Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pioneer A441 naprawa.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Pioneer A441 naprawa.

Witam.
    Wyjąłem z szafy wyżej wymieniony wzmacniacz. Był dawno temu dwukrotnie naprawiany w serwisie w moim mieście. Oczywiście zdechł po jakimś czasie a ja dałem sobie z nim spokój. Jakiś czas temu postanowiłem, że w ramach nauki postaram się go naprawić. Po podłączeniu palił od razu bezpiecznik. Otworzyłem go z zobaczyłem jakiej jakości naprawę wykonał wcześniej wymieniony serwis, koszt jednej naprawy pamiętam około 150pln. Inne tranzystory mocy w jednym kanale, kilka rezystorów dolutowanych do odciętych wyprowadzeń starych. Ogólnie lipa. Na tę chwilę wzmacniacz się włącza, zaskakuje przekaźnik od wyjść głośnikowych. Wzmacniacz gra jedynie w trybie CD Direct ale bardzo pierdzi i zniekształca. Zostało wymienione kilka rezystorów i tranzystorów oraz dwa duże kondensatory w zasilaczu bo były spuchnięte. Może znajdzie się ktoś kto mi wytłumaczy dlaczego w punktach pomiarowych na mostku prostowniczym mam 48,2V i -48,2V zamiast 45V jak na schemacie. Od tego chciałbym zacząć. Moja wiedza jest zbyt mała a wzmacniacz nie wart kolejnej wizyty w serwisie. pioneer_a-441-s_arp1358.pdf

Zamieszczone przez mateoJazz Zobacz posta
    na mostku prostowniczym mam 48,2V i -48,2V zamiast 45V jak na schemacie.
    1. kiedyś było w gniazdku 220V z tolerancją, teraz jest 230, a zgodnie z normą możesz mieć bodaj +5% jak mieszkasz koło trafa
    2. 45 to napięcie nominalne, przy obciążeniu na trafie spada napięcie wyjściowe aż do napięcia nominalnego przy obciążeniu nominalnym (czyli trafo bez obciążenia daje troszkę większe napięcie niż przy obciążeniu)
    Jeśli kondensatory są na 50V to jest dobrze.

Skomentuj

No to fajnie na start. Kondensatory są identyczne parametrami z oryginalnymi. Przekopałem trochę neta w poszukiwaniu informacji. Wiem, że uszkodzone mogą być układy PA0016. Nie wiem jak je sprawdzić. Najlepiej chyba kupić jedną sztukę i podmienić. A jeszcze taka rzecz żadna z diód na panelu się nie pali. Na schemacie są to diody w sekcji preampa oraz dioda power. Gdzie szukać przyczyny tego że wzmak gra tylko po CD Direct ?
      Jeśli napięcia pomiarowe będą wyższe o te około 2V to w preampie na wzmacniaczu operacyjnym są dobre są też dobre na tranzystorach końcowych. Jeden PA0016 wygląda jak na zdjęciu z aliexpress a więc może być fake ale oba kanały zachowują się podobnie. Grają ale dźwięk jest bardzo zniekształcony/

Skomentuj

Q 307 zasila led-y tak pobieżnie zerknąłem na schemat ale dziś słabo widzę, mogę się mylić.

Skomentuj

Masz poprawnie ustawiony prąd spoczynkowy?

Skomentuj

Według mnie za prąd spoczynkowy odpowiadają właśnie te scalaki PA0016. Nigdzie nie ma potencjometrów do ustawiania.

Skomentuj

Kupiłem jedną kostkę PA0016 wlutowałem podstawki i nadal jest to samo. Widziałem na schemacie Pioneer A443 że wszystko jest ładnie opisane nie tak jak u mnie. Nie wiem czy mogę się tym obrazkiem sugerować ale tam widać pewną symetrię na pinach układu PA u mnie tej symetrii brakuje i nie wiem jak sobie z tym poradzić. https://diyaudio.pl/i/27187/b72a2bd9...1479583299.gif

Skomentuj

Posprawdzaj wszystkie tranzystory z części schematu, którą podesłałeś.

Co do prądu spoczynkowego, to najprościej zmierzyć napięcia na rezystorach emiterowych R269.
                Jakie masz napięcia na pinach 8 i 14?

Skomentuj

Będziemy rozmawiać na razie o jednym kanale tak będzie łatwiej.
                  Więc IC201 pin 8: 2,69V pin 14: - 0,83V

Skomentuj

W takim razie jeśli IC201 jest na pewno dobry, to jak pisałem należy sprawdzić te kilka tranzystorków, szczególnie przed IC201, w następnej kolejności diody i rezystory, wbrew pozorom tak jest czasem najszybciej.

Podtrzymuję też pytanie o wartość napięcia na rezystorach emiterowych i dodatkowo tego jakie ewentualne napięcie stałe występuje na wyjściu końcówki.

Skomentuj

Brak napięcia stałego na wyjściu. Najpierw posprawdzam tranzystory bo już wylutowałem. Nie zapisałem sobie napięć na rezystorach emiterowych. Podam jak ogarnę tranzystory.

Skomentuj

Czaruję...
                      X