Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Ominięcie filtru dolnoprzepustowego

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Ominięcie filtru dolnoprzepustowego

Witam.

Dopiero raczkuje w elektronice audio, lecz chce zmontować swoje pierwsze kolumny. Chciałem do tego użyć wzmacniacza z zasilaczem z mojego nieużywanego subwoofera. Problem mam teraz jak ominąć/usunąć filtr dolnoprzepustowy. Domyślam się że to jest ta druga płytka ale nie mam pojęcia jak się za to zabrać. Jest to w ogóle gra warta świeczki? Wiem że będzie ciężko pomóc na podstawie samych zdjęć.

Bardziej przydałby się schemat/model urządzenia, ale subwoofer ma jeden kanał, a do stereo trzeba dwa, więc raczej się nie nada. Chyba że ten subwoofer ma wzmacniacz 2.1, z dwoma kanałami do satelitek, to wtedy nic nie trzeba robić. Ale tak ogólnie to ten sprzęt to taka kupa trochę...

Skomentuj

To z jakiegoś zestawu 5.1 i w sumie nie wpadłem na ten pomysł żeby podłączyć to do wyjścia na satelity, a takowe posiada (o ja głupi), choć tylko dwa. I nie wiem czy są wzmacniane (choć wysokopoziomowe, czyli dobrze myślę że są?). Dodam zdjęcie tylnego panelu, może będzie coś więcej wiadomo. I w między czasie pokombinuje z tym

Last edited by speedkb; 24.11.2016, 17:33.

Skomentuj

Zamieszczone przez speedkb Zobacz posta
        To z jakiegoś zestawu 5.1 i w sumie nie wpadłem na ten pomysł żeby podłączyć to do wyjścia na satelity, a takowe posiada (o ja głupi),
        oj nie glupi - to sa wejscia przelotowe.
        to jest wejscie wysokopoziomowe, ktore daje sygnal dla suba. sygnal dalej jest filtrowany przez kondy i po odcieciu basu idzie na satelitki

Skomentuj

Z tego co widzę to tam nie ma żadnego innego wzmacniacza (to tej układ przykręcony do kawałka aluminium z 7 nóżkami), czyli mamy tylko jeden kanał.
          To wyjście Hi level out służy jako "przedłużka", z lewej strony podłącza się zewnętrzny sygnał stereo ze wzmacniacza, który w środku jest sumowany, filtrowany, wzmacniany i puszczany na głośnik subwoofera, ale oprócz tego, jest też wypuszczony niezmieniony, żeby było łatwiej prowadzić kable. Obawiam się że nic ciekawego z tym nie zrobisz :)

Jaki masz budżet, jakie kolumienki, jakie chęci? :)

Edit: Paweł mnie ubiegł :P
          Last edited by Holgin; 24.11.2016, 17:43.

Skomentuj

Okej, już sam też to przetestowałem i domyśliłem się tego O tym że to wzmacniacz jedno kanałowy też nie pomyślałem. Więc budowa kolumn jeszcze chwile musi poczekać, ale w ramach zbierania doświadczenia chciałbym wykonać coś, na co wpadłem już wcześniej. Mam pasujący głośnik szerokopasmowy jak i moduł odtwarzacza mp3 z BT. Chciałbym wsadzić go zamiast woofera i zrobić swego rodzaju głośnik przenośny (tyle że na kablu :P ). Przyda mi się do pracy. Nie potrzebuje jakiejkolwiek jakości dźwięku, ma po prostu głośno grać, bo na hali panuje i tak hałas. No i znów wracam do punktu wyjścia, czyli jak ominąć ten filtr...

Skomentuj

Zasadniczo nie jest to trudne, ale bez schematu może być to upierdliwe. Musiałbyś zrobić zdjęcie ścieżek/płytek, ewentualnie zczytaj napis z tego układu scalonego (wzmacniacz), to możemy się podpiąć sygnałem bezpośrednio do niego, tyle że wszystkie potencjometry wtedy też przestaną działać (tj. ten który by Ciebie mógł interesować to regulacja głośności).

Skomentuj

No właśnie schematu do tego na pewno się nie znajdzie i choć podstawy elektroniki w jakimś tam stopniu mam, to sam nie dojdę do tego co, gdzie i jak.
                Wzmacniacz to TDA2052
                A tutaj zdjęcia

Będzie trzeba więcej to zrobię.

W ostateczności można zbudować coś swojego na tych częściach
                Last edited by speedkb; 24.11.2016, 18:54.

Skomentuj

Z góry przepraszam za post pod postem.

Raczej nie wymyśle jak to podłączyć, więc uznałem że najlepszą opcją będzie zbudować prosty wzmacniacz na tym 2052 (jest gotowa płytka do kupienia), do tego zasilacz też wyciągnięty z tego i jakiś prosty preamp pasywny. Przynajmniej będę miał więcej zabawy :)

Skomentuj

Prosty schemat można na pająka polutować http://www.st.com/content/ccc/resour...CD00000208.pdf

Skomentuj

Czaruję...
                    X