Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Chiński DAC pcm1794 i parę pytań

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Chiński DAC pcm1794 i parę pytań

Witam serdecznie kolegów i proszę o odpowiedź na kilka nurtujących pytań. Kupiłem u chińczyka z Ali daca na pcm1794. Chciałem mieć wygodę, więc wybrałem wersję z Ak4118 by móc sobie przełączać pomiędzy tv,cd, i usb. Ot, tak na początek taki tani DAC :). Wszystko fajnie, naskrobałem obudowę,zasilanie no i próba testów. Zagrało i to nawet nieźle ale, no właśnie ale i tu są pytania. Dlaczego opki (AD827) grzeją się niemiłosiernie? zasilanie ok bo sprawdzałem. Nie podoba mi się wartość kond 680pf zamiast 820.Coś z filtrem nie tak? Próbowałem znaleźć schemat tego chińskiego daca ale niestety nie ma. Jaka powinna być wartość tego konda?A może jest jakiś schemat, który mógłbym wykorzystać i nieco przerobić tego analoga przynajmniej na tej płytce. Podpowiedzcie coś. JRC2068 zapakowany w podstawkę zamiast ad-ka nawet nie był letni. Jak podkręcę gałę wzmaka na pół zakresu jest lekki szum, świst syk, w głośnikach. Dziwne, bo na tanim es9023 jest cisza jak makiem zasiał. Co robić? Jak żyć?:)

Ten AD jest bardzo szybki, więc być może się zbudza. Daj linka do tego DACa. Generalnie chińczyki robią PCB jak mi się podoba tj. źle, więc to też może być problem. Skąd bierzesz wartość tego kondensatora 680pF?
    Inna sprawa że niektóre części mogą nie być oryginalne :)

Skomentuj

Na 2 i 3 zdjęciu te okrągłe 681 pod nim na płytce pisze 820pf. Sorki pokręciło mi się nie z ali tylko ebay-a http://www.ebay.pl/itm/111967210166?...%3AMEBIDX%3AIT

Skomentuj

Masz jakieś kondensatory z zakresu na przykład 22-100pF?

Skomentuj

Grać, gra tylko analog coś szumi a wydaje mi się że nie powinien. Nie jest tak że to słychać normalnie. Naprawdę trzeba się wsłuchać i głowę mieć przy kolumnie. Dla przykładu po es9023 jest cisza totalna ale to inna kość inny dac.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zamieszczone przez Holgin Zobacz posta
          Masz jakieś kondensatory z zakresu na przykład 22-100pF?
          coś się znajdzie :)

Skomentuj

Trochę sugeruję na oślep, ale możesz przylutować taki kondensator pomiędzy wejściem odwracającym/nieodwracającym, ewentualnie równolegle do rezystora w sprzężeniu, ale nie znam schematu i nie mam kompletnej wiedzy w tym temacie. Możesz spróbować, raczej nie zaszkodzi (ale nic sobie uciąć nie dam).

Skomentuj

Ok.Przelutowałem kondy na takie jake są opisane na płytce. Wszystko się unormowało a w głośnikach nastała cisza. Nic nie szumi, jest dobrze:) Dzięki za zainteresowanie,ale opki dalej się grzeją. Lme49990 też się grzeje. Dziwne, bo w odtwarzaczu CD jest zimny.

Skomentuj

Moim zdaniem układ grzeje sie, dlatego ze się wzbudza i tworzy sie z niego "generator" na jakiejś wyższej częstotliwości. Musiał by podpiąć się oscyloskopem pod wyjście z opampa i zobaczyć co się dzieje na wyjściu.

Skomentuj

Zamieszczone przez Rafells Zobacz posta
                  Moim zdaniem układ grzeje sie, dlatego ze się wzbudza i tworzy sie z niego "generator" na jakiejś wyższej częstotliwości. Musiał by podpiąć się oscyloskopem pod wyjście z opampa i zobaczyć co się dzieje na wyjściu.
                  Też mi się tak wydaje. Niestety nie mam dojścia do oscyloskopu a z moich znajomych nikt nie ma. Widocznie tak jest zaprojektowany układ. Ciężko szukać w ciemno, ale ważne że gra a jak kiedyś będę miał więcej op-ków to się pobawię.

Skomentuj

No i gra muzyka. Lme49990 troszkę lepszy od AD827.Bardziej szczegółowy ale to jest tylko moje odczucie.

Skomentuj

Czaruję...
                    X