Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Modyfikacja konwentera usb/spdif

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Modyfikacja konwentera usb/spdif

Witam posiadam konwerter MUSEaudio chciałbym polepszyć jego jakość, w środku wygląda tak ;
    https://zapodaj.net/bf5506c91a0e5.jpg.html
    https://zapodaj.net/255deec325697.jpg.html
    które elementy można wymienić aby usłyszeć lepszą jakość dźwięku, na pewno chciałbym wyeliminować diodę która jest podłączona do wyjścia sygnału i tu kolejne pytanie bo są tam trzy przewody i niebieskie coś na dwóch nóżkach czy mogę to wszystko usunąć i dać tylko przewód dwu żyłowy ekranowany a najlepiej ominąć całkowicie gniazdo rca i bezpośrednio podłączyć z płytki konwertera do wzmacniacza
    Wybaczcie że nie nazywam po nazwie tych elementów ale moja wiedza jest dość mocno ograniczona w tej dziedzinie
    Dziękuje i pozdrawiam

Na twoim miejscu bym najpierw się douczył, bo jeszcze uszkodzisz ten konwerter.
    Ten niebieski element to kondensator.
    Nie wiem w jaki sposób usunięcie diody miałoby poprawić dźwięk. Tymbardziej w urządzeniu cyfrowym.

Skomentuj

Zamieszczone przez scythe1123 Zobacz posta
      Na twoim miejscu bym najpierw się douczył, bo jeszcze uszkodzisz ten konwerter.
      Ten niebieski element to kondensator.
      Nie wiem w jaki sposób usunięcie diody miałoby poprawić dźwięk. Tymbardziej w urządzeniu cyfrowym.
      Jeśli chodzi o diode to tylko efekt wizualny chce wymienić tam przewody i pomyślałem czy jeśli usunę diodę i kondensator to może będzie mniej zakłóceń, wydaje mi się że im mniej przewodów tym lepiej Jaką role pełni tam kondensator ?

Skomentuj

Na pewno kondensator nie ma nic wspólnego z LED.

Skomentuj

Zamieszczone przez piotr f. Zobacz posta
          Na pewno kondensator nie ma nic wspólnego z LED.
          ok dziękuje, wymienię tylko przewody i zostawię wszystkie elementy na swoim miejscu
          Pozdrawiam

Skomentuj

Jemu już nie pomożesz :) Ten układ UDA1321 to w sumie bitstreamowy DAC, ale tutaj robi za odbiornik USB gdzie generuje I2S na swoich wyjściach. Poniższy tekst z datasheet tego układu jest dosyć ciekawy:

The period of the WS signal is determined by the number of samples in the 1 ms frame of the USB. This implies that the WS signal does not have a constant period time, but is jittery.
            Ten Xitel to pewnie jakiś PLD lub DSP do konwersji I2S na SPDIF.

W praktyce cały układ jest raczej ciekawostką niż czymś sensownym do użytku.

Skomentuj

Zamieszczone przez .3lite Zobacz posta
              Jemu już nie pomożesz :) Ten układ UDA1321 to w sumie bitstreamowy DAC, ale tutaj robi za odbiornik USB gdzie generuje I2S na swoich wyjściach. Poniższy tekst z datasheet tego układu jest dosyć ciekawy:

Ten Xitel to pewnie jakiś PLD lub DSP do konwersji I2S na SPDIF.

W praktyce cały układ jest raczej ciekawostką niż czymś sensownym do użytku.
              Dostałem go za darmo więc myślałem że tanim kosztem da rade zrobić jakiś sensowny upgrade, no i przy okazji lubię lutować choć jestem stolarzem

Skomentuj

Czaruję...
              X