Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budżetowy Amplituner do kina

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Budżetowy Amplituner do kina

Witam
    Na rynku mamy tak wiele amplitunerów, że już mnie głowa boli co wybrać by nie żałować. Za używany nie chciał bym dać więcej niżeli 600zł.
    Nie musi idealnie grać w stereo bo do muzyki będę używał i-amp połączonego z amplitunerem przez pre out. Szukałem używki ale zastanawiam się co są warte ample nowe do 1500 zł jeżeli frontowe kolumny będę napędzane i-amp?l ale połączone z
    Pozdrawiam.

Z reguły preout i tak jest w wyższych modelach to już taka choćby różnica, yamaha chyba od dołu pierwsze 3 modele ma bez, np w środku funkcjach jak i wadze starsza rxv1400 biła na głowę nowszą 771

Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka

Skomentuj

Ja bym na Twoim miejscu poszukał uzywki za około 1000zł. Na allegro wisi od kilku miesięcy troszkę droższa Yamaha RX-V1900, powinno sie ja dość tanio wyrwać. Alternatywnie Onkyo 875 też niezłe granie.

Skomentuj

Po tych wszystkich amplitunerach i używaniu zewnętrznych końcówek mocy co raz bardziej myślę o kolejnym ale samym przed wzmacniaczu av lub jak kto woli procesorze av

Skomentuj

Tyle że rozdzielenie kina na procesor + końcówki/ę to już grube tysiące. Nawet w uzywkach obsługujących przynajmniej DTS-HD cieżko będzie zmieścić się w 10 tysiącach licząc wzmacniacze mocy.
          Bardziej ekonomicznie wychodzi amp z preoutem i dodatkowa końcówka na fronty. Tym bardziej że w Yamahach ze starszych 4 cyfrowych serii(V1800, V1900, V3800, V3900) pre nie jest taki zły.
          Onkyo 875 905 będzie z kolei lepszym wyborem jeśli nie myślimy o osobnej końcówce do stereo, z racji lepszej zintegrowanej końcówki.

Skomentuj

Dlatego obecnie nadal uzywam ampli jako przedwzmacniacza. Ale jeśli ma to być do kina to o ile na tył różnicy nie robi to cały przód łącznie z centralnym fajnie jest mieć z osobnej końcówki

Skomentuj

Na allegro lezy NAD 906 - akurat na 3 kanały, warte to cos?

Skomentuj

Nie wiem, mój ostatni to był nad c320 ale uni go przegonił. Teraz fronty idą z iampa a reszta 2 x uni

Skomentuj

Też myślałem o samym procesorze AV ale tak jak piszecie koszta spore a poza tym doszedłem do wniosku że do muzyki mam fronty a reszta może być dobra lub poprawna bo to tylko do kinowych efektów. Czyli z yamaha rozglądać się za modelami od rx v1400 wzwyż?

Skomentuj

Najlepiej jak byś mógł posłuchać a jak nie to wyższe starsze i czy potrzebujesz hdmi czy nie

Skomentuj

Hdmi to nie priorytet ale optyczne już tak i to bardzo. Z tym odsłuchem jest problem ponieważ w sklepie mogę odsłuchać tylko najnowsze modele. Dlatego prosił bym o jakąś subiektywną opinie kogoś co używa budżetowych amplitunerów.

Skomentuj

Jak już masz robić kino to kup ampli z HDMI. po optyku masz tylko skompresowane DTS i Dolby Digital. to jest jakoś MP3.
                        Po hdmi ida nieskompresowane DTS HD MA i Dolby True HD.

Skomentuj

Już nie przesadzaj że skompresowane mp3 bo pełne 5.1 idzie a dużo filmów na pełnych bd jeszcze widzę z normalnym systemem 5.1

Skomentuj

Standardowy DTS(taki z DVD, niestety tylko taki idzie optykiem) to 1536kbps - czyli ~256kbps na kanal, czyli takie sobie MP3. DTS HD to LPCM do 24mbps.
                            Napewno nie myslisz standardowego DTS z DTS HD MA z Blu Ray? Baaardzo rzadko widze Blu Ray bez sciezki DTS HD MA.

Skomentuj

W sumie to srekal34 ma rację. Na początku myślałem, że takie DTS mi wystarczy po przesiadce z stereo. Ale tak logicznie myśląc to filmy na DVD są właśnie w standardzie DTS a ile się ich ogląda? Teraz blurey jest na topie i wszystkie z nim standardy związane czyli między innymi DTS HD MA który idzie po kablu HDMI. To teraz już mam miszung. Znalazłem yamaha rx v1400 no ale ona nie na hdmi bo to nie ta epoka. Muszę coś znaleźć w rozsądnej cenie, z preamp - em i Hdmi.

Skomentuj

http://www.allegro.pl/ShowItem2.php?item=6633582876
                                http://www.allegro.pl/ShowItem2.php?item=6620501750
                                http://www.allegro.pl/ShowItem2.php?item=6634890991
                                http://www.allegro.pl/ShowItem2.php?item=6634960645
                                http://www.allegro.pl/ShowItem2.php?item=6620500668
                                Ze wskazaniem na 2 ostatnie. Bilbym sie o tego 876.
                                Last edited by srekal34; 06.12.2016, 17:58.

Skomentuj

Poszukał bym TX-NR905 lub jak kolegów wyżej TX-SR876.
                                  Amplitunery grają dobrze w stereo a w kinie wymiatają.

Skomentuj

Mówię o tym że jak odpalam film z płyty bd to jest jeszcze oprócz hd jeszcze zwykła ścieżka 5.1 przeważnie. Inna sprawa zrobiłeś sobie ślepy test i zawsze wiedziałeś kiedy leci ścieżka hd ?

Skomentuj

Z chęcią bym zalicytował tego ONKYO ale mieszkam w Niemczech i szukam tu na lokalnych aukcjach czy też eBay. Znalazłem yamah-e rx v1700 ale bez pilota i mikrofonu. W podobnej cenie jest też ONKYO TX-nr905. Co powiecie o Marantz SR-5002?
                                      Last edited by regan3000; 06.12.2016, 20:48.

Skomentuj

Onkyo 905 najlepszy z tych 3.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X