Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wzmacniacz a filtr

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wzmacniacz a filtr

Witam
    Dla większości użytkowników tego forum moje pytanie może wydawać się głupie, ale jestem dopiero początkującą osobą więc proszę o wyrozumiałość.
    Przechodząc teraz do sedna. Buduje filtr dolnoprzepustowy do subwoofera, planowałem zrobić filtr pasywny, lecz wyczytałem praktycznie w każdym wątku, że filtr aktywny jest lepszy. I teraz moje pytanie, czy filtr aktywny mogę podłączyć między wzmacniaczem a głośnikiem, czy tylko przed wzmacniaczem? Oraz czy filtr pasywny może "zaszkodzić" wzmacniaczowi i jak duże są na nim straty?
    Jeśli istnieje taka możliwość to prosiłbym o jakiś schemat.

Filtr bezwzględnie jest przed wzmacniaczem :)
    O ile nic nie będzie uszkodzone filtr w żaden sposób nie zaszkodzi wzmacniaczowi. "Strat" też nie ma.
    Jeżeli chodzi o schemat, cóż, filtrów różnych w internecie jest mnóstwo, im lepszy tym droższy i trudniejszy w wykonaniu.
    http://diyaudio.pl/content.php/15-Re...lnoprzepustowy tutaj masz prosty układ z naszego forum.

Skomentuj

Masz możliwość zrobienia sobie plyteczki pcb?

Skomentuj

Zamieszczone przez Adzik94 Zobacz posta
        Masz możliwość zrobienia sobie plyteczki pcb?
        Niestety nie mam takiej możliwości

Zamieszczone przez Holgin Zobacz posta
        Filtr bezwzględnie jest przed wzmacniaczem
        A jak mógłbym to podłączyć, jak chciałbym mieć filtr aktywny do subwoofer'a, a pod wzmacniacz aktualnie mam podpięte 2 kolumny?

@edit
        Jeszcze dodam aktualny schemat podłączenia głośników.

Oraz propozycje schematu jak (wydaje mi się) mogłoby to być zrobione. Jeśli może być tak to jak "rozdzielić" sygnał ze źródła na dwa?
        Last edited by TheMeniMen; 01.11.2016, 13:11.

Skomentuj

To właśnie potrzebujesz filtr do suba. Najlepiej taki z wejściem wysokopoziomowym wtedy się wepniesz za wzmacniaczem stereo . później filtr , wzmak i sub. Ale to co masz na drugim obrazku też będzie działać o ile głośność regulujesz kompem a nie wzmacniwczem. Jeśli wzmacniaczem to tak jak ci wyżej napisałem

Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka

Skomentuj

Do subwoofera będziesz potrzebował dodatkowego wzmacniacza.

Skomentuj

Zamieszczone przez szastal Zobacz posta
              To właśnie potrzebujesz filtr do suba. Najlepiej taki z wejściem wysokopoziomowym wtedy się wepniesz za wzmacniaczem stereo . później filtr , wzmak i sub. Ale to co masz na drugim obrazku też będzie działać o ile głośność regulujesz kompem a nie wzmacniwczem. Jeśli wzmacniaczem to tak jak ci wyżej napisałem
              A którą opcje Ty byś wybrał jeśli głośność reguluje komputerem?

- - - - - aktualizacja - - - - -

Do subwoofera będziesz potrzebował dodatkowego wzmacniacza.
              Jaki wzmacniacz mógłby to być? Jakiś konkretny model? (głośnik w subie http://stx.pl/w-30-200-8-mc.html)

Skomentuj

http://diyaudio.pl/content.php/15-Re...lnoprzepustowy tutaj masz prosty układ z naszego forum.
                A jest gdzieś dostępny spis elementów itp. bo w dziale "downloads" nie umiem tego nigdzie znaleźć?

Skomentuj

Głośnik który masz niezbyt dobrze się nadaje do subwoofera. Ale to pomijając, będziesz potrzebował wzmacniacz minimum 100W/8ohm. Dobrym rozwiązaniem jest filtr z wejściem wysokopoziomowym. Przez takie wejście możesz wziąć sygnał z wyjścia wzmacniacza stereo (tak jak podłączasz kolumny).
                  Kolejna sprawa to wzmacniacz. Trzeba do subwoofera dodatkowy wzmacniacz. Jak kupisz jakiś wzmacniacz to będziesz usiał też dokupić filtr i wmontować go do tego wzmacniacza. Zastanów się czy nie lepiej będzie kupić gotowy panel do subwoofera gdzie będziesz miał wszystko w całości.

Skomentuj

Głośnik który masz niezbyt dobrze się nadaje do subwoofera.
                    Jaki głośnik do subwoofer'a polecasz? Cena tak najlepiej do 150zł. Oczywiście za sam głośnik

Kolejna sprawa to wzmacniacz. Trzeba do subwoofera dodatkowy wzmacniacz.
                    Dobrze rozumiem, że nawet jeśli podłączyć ten głośnik za wzmacniaczem Technics'a to potrzebny jest jeszcze jeden dodatkowy?

Zastanów się czy nie lepiej będzie kupić gotowy panel do subwoofera gdzie będziesz miał wszystko w całości.
                    Koszt takiego panelu to blisko 300zł niestety :/. Nie wyjdzie taniej poskładać tego? I rozumiem, że jakbym kupił panel z wejściem wysokopoziomowym to mógłbym to podłączyć pod ten wzmacniacz co aktualnie posiadam?

Skomentuj

Głośnik mogę polecić np W.32.500.8.MC lub W.27.400.8.MC ale niestety będziesz potrzebował jeszcze mocniejszego wzmacniacza.
                      Da się poskładać taki panel. Na pewno byłoby taniej gdybyś część wykonał sam np. płytki.
                      Popatrz na ceny kitów np:
                      Końcówka mocy:
                      http://www.advanceelectronic.pl/pl/p...osfet-200W./58
                      lub mocniejsza
                      http://www.advanceelectronic.pl/pl/p...osfet-400W./60
                      Filtr:
                      http://www.advanceelectronic.pl/pl/p...subwoofera./37
                      Zasilacz:
                      http://www.advanceelectronic.pl/pl/p...iacza-mocy./90
                      Zabezpieczenie: (w przypadku awarii końcówki ratuje głośnik)
                      http://www.advanceelectronic.pl/pl/p...C1237-mono./33
                      Automatyczny włącznik: (taki udogodnienie ale nie jest konieczny)
                      http://www.advanceelectronic.pl/pl/p...subwoofera./40
                      Do tego jeszcze trzeba transformator w zależności od tego jakiej mocy potrzebujesz jakieś 100-200zł i radiator około 50zł

Czy posiadasz już ten głośnik o którym pisałeś czy zamierzasz kupić? I czy posiadasz już jakiś drugi wzmacniacz czy też zamierzasz kupić?
                      Last edited by Adzik94; 01.11.2016, 16:06.

Skomentuj

Czy posiadasz już ten głośnik o którym pisałeś czy zamierzasz kupić? I czy posiadasz już jakiś drugi wzmacniacz czy też zamierzasz kupić?
                        Nie mam jak na razie ani głośnika ani wzmacniacza. Jedyny wzmacniacz jaki posiadam to ten Technics. Dopiero zacząłem wszystko planować. Wolę się najpierw upewnić czy wszystko będzie dobrze a potem dopiero kupować.

@edit
                        Jak się okazało jednak mam dostęp do płytek PCB. Jedyny tego minus jest taki, że ta firma znajduję się blisko 30km od mojego miasta.
                        I dlaczego ten głośnik nie za bardzo się nadaje do subwoofer'a?

Do tego jeszcze trzeba transformator w zależności od tego jakiej mocy potrzebujesz jakieś 100-200zł i radiator około 50zł
                        Mówisz tu o cenie samego transformatora?
                        Last edited by TheMeniMen; 01.11.2016, 16:27.

Skomentuj

Zamieszczone przez TheMeniMen Zobacz posta
                          Nie mam jak na razie ani głośnika ani wzmacniacza. Jedyny wzmacniacz jaki posiadam to ten Technics. Dopiero zacząłem wszystko planować. Wolę się najpierw upewnić czy wszystko będzie dobrze a potem dopiero kupować.

@edit
                          Jak się okazało jednak mam dostęp do płytek PCB. Jedyny tego minus jest taki, że ta firma znajduję się blisko 30km od mojego miasta.

Mówisz tu o cenie samego transformatora?
                          Co masz na myśli mówiąc że masz dostęp do PCB? Możesz kupić kity czy zamówić własne płytki z własnego wzoru?
                          Głośnik nie nadaje się do suba gdyż ma bardzo słabe parametry. Nie zagra dobrze w obudowie Basreflex a do zamkniętej producent proponuje aż 60 litrów.
                          Transformatory są dość drogie. Można szukać używek.

Jest jeszcze opcja mostkowania wzmacniacza stereo. Z tym że i tak byś musiał kupić drugi wzmacniacz i do tego filtr który umożliwi zmostkowanie np był taki kit filtr AL-18. Wzmacniacz musiałby mieć możliwość pracy z kolumnami 4ohm gdyż po zmostkowaniu mógłby pracować tylko z 8ohm głośnikiem.

Skomentuj

@edit
                            Jeżeli masz na myśli zlecenie wykonania PCB w jakiejś firmie, zapomnij, koszta Cię zabiją.
                            Szczerze mówiąc, z obecnym poziomem wiedzy oraz ograniczonym budżetem, trudno będzie Ci samodzielnie zbudować subwoofer. Ale polecam się wkręcić, tworzenie czegoś samemu to świetna sprawa :)
                            Te zestawy z advance electronics są fajne, w miarę łatwe, ale niekoniecznie bardzo ekonomiczne i niekoniecznie najwyższej jakości (te układy są po prostu dość proste). Dodatkowym problemem na koniec jest blacha żeby te wszystkie elementy do czegoś przykręcić i stworzyć kompletny panel.
                            Myślę, ze na początek lepiej by Ci było złożyć to: http://diyaudio.pl/content.php/80-Wz...-2-x-TDA7294-)
                            Może ktoś ma jeszcze jakieś PCB..

Jakie masz doświadczenie z lutownicą i ogólnie Do-It-Yourself?

Skomentuj

Co masz na myśli mówiąc że masz dostęp do PCB?
                              Mam dostęp do płytek produkowanych z własnego wzory. Powiem też tak, wielkość obudowy nie ma najmniejszego znaczenia, oczywiście jeśli są to jeszcze w miarę rozsądne wymiary.

Jakie masz doświadczenie z lutownicą i ogólnie Do-It-Yourself?
                              Lutownicą posługuje się od małego jeśli można tak powiedzieć. Kiedyś jak miałem więcej czasu to często się bawiłem w takie rzeczy.

Skomentuj

Mam dostęp do płytek produkowanych z własnego wzory. Powiem też tak, wielkość obudowy nie ma najmniejszego znaczenia, oczywiście jeśli są to jeszcze w miarę rozsądne wymiary.

Lutownicą posługuje się od małego jeśli można tak powiedzieć. Kiedyś jak miałem więcej czasu to często się bawiłem w takie rzeczy.
                                Skoro masz już jakieś doświadczenia z lutowaniem i zapał do zrobienia czegoś DIY to zostało tylko zdecydować jaką formę wybierzesz i do dzieła.

Skomentuj

Skoro masz już jakieś doświadczenia z lutowaniem i zapał do zrobienia czegoś DIY to zostało tylko zdecydować jaką formę wybierzesz i do dzieła.
                                  Najpierw zabiorę się za zrobienie tego układu (http://diyaudio.pl/content.php/80-Wz...-2-x-TDA7294-) ), potem dopiero zamówię głośnik, najprawdopodobniej jeden z tych co podałeś.
                                  Jeśli dobrze zrozumiałem schemat to jest to układ, który mogę podłączyć za wzmacniaczem, prawda? I lepiej zrobić wersję 2xTDA7294?

@edit
                                  Jeszcze jedno pytanko. Czy mogę użyć gniazda SPEAKON zamiast tego co jest pokazany w oryginale?
                                  Last edited by TheMeniMen; 01.11.2016, 19:57.

Skomentuj

Najpierw zabiorę się za zrobienie tego układu (http://diyaudio.pl/content.php/80-Wz...-2-x-TDA7294-) ), potem dopiero zamówię głośnik, najprawdopodobniej jeden z tych co podałeś.
                                    Jeśli dobrze zrozumiałem schemat to jest to układ, który mogę podłączyć za wzmacniaczem, prawda? I lepiej zrobić wersję 2xTDA7294?
                                    Ten wzmacniacz który chcesz robić to dobra opcja ponieważ ma wszystko co potrzeba na jednym PCB.
                                    Mocy będzie miał nieco mało jak na te głośniki ale z czasem możesz wymienić wzmacniacz na coś mocniejszego.
                                    Ten wzmacniacz możesz podłączyć za wzmacniaczem, posiada wejście wysokopoziomowe, które trzeba dorobić na niewielkiej płyteczce. Wszystko jest w komplecie dokumentacji.
                                    Jak masz nieco złomu elektronicznego to niektóre części możesz wykorzystać. Podpowiem że to małe trafko TS2/56 możesz znaleźć w zasilaczu do anteny telewizyjnej:)

@edit
                                    Jeszcze jedno pytanko. Czy mogę użyć gniazda SPEAKON zamiast tego co jest pokazany w oryginale?
                                    Chcesz użyć gniazda speakon jako wejście wysokopoziomowe? Nie widzę problemu, ważne jest poprawne połączenie.
                                    Last edited by Adzik94; 01.11.2016, 20:00.

Skomentuj

Chcesz użyć gniazda speakon jako wejście wysokopoziomowe? Nie widzę problemu, ważne jest poprawne połączenie.
                                      Ostatnie pytanko, w jakim sklepie znajdę te wszystkie elementy czy może lepiej się udać do jakiegoś sklepu stacjonarnego i poprosić o wycenę? Oraz ilu W brać rezystory?

@edit
                                      Mógłbyś mi powiedzieć jak na schemacie oznaczone są te elektrolity, które należy wymienić z 40V na 50V?
                                      Last edited by TheMeniMen; 01.11.2016, 20:30.

Skomentuj

Części takich jak radiator czy transformator poszukaj na aukcjach używek, będzie taniej. Pozostałe, drobne części zamów w jakimś sklepie elektronicznym (sporo sklepów jest na allegro).
                                        Rezystory 0,25W węglowe lub metalizowane 0,6W.
                                        W wersji 2xTDA nie potrzeba wymieniać elektrolitów na 50V. Jak stosujesz transformator 2x24V to na kondensatorach będziesz miał około 32V więc kondensatory mogą być na 40V ale raczej łatwiej dostaniesz na 50V A to nic nie szkodzi. Dla jasności chodzi o te dwa duże kondensatory.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X