. Poprostu przeczytał niedawno o budowie zasilacza do wzmaka.
Kondensatory ładują się napięciem szczytowym transformatora. Napięcie szczytowe jest większe o pierwiastek z dwóch, czyli o 1,41
Skomentuj
-
[quote="filozof16"]Nic wam to nie da.Takie radia nie maja takiej duzej mocy 4*50W=200W(rms).Z kondensatorami bym sie nie bawil bo ci beda czesto zarówki w samochodzie padac, kazdy kondensator podbij napiecie o "piewiastek z 2" czyli 14,4*1.42=20V.W kablach masz problem.[/quote="filozof16"]
a niby dlaczego żarówki mają często padać? kondensator nie podbija napięcia, tylko je wygładza a tym samym wartość nap moze sie odrobine podnieść. natomiast równanie 14,4*1.42=20V ma racje bytu przy prostowaniu napiecia z przemiennego w stałe przez zasilacz (czyli mostek gretza oraz zespół kondensatorów)
Skomentuj
Skomentuj