Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Głośnik 100w

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Głośnik 100w

Robię głośnik 100w w niskotonowe po 100 w i dwa tweetery JBL. Jest on przenośny, baterie których używam przy połączeniu szeregowym dają 10v poszukuję w miarę taniej przetwornicy która była by wstanie zasilić wzmacniacz 2x100w z niego rozchodzą się 2 kanały do zwrotnic. Byłbym wdzięczny za linki, i porady. I jeszcze jedno pytanie, czy jeśli jeden kanał rozchodzi się na 2 (w zwrotnicy) to czy wzmacniacz żeby zasilić oba głośniki na kanał musi podawać moc większą niż 100 wat na kanał, czy też, 100 wat w zupełności starczy?
    Jestem amatorem, chodzę do pierwszej klasy technikum elektronicznego, więc nie znam się jeszcze az tak dobrze na tym. Sporo czasu spędziłem w internecie, ale trzeba umieć oddzielić ziarno od plew, a ja jeszcze nie rozumiem zbyt wiele.

Czy ja dobrze zrozumiałem, że chcesz zrobić wzmacniacz 2x100W zasilany z akumulatorka 10V?

Skomentuj

Zamieszczone przez Kalvi Zobacz posta
      Jestem amatorem, chodzę do pierwszej klasy technikum elektronicznego, więc nie znam się jeszcze az tak dobrze na tym. Sporo czasu spędziłem w internecie, ale trzeba umieć oddzielić ziarno od plew, a ja jeszcze nie rozumiem zbyt wiele.
      no to zaczynamy od poczatku

znajdz wzor na moc

przeksztalcaj go szukajac zapotrzebowania na prad przy takim wzmacniaczu

Skomentuj

Tak. Akumulatorek 10v przetwornica 32v

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
        no to zaczynamy od poczatku

znajdz wzor na moc

przeksztalcaj go szukajac zapotrzebowania na prad przy takim wzmacniaczu
        Wzór na moc znam. P=I*U Ale niestety dąlej nie wiem jak sobie poradzić z resztą.

Skomentuj

Witaj,najlepszym rozwiązaniem w takiej konstrukcji jest wzmacniacz oparty o klase D.Dzieki wysokiej sprawności,nie musisz mieć wysokiego zasilania oraz uzyskasz małą moc strat/ciepła wydzielanego z układu.

Aby uzyskać 100w przy 4Ohm musisz mieć zasilanie symetryczne minimum 2x30V,a wiec mając do dyspozycji akumulator 10V (nie spotkałem się z takim) musisz mieć przetwornice napięcia 10v na 2x30V o mocy około 120-150W.Aby to działało to musisz mieć zasilanie 10V/12-15A.

Nie wiem czy ma to wogule jaki kolwiek sens,ponieważ ten akumulator musiał by mieć sporą pojemność np.19AH/12V-lecz ile czasu ci on pociągnie to nie wiem.

Mam nadzieję ze nie masz jako akumulatorek na mysli zwykłych bateri 1,2V połączonych szeregowo bo z tego nie masz żadnych szans aby zadziałało.

Skomentuj

U Chinczyków można zakupić moduły na TPA3116, które, zasilane 26V pojedynczym napięciem oddają podobną moc.
            Tak czy inaczej, cienko to widzę. Lepiej poszukać wysokosprawnych głośników i zasilać je mniejszymi mocami, bez przetwornicy. Chyba, że chodzi o napis "100W" a nie głośność dźwięku.

Skomentuj

Nie ma to większej róznicy czy zasilanie 26V czy 2x30V, i tak aby otrzymać 100W przy 4R musi mieć przetwornice 100W co da przy 10V=10A prądu.
              A jak pisze w poście 1 ma zamiar zasilać z baterii połączonych z których otrzyma 10V napięcia.

Niech lepiej poszuka o dużej skuteczności głośników,i zastosować słabszy wzmacniacz,ale i tak musi zmienić zasilanie na coś solidnego.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Z 10V uzyska max 10w/4R w klasie D gdzie sprawnosc wynosi 90%.Na ile starczą baterie...może kilka minut.

Skomentuj

opisz dokladnie co chcesz zbudowac, na jakich glosnikach, jakie baterie itp

moze sie okazac ze nie potrzebujesz az takiej mocy

czy radio samochodowe gra cicho? tam przeciez mamy "jedynie" 20w

Skomentuj

http://www.banggood.com/TDA7492-2x50...-p-935957.html

Tanie, a może okazać się, że wystarczy, jeśli chodzi o moc. Powiedz jeszcze co to za głośniki, bo może się okazać, że te 100W to one potrzebują w "PMPO", a w "RMS" być może z 10W.

Pozdro

Skomentuj

ta moda na "cyfrowki" jest lekko irytujaca. po co sie meczyc i przeplacac za cos takiego, skoro na zasilaniu akumulatorowym mamy taka sama moc jak z mostkowego "analoga"?
                    a taka analogowa kostke samochodowa mozna kupic juz za 2$

Skomentuj

Kostka kostką, ale cała reszta? Radiator, płytka? No, może i to da się wygrzebać z zapasów, może da się i taniej, ale zostaje jeszcze robocizna i straty, które, przy akumulatorze, mają spore znaczenie.

Skomentuj

Widać kolega nas już dawno olał.Jak dla mnie moc wymyslona z księżyca jak na głośnik przenosny 2x100w i to jeszcze zasolanie 10V.

Skomentuj

Zamieszczone przez Łasica Zobacz posta
                          Kostka kostką, ale cała reszta? Radiator, płytka?
                          za tyle kupujesz gotowca zmontowanego na ebay :p

Skomentuj

Czaruję...
                          X