Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jakie kolumny/wieża z mocnym basem?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jakie kolumny/wieża z mocnym basem?

Witam,
    szukam głośników/kolumn/wieży z mocnym bassem i w miarę dobrymi tonami średnimi i wysokimi (słucham dubstep/rock/metal z naciskiem na dubstep ale zdarzają się też inne utwory, bo ciągle poznaje nowe gatunki). Chciałbym by głośniki starczyły na długo i były w miarę uniwersalne.
    Pokój - 20m^2
    Źródło - najlepiej komputer
    Budżet - max 2500 PLN

Mam dużo pytań, więc wymienię je w punktach:

1. ) Która opcja lepsza:
    Myślę nad:
    - 2x BOSTON ACOUSTICS A 250

Ew. czy jest sens kupić tylko jedną kolumnę:
    - PARADIGM MONITOR 90P

2. ) Zastanawiałem się również nad wieżami ale nie wiem czy się opłaca:

- LG OM7560

- Philips NTX400/12

Tu się trochę obawiam, że może nie być tak przyjemnie słuchać wokalnych piosenek, bo bass będzie zbyt mocny, ale może to tylko kwestia ustawień, a może wogóle nie ma z tym problemu? Nie wiem, nigdy nie miałem mocnych głośników. Bass, bardzo lubię ale na wokalnych piosenkach też by mi trochę zależało.
    Z wieży zawsze taki plus, że można zabrać do rodziny/znajomych co dla mnie jest fajną opcją.

3. ) Czy warto pomyśleć nad kinem domowym? Czy fajnie się na nim słucha muzyki? Niby do telewizora i oglądania filmów super sprawa ale muzyka jest tu priorytetem. Tylko czy bass będzie satysfakcjonujący? Ew. czy da się podłączyć do komputera?

4. ) Dużo szukałem na necie i to według mnie są najciekawsze opcje, ale może znacie lepsze? Jak tak to jakie?

5. ) Jeśli stwierdzicie, że kolumny były by najlepszym rozwiązaniem to czy mógłbym prosić o polecenie do tych kolumn wzmacniacza? Kompletnie się na nich nie znam, trochę czytałem, znam teorię, ale w praktyce mało mi to dało.

Z góry dziękuję za wszystkie porady. Jak widać jestem tu zielony, nigdy nie miałem żadnego lepszego nagłośnienia, od czegoś trzeba zacząć. Słuchałem na b.dobrych słuchawkach wokółusznych na YT różnych kolumn, wież i mniej więcej wiem co mi się bardziej lub mniej podobało ale jestem świadom, że odbiega to sporo od rzeczywistości.
    Najbardziej spodobały mi się Paradigmy, mają coś wyjątkowego w brzmieniu, ale są bardzo drogie i stąd zastanawiam się nad kupieniem tej jednej kolumny, która i tak jest tanio, bo zostały wycofane już z produkcji jakiś czas temu.
    Jestem strasznie zmieszany i niezdecydowany, pierwszy zakup jest najtrudniejszy.

Zamieszczone przez rukpook Zobacz posta
    2. ) Zastanawiałem się również nad wieżami ale nie wiem czy się opłaca:

- LG OM7560

- Philips NTX400/12
    :o to tak teraz wygladaja "wieze"?! :blink:

moje doswiadczenia z wiezami skonczyly sie na tych technicsach
    http://allegro.pl/wieza-technics-eh-...6.html#thumb/5 (Wieża technics eh 750 3 głosniki wysyłka gratis!)

jak widac da sie to kupic za smieszne pieniadze.
    gra to glosno, mocno basowo i reszta pasma JEST. jakiej jakosci to juz nie pamietam

pierwsze kolumny sa pasywne - masz wzmacniacz jakis?
    bo jak nie to moze rozwaz zakup aktywnych glosnikow do kompa? takie microlaby maja swietne opinie i spokojnie mieszcza sie w budzecie

a może wogóle nie ma z tym problemu? Nie wiem, nigdy nie miałem mocnych głośników.
    a co masz obecnie?

3. ) Czy warto pomyśleć nad kinem domowym? Czy fajnie się na nim słucha muzyki? Niby do telewizora i oglądania filmów super sprawa ale muzyka jest tu priorytetem. Tylko czy bass będzie satysfakcjonujący? Ew. czy da się podłączyć do komputera?
    kino ktore zagra w muzyce i z filmem bedzie drozsze niz dobrze grajace stereo

tak wiec albo skup sie na stereo albo rozdziel to

Skomentuj

Aktualnie posiadam Genius 2.0
      http://m.ceneo.pl/15328928#tab=reviews_scroll
      Mam z nimi bardzo słabe doświadczenia. Trzeba się namęczyć z korektorem by zagrały dobrze i też sporo zależy od warunków w pokoju.
      Jak trzymałem na biurku w pokoju z podłogą z desek sosnowych to przy ustawionym zbyt mocnym basie buczały. Ale moc basu miały nawet niezłą (jak za tą cene, a jak kupowałem to chodziły po 200 zł), jedyny problem to, że bas brzmiał lepiej poza pokojem.
      Teraz mam panele na podłodze i będąc w trakcie remontu i nie mając jeszcze normalnego biurka, stoją na podłodze, a bas jest bardzo słaby. Więc z powodu, że mnie już taka muzyka nie zadowala, a nie chce tylko słuchać na słuchawkach to szukam czegos już dużo lepszego.

Nie posiadam żadnego wzmacniacza i nigdy nie miałem z nimi doczynienia.

Przychylam się coraz bardziej do kupna Boston Acoustic A 250
      http://www.bostonacoustics.com/US/Pr...ostonAcoustics)
      Mają bardzo dobre opinie, recenzje, a według testów i porównań są na czołówce w tej cenie.
      Może nie mają MEGA basu ale podobno brzmią bardzo przyzwoicie i czysto na każdym zakresie. Jedyne co mnie martwi to bass reflect z tyłu, ale nie wiem czy słusznie się przejmuję.

Jaki wzmacniacz trzeba by kupić do tych Boston Acoustic A 250?
      Parametry to:
      Pokój 20m^2
      Skuteczność 89 db
      Impedancja 8 ohm
      Zalecana przez producenta moc wzmacniacza to 15 - 175W
      Myślę, że mogę dać do 1000 zł

Czytam, że marka Boston Acoustic należy do koncernu Denona i Marantza i najlepiej dobierać wzmacniacze tych firm.

Proszę o poradę.
      Last edited by rukpook; 09.12.2016, 08:14.

Skomentuj

dlaczego akurat te bostony?

przesiadasz sie z 10cm na 13cm - troche bez sensu. jak chcesz wiecej basu to idz przynajmniej w 16cm!

hahaha - to jest cena za sztuke!
        http://allegro.pl/boston-acoustics-a...624831369.html (BOSTON ACOUSTICS A 250)

2000zl za takie cos? daj spokoj :p

http://stx.pl/electrino-150-denon-pma-720ae.html
        http://stx.pl/electrino-250-denon-pma-720ae.html

jedz, posluchaj i ewentualnie kup na raty przez allegro

Skomentuj

Lepiej chyba będzie jak kupisz jakieś uzywane monitorki z subem na allegro do tego tysiaka niż jakieś wieżowce dla nastolatków z wymyśloną mocą 1000w i innymi bajerami typu wajcha do rozkręcania imprezy, światełka i inne pierdołki niby djskie.

Skomentuj

Zerknij na to

http://diyaudio.pl/showthread.php/27...993#post490993

Wydasz na to około. 800 zł.

Skomentuj

No, ladne to pianino.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                No, ladne to pianino.
                No bardzo śmieszne 😎 .... podałem co można zrobić za 800 zeta z satelitami i subem.

Skomentuj

Zamieszczone przez Slawomir.Dyll Zobacz posta
                  No bardzo śmieszne 😎 .... podałem co można zrobić za 800 zeta z satelitami i subem.
                  a ja Tobie w temacie pisalem na samym poczatku ze... ladna stolarka!
                  za ta kase to mozna zrobic prawdziwe 2,1 :p

tda7294 z chin 100-120zl
                  trafo kolejne 100-120zl
                  kolumny na stx 14 mcx + pcx ok 300zl
                  sub na 8-12" 200-300zl

Skomentuj

Pytsnie tylko czy autor chciałby zrobic je sam? Zawsze mozna wyszukac cos na aukcjach lub moze ktos z forum ma na sprzedaz.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                      dlaczego akurat te bostony?

przesiadasz sie z 10cm na 13cm - troche bez sensu. jak chcesz wiecej basu to idz przynajmniej w 16cm!

hahaha - to jest cena za sztuke!
                      http://allegro.pl/boston-acoustics-a...624831369.html (BOSTON ACOUSTICS A 250)

2000zl za takie cos? daj spokoj :p

http://stx.pl/electrino-150-denon-pma-720ae.html
                      http://stx.pl/electrino-250-denon-pma-720ae.html

jedz, posluchaj i ewentualnie kup na raty przez allegro
                      Na ceneo chodzą po 800 zł. Dlaczego akurat te bostony? Czytałem recenzje głośników w podobnej cenie i żaden nie wypada tak dobrze. Jest to bardzo dobry wybór w tej cenie, jeśli te wszystkie recenzje i opinie nie są kłamstwem, w co wątpię.
                      Myślałem nad zrobieniem samemu ale mieszkając w bloku nie za bardzo mam ochotę "otwierać warsztat".

Jak mi zabraknie basu to zawsze mogę dokupić suba, prawda?

Co do ceny to są i głośniki po 50 tyś i w górę, ale nie o to chodzi. Chodzi o to by wejść w odpowiedni standard i myślę, że te kolumny właśnie są dolną półką tego standardu (duże kolumny + dobry wzmacniacz).

Co do używanych - już od dawna nie kupuję na allegro, szkoda nerwów, tym bardziej używanych rzeczy.

Może mam złe podejście, ale wolę kupić słabszą "nówkę" z gwarancją i spać spokojnie.
                      Last edited by rukpook; 10.12.2016, 09:59.

Skomentuj

Czytałem recenzje głośników w podobnej cenie i żaden nie wypada tak dobrze.
                        a wiesz o tym ze te recenzje sa sponsorowane? kto zaplaci najwiecej ten ma najlepsza ocene :p

poczytaj tez recenzje electrino

Może mam złe podejście, ale wolę kupić słabszą "nówkę" z gwarancją i spać spokojnie.
                        dlatego podjedz do jozefowa (nie masz daleko) i posluchaj przed zakupem!
                        nie pozalujesz

Skomentuj

dlatego podjedz do jozefowa (nie masz daleko) i posluchaj przed zakupem!
                          nie pozalujesz
                          Rozumiem, że jest tam jakiś salon. Można spytać jaki i gdzie dokładnie?

Skomentuj

Rozumiem, że jest tam jakiś salon. Można spytać jaki i gdzie dokładnie?
                            Tam jest siedziba firmy STX która ma pokój odsłuchowy z zestawami kolumn własnej produkcji między innymi seria Electrino jest tam wystawiona.

Skomentuj

Siedziba / Salon firmowy:

STX Sławomir Trzaskowski
                              05-420 Józefów
                              ul. Wiązowska 40
                              Poland

Dział Handlowy
                              stx@stx.pl
                              tel. 603-195-396

Poniedziałek --- nieczynne
                              Wtorek --- godz. 9 - 16
                              Środa --- godz. 9 -16
                              Czwartek --- godz. 9- 16
                              Piątek --- godz. 9 - 15
                              Sobota --- godz. 10 -14
                              Niedziela ---nieczynne
                              dostales linki do strony internetowej i nie potrafisz sobie odszukac adresu?

Skomentuj

dostales linki do strony internetowej i nie potrafisz sobie odszukac adresu?
                                Nie czytałem uważnie i nie skojarzyłem, wybacz. Dzięki wielki za informacje.

Skomentuj

Czaruję...
                                X