Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

MAM PROBLEM Z SUBEM I NIE WIEM CO JEST POMOCY!!!!!!!!!!!!

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

MAM PROBLEM Z SUBEM I NIE WIEM CO JEST POMOCY!!!!!!!!!!!!

ostatnio jak wlaczylem suba to tylko pyknal i nie mial zasilania i jak go rozebralem to okazalo sie ze nozka od trafka byla ulamana i jak wymienilem transformator to plytke ktora mam podpieta chyba tao jest wzmacniacz na takich polcach na wsuwke to jest zalozylem odwortnie i z czegos polecial dym i od tego czasu woofer mi nie gra tylko slychac jak ciagle burczy (glosno) a muze jak sie wlacza to cos tam slychac ale bardzo cicho trzeba sie bardzo mocno wsluchiwac zeby cos uslyszec ale to jest nie wyrazny i charczacy dziwiek, a i bym zapomnial jak przy wlaczonym subie sie dotknie wejscia chinch to burczy glosniej.

Subwoofer to samoroba z glosnikiem i skrzynia tonsila ale caly uklad ktos robil sam ale nie wiem kto i o co tam zabardzo chodzi. Prosze o pomoc bo juz nie wiem co robic. Z GORY WIELKIE DZIEKI

Układ zanieś do serwisu rtv, a czekając na naprawę podszkol język polski.

Skomentuj

Ale mu pomogłeś.....
      Kolego, a znasz się coś na elektronie?
      Lutownicę posiadsz?
      Zobacz na czym zbudowany jest ten sub.
      P.S pisownia naprawdę kiepska (choć sam nie jestem ideałem )

Skomentuj

Wielkie sorki, ale mój młodszy brat pisał ten post z mojego konta, więc się nie dziwie jego pisowni :P A co do elektroniki to nie bardzo się znam ;/ wiem tylko jak wyglądają niektóre części elektroniczne, ale żeby coś znaleźć to nie wiem czy mi się uda i dlatego napisałem na forum. Lutownice mam A o co ci chodziło z tym żeby zobaczyć, na czym jest zbudowany??

Skomentuj

Witaj, na jakiej końcówce mocy?
          Z tego co napisał twój brat to samoróba więc domyslam sie że albo TDA7294 albo LM3886T lub cos podobnego na scalaku.
          Rozkręć, i zobacz co jest przykręcone do radiatora (taki duzy kawałek aluminium Al)
          Napisz czy był tam scalak, czy może tranzystory.
          Nie właczaj go bo z tego opisał twój brat to składowa stała na wyjściu jak nic więc głośnik sie wypali bardzo szybko :(
          Odłącz kable od głośnika (ścisz na maxa) i podłacz pod te kable miernik ustawiony na mV i napisz ile wykazało.
          To tyle na poczatek
          P.S. jednak watpie czy uda Ci się samemu to naprawić (brak wiedzy na ten temat) to i tak postaram sie Tobie pomóc.

Skomentuj

Już go rozkręciłem, ale zobaczę, co jest tam napisane i dam znać dzięki za to, że chcesz mi pomóc.:)

[ Dodano: 2005-02-05, 12:26 ]
            No, więc tak rozkręciłem go i jest tak: do radiatora jest podłączona płytka, ale dosyć mała i na niej są same kable i jakiś kondensator chyba a z tej płytki wychodzą takie wsuwki i na tej płytce, która jest podpięta pod te wsuwki (jest spora) są tranzystory (BD139 dwa takie i jeden BD140) i to jest ta płytka, z której się zakopciło, a druga płytka jest mała, do której jest przylutowany transformator i na niej jest taki jakby tranzystor, ale większy i nie mogę rozczytać, co na nim jest napisane, ponieważ symbol jest strasznie niewidoczny nie wiem, czemu albo jest przypalony albo starły się literki, ale wiem, że pierwsza litera to L może to ten, co podawałeś LM3886T, ale nie mogę tego powiedzieć na 100%.

[ Dodano: 2005-02-05, 12:42 ]
            a i jeszcze zapomnaielm na tej plytce co nie widac symbolu tego tranzystora jest cos podobnego http://allegro.pl/show_item.php?item=41358273 jak tu tylko na 4 nóżkach i ma oznaczenie BD250C jeśli sie nie myle

[ Dodano: 2005-02-07, 12:54 ]
            Wymieniłem tranzystory na płytce, z której się zadymiło na trochę inne, ale według katalogu części zamiennych powinny pasować, (ale strasznie się grzeją i nawet dym poleciał, gdy wymieniłem jednego a nie wszystkie 3) i jak je wlutowałem to burczenie było inne, takie bardziej gładkie a niecharczące, słychać już bas jak muza gra natomiast bas charczy. Proszę o jakieś wskazówki.

Skomentuj

Czaruję...
            X