Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

problemy z IRS2092 w dx1000 od dx audio

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

problemy z IRS2092 w dx1000 od dx audio

witam

Czy jest ktoś na forum kto ogarnia temat związany z wzmacniaczami impulsowymi ? mam problem z dx1000 a konkretniej z sterownikiem IRS2092. Wyjście HO czyli sterowania górnej połówki wygląda ok, za to wyjście LO to jakaś tragedia, w efekcie tranzystory od dolnej połówki grzeją się od startu jak szalone.

link do schematu http://dx-audio.pl/files/dx1000-schemat.pdf

Generalnie jak widziałem wykresy w datascheet i na innych forach to powinny podobnie wyglądać... wysłałem zapytanie dx audio ale nie dostałem odpowiedzi. Ktoś wie co może być problemem ? mam dwie sztuki i obie tak samo się zachowują. Sprawddzałem elementy i raczej nic nie jest pomylone.

ps, zmiany irs, driverow i tranzystorów nic nie daje

Płytki sam lutowałeś? Pokaż, może ten sam błąd na dwóch płytkach. Z tego co się orientuję to ktoś już je uruchamiał i działały
    Last edited by SowaZ; 14.12.2016, 21:13.

Skomentuj

Płytki montowane w różnych odstępach czasu, elementy te same wszędzie, sprawdzałem już i są poprawne. W sieci są wypowiedzi że ludzie to montowali i działały od razu ale właśnie też układ nagrzewał się do sporych temperatur. Generalnie jak da się dodatkowe chłodzenie wiatrakiem to wzmacniacz będzie żył i pracował ale nie zmienia to faktu że przebiegi kluczowania nie wyglądają tak jak powinny.

Skomentuj

Tak się zastanawiam po co tam jest Led2 i R23? Na próbę wypiąłbym jedno, albo drugie i sprawdził jeszcze raz PWN na LO.

Skomentuj

ten led jest prostą sygnalizacją że wzmacniacz działa. Też myślałem że może obciążać wyjście w IRS ale po wylutowaniu bez zmian.

Skomentuj

Dorwałem pewien dokument w którym są pokazane przebiegi odpowiednie dla HO i LO

wygląda na to że tak ma być... co nie zmienia faktu że mocno się nagrzewa dolna połówka i bez chlodzenia nie ma co używać tego wzmacniacza

Skomentuj

eh... Przecież jest w instrukcji wyraźnie napisane że ma być dodatkowe chłodzenie, w dodatku na cały moduł bo grzeje się nie tylko radiator...

Skomentuj

Zanim bedziecie szukac bledu... to poszukajcie u autora wpis ze jakis kondensator byl zamieniony z innym.... był tam kiedys bład ...

Skomentuj

Zamieszczone przez vertigo Zobacz posta
                  eh... Przecież jest w instrukcji wyraźnie napisane że ma być dodatkowe chłodzenie, w dodatku na cały moduł bo grzeje się nie tylko radiator...
                  tak, ale nie powinny się przegrzewać tranzystory bez podanego sygnału, przy maksymalnie wysokim DT

Zamieszczone przez Tomash Wawa Zobacz posta
                  Zanim bedziecie szukac bledu... to poszukajcie u autora wpis ze jakis kondensator byl zamieniony z innym.... był tam kiedys bład ...
                  wpis tyczył się kondensatora na samym wejściu sygnału, który od samego początku na schemacie jest niepoprawny i nie ma związku z tematem, ale w wykazie elementów na szczęście od początku jest ok. Do tego przy montażu można się zorientować bo footprint jest do typowego 1u MKT.

Na razie temat tego wzmacniacza zarzuciłem bo ryzyko przegrzania jest zbyt wysokie bez wydajnego chłodzenia, a to mnie nie interesuje. Z ciekawości chce tylko złożyć podstawową aplikacje IRS2092 i zbadać dokładniej. Docelowo pracuje nad czyms w wersji full-brigde
                  Last edited by dragon; 05.01.2017, 19:01.

Skomentuj

Czaruję...
                  X