Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[kupię] Szukam przejciowego DAC'a - więcej szczegółów w temacie

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[kupię] Szukam przejciowego DAC'a - więcej szczegółów w temacie

Hejka,

potrzebuję Waszej rady jak zawsze :) Szukam jakiegoś niedrogiego DAC'a na tzw. okres przejściowy zanim mój docelowy "się zrobi".
    Nie jestem typem elektronika/dłubacza więc odpadają jakieś części do samodzielnego złożenia. Potrzebuję juz gotowego produktu.
    Wzmak jest diy - już prawie gotowy, napędzać będzie kolumny podłogowe 3-way - wykonane przez bingant'a (paczki) + Yoshiego80 (zwrotki):
    tw - Dynaudio Esotar T330d
    mid - Revelator 15 (mid)
    wf - 22" Revelator Alu

Docelowo do Dac'a wpięty będzie BlueRay jako transport sygnału optykiem (Coax) no a DAC do wzmaka. Do tego odtwarzacza można też podpiąć HDD (zewn. z flackami) ma predefiniowanego Youtube itd, jest możliwość sterowania go Ipadem. Nie wiem jeszcze jak ze Spotify'em.
    Chciałbym właśnie jakiegoś DAC'a, który przejściowo zajmię się tą funkcją zanim mój docelowy "się zrobi" - jeśli poza wejściem cyfrowym (Coax) będzie miał SPDIF i USB abym mógł komórkę czy Ipad'a (spotify) bezpośrednio do niego podłączyć to byłby już miód/cud/orzeszki

Dzięki i pozdrawiam,
    Bartek

A jaki budżet przewidujesz?

Skomentuj

Nie wiem. Nie chce przepłacać bo rozwiązanie ma być przejściowe zanim mój dac bedzie gotowy. Kolumny od binganta gotowe od czerwca i nie wydały do tej pory żadnego dźwięku. Chciałbym juz sobie zacząć słuchać. Np. Cos takiego juz do mnie przemawia
      http://m.sklep.rms.pl/cambridge-audi...-analogowy-d-a

Ale nie wiem co to warte. Wiem ze Chińczyk. Jednak jakby dało się zamknąć w 500 pln to byłbym happy. Tylko tak jak wspomniałem potrzebuje urządzenia pług'n'play a nie jak juz pare propozycji dostałem, tam cos przylutujesz tam wylatujesz itp. Chciałbym wyjąc urządzenie podpiąć źródło, wzmak do sieci i zacząć słuchać

Skomentuj

Spróbuj kupić coś podobnego jak ten Cambridge tyle że używane i potem może uda się sprzedać bez straty/z niewielką stratą. Skoro ma być "na chwile" to bym nie rozwodził się specjalnie nad wyborem.
        Swoją drogą, co to za wielki projekt DACa, że musisz na niego czekać?

Skomentuj

Projekt nie jest wielki ale kolega co się tym zajmuję, ma sporo na głowie i nie wiem kiedy go ogarnię. Kwestia jest taka, żeby DAC'a samochodowego 12V przerobić na wersję 230V. Dodatkowo, jak to w samochodówce wzmak jest wzbudzany remotką, więc poza przeróbką 12V->230 to też musiałby się załączać normalnie z przycisku, upchać go w jakiegoś case'a i tyle.

Skomentuj

To jest robota na jeden-dwa wieczory Jaki dokładnie to DAC?

Skomentuj

Witam,

odgrzebię kotleta.... Od paru dni w końcu cieszę się słuchaniem kolumn made by @Yoshi_80 & @Bingant :)

Na razie podpięte na szybko, ostatecznie obie szafki z pod telewizora znikną i będzie jedna węższa, tym samym kolumny zostaną trochę cofnięte do ściany. Na razie nic nie napisze jak to gra bo głośniki "nówki" muszą trochę pochodzić. Bądź co bądź jestem zadowolony. Wzmak to jakaś hand made (zrobiony przez mojego kolegę) - nie ma w nim nic co mogłoby przeskadzać, poza włacz/wyłącz, input selector, i głośność na potencjometrze analogowym ALPS (nie ma, żadnych treble, loud, bass, nawet balance też nie ma) + Nakamichi DAC-111 samochodowy przerobiony na wersję domową - wejście cyfrowe Coax wyjście 2xRCA do wzmaka, sygnał podawany jest przez odtwarzacz BD Sony, któremu w opcjach można na Coax'ie ustawić "PCM" i leci czysta cyfra do DAC'a. Ma predefiniowane aplikacje Youtube, Netfilix, itd. którymi można sterować telefonem/tabletem. Oczywiście można podpiąć też HDD po USB wypełniony po brzegi FLAC'ami. BD też odtwarza SACD płyty. Ogólnie źródło bardzo przyjemne.

Ale no właśnie nie ma niestety Spotify dla którego mam wykupioną opcje Premium w abonamencie rodzinnym.
              1. Powiedzcie co mógłbym kupić jako alternatywne źródło aby wykorzystać potencjał DAC'a i móc słuchać muzyki ze Spotify? Coś co będzie podawało sygnał cyfrowy poprzez Coax'a do DAC'a i jeszcze jakby mogło być sterowalne za pomocą tabletu/telefonu (Ipad/Iphone) to byłoby cudownie.

Oczywiście, lutownicą mogę się poparzyć :P więc tylko jakieś gotowce wchodziłyby w grę, lub coś co samemu można zrobić ale to odkupiłbym zrobione przez taką osobę.

2. Czy są jakieś serwisy muzyczne coś ala Spotify, gdzie mając np. jakiś abonament Premium czy coś w tym stylu mogę sobie ściągać pliki w formacie FLAC na dysk i słuchać offline?

Wtedy mając przenośny HDD mógłbym go wypchać po brzegi FLAC'ami i podpiąć do BD.

Z góry dzięki za pomoc. :)

Pozdrawiam!

Skomentuj

Czaruję...
              X