Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wzmacniacz i kolumny

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Właśnie wzmacniacza nie mam, miałem to zostawić na koniec, więc jaki by się do tego zestawu nadawał?.
    Znalazłem kilka: DENON PMA-530, DENON PMA-700V, Kenwood KA-5020. Z tego ci się dowiedziałem, potrzebuję wzmacniacza z mocą 100W RMS lub większą, aby nie spalić wysokotonowych, co do reszty parametrów to tak średnio się orientuję.

Skomentuj

Jaki masz budżet na wzmacniacz?

Skomentuj

Ok 400 zl, ewentualnie troche wiecej max 500zl.

Skomentuj

Zamieszczone przez Krazz Zobacz posta
          Ok 400 zl, ewentualnie troche wiecej max 500zl.
          Możesz rozglądać się za Yamahą serii AX, Sony serii ES.
          Czy potrzebujesz sterowania pilotem?

Skomentuj

Zamieszczone przez Adzik94 Zobacz posta
            Możesz rozglądać się za Yamahą serii AX, Sony serii ES.
            Czy potrzebujesz sterowania pilotem?
            Nie, wystarczy mi sam wzmacniacz bez pilota. Znalazłem YAMAHA AX-500, czy będzie dobry do tego zestawu?.
            Last edited by Krazz; 15.12.2016, 14:25.

Skomentuj

Nie, wystarczy mi sam wzmacniacz bez pilota. Znalazłem YAMAHA AX-500, czy będzie dobry do tego zestawu?.
              Do 18 MCX + PCX będzie jak najbardziej ok.

Skomentuj

To w takim razie zabieram się za kompletowanie części do budowy zwrotnic, jak skończę i będzie zrobiona poprawnie według schematu to kupię resztę części, a przy okazji chciałbym się zapytać.
                Jak przerobić subwoofer pasywny na aktywny?, np mam 2x głośniki STX W.30.200.8.MC, do tego potrzebuję zwrotnicę do niskichtonów i wzmacniacz, i tu jest pytanie, np gdy zrobię te głośniki i będę miał wzmacniacz AX-500, to aby napędzić Subwoofer to potrzebuję drugi wzmacniacz np: AX-500 lub inny tego typu ?, czy do tego potrzeba wzmacniacz w innym sensie mojego rozumienia ?.

Skomentuj

Subwoofer aktywny to taki który ma swój wzmacniacz.
                  Jeśli chcesz zrobić suba tak jak to powinno być zrobione to będziesz potrzebował odpowiednią obudowę do głośników oraz wzmacniacz z filtrami do subwoofera.
                  Wzmacniacz z filtrami mam na myśli panel do subwoofera. Taki panel posiada aktywne filtry czyli elektroniczne - nie będziesz potrzebował zwrotnicy pasywnej w subwooferze.
                  Poszukaj takiego panelu najlepiej z wejściem wysokopoziomowym. To oznacza że sygnał do subwoofera będziesz mógł wziąć z wyjścia wzmacniacza stereo tak jak podłączasz kolumny.
                  Taki gotowy panel montujesz w subwooferze i gotowe.
                  Poszukaj na aukcjach panelu SUB 300 Irka.
                  Użytkownik tego forum toopcool też robi panele. Na allegro ma nawet wystawiony.

Skomentuj

Szukam i nie wiem czy w dobrym dziale i czy chodzi to o wzmacniacz cyfrowy, bo takie znalazłem w dziale DIY. A jeśli chciałbym zrobić subwoofer z 2x głośników STX W.30.200.8.MC 125W RMS a na innych stronach 100W AES. Więc nie wiem jaka moc powinien mieć ten wzmacniacz, np 2x100W wystarczy?. Opis tych wzmacniaczy: Do zastosowań w wzmacniaczach mocy, aktywnych subwooferach, monitorach, wzmacniaczach instrumentalnych, wzmacniaczach audio ogólnego zastosowania.

Skomentuj

Szukam i nie wiem czy w dobrym dziale i czy chodzi to o wzmacniacz cyfrowy, bo takie znalazłem w dziale DIY. A jeśli chciałbym zrobić subwoofer z 2x głośników STX W.30.200.8.MC 125W RMS a na innych stronach 100W AES. Więc nie wiem jaka moc powinien mieć ten wzmacniacz, np 2x100W wystarczy?. Opis tych wzmacniaczy: Do zastosowań w wzmacniaczach mocy, aktywnych subwooferach, monitorach, wzmacniaczach instrumentalnych, wzmacniaczach audio ogólnego zastosowania.
                      Czy wspomniałem coś o wzmacniaczach "cyfrowych"? Nie.
                      Wystarczy w google wpisać "panel do subwoofera" https://www.google.pl/search?q=panel...w=1366&bih=657
                      Tak wyglądają wzmacniacze dedykowane do montowania w subwooferach.
                      Możesz zrobić suba na tych głośnikach co masz i nie trzeba dwóch wzmacniaczy. Połącz głośniki równolegle (+ jednego do + drugiego i analogicznie - jednego go - drugiego) i do jednego takiego wzmacniacza wzmacniacza możesz podłączyć.

Skomentuj

Ok, zmylił mnie opis w tamtym urządzeniu, a jaki jaką moc wzmacniacza mam szukać ?.

Skomentuj

Odpowiedz sobie na pytanie jakiej mocy głośniki chcesz napędzić?
                          Jak już sobie to obliczysz to wtedy dodaj jeszcze z troszkę żeby mieć zapas mocy.

Skomentuj

125W RMS lub 100W AES, bo na jednej stronie pisze 125RMS, a druga 100W AES. to w sumie około 125-150W RMS na kanał. A jeśli jest wzmacniacz 125RMS, to do niego mogę bez problemu podłączyć dwa głośniki po 100W RMS, czy potrzebuję jeden ?, bo nie wiem czy ten panel, działa na tej samej zasadzie, co zwykły wzmacniacz, jeśli chodzi o podłączanie głośników pod kanały. A i ostatnia kwestia, to taka, bo widziałem, że był podłączony pod ten wzmacniacz użytkownika toopcoola głośnik o mocy 400 W Program Power Moc 300 W AES, ale z Nominalna impedancja 2x2 Ohm i nie wiem jak się to ma w odniesieniu do głośników 8 Ohm czy w takim przypadku, lepiej zamontować jeden mocny głośnik, czy dwa słabsze, ale o tej samej lub większej średnicy ?.
                            Last edited by Krazz; 15.12.2016, 21:33.

Skomentuj

Lepiej mieć mocniejszy wzmacniacz do słabszych głośników niż na odwrót.
                              Tak, panel do subwoofera działa jak normalny, każdy inny wzmacniacz z tym tylko że ma aktywny filtr.
                              Znasz zasadę łączenia szeregowego i równoległego głośników? Jeśli nie to poszukaj na pierwszej stronie masz artykuł o połączeniach głośników.
                              Proszę Cię zacznij od podstaw. Włóż nieco własnego zaangażowania, poczytaj artykuły z pierwszej strony forum.

Skomentuj

Czyli jeśli dobrze rozumiem, to do takiego wzmacniacza:
                                Moc:
                                - 205W/4ohm THD ≤ 1 %
                                - 230W/4ohm THD ≤ 10 %
                                - 125W/8ohm THD ≤ 1%.

Muszę podłączyć, albo 1 głośnik 100W 8 Ohm, lub 2x 100W 8 Ohm głośniki podłączone równolegle, wtedy wychodzi 200W 4 Ohm, lub 1x200W 4 Ohm ?. Bo w tym wypadku, połączenie szeregowe chyba odpada bo wtedy wzrasta impedacja.

Skomentuj

Dokładnie, dobrze rozumiesz.

Skomentuj

Zamówiłem, już części do zwrotnic, ale mam jeszcze 1 pytanko, mam zamiar zrobić obudowę zamkniętą, 120L na te dwa głośniki, tylko nie wiem czy zrobić w tej obudowie osobne pomieszczenia na 1 głośnik i drugi, czy jedną wspólną obudowę.

Skomentuj

Obudowa może być jedna na 2 głośniki. 120l nie będzie za dużo?

Skomentuj

Niby tam pisze, że 60L na jeden głośnik, to pomyślałem, że dobrze będzie połączyć to i wyszło by 120, ale może 80-100L by pasowało. Widziałem w jednym temacie o tych głośnikach, to program zalecał coś ok 360-380L chyba, a to raczej dziwne.
                                        Last edited by Krazz; 16.12.2016, 21:32.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X