Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Odbiornik USB na I2S i Spdif

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

,
    Powyżej moje notatki z wczoraj.
    Długopisem na czerwono wartości które trzeba wymienić lub dołożyć (po obejrzeniu płytki elektrolity wymienię, ze względu na miejsce, a maluchy kupię w smd i nalutuję na kanapkę na istniejące) tak, żeby doprowadzić do wersji z datasheeta AKM-a,
    Na niebiesko pozostałe zmiany które na forum proponowali, tj. odsprzęgnięcie diodek żeby pozbyć się hałasu w okolicach 50Hz. W części cyfrowej pewnie są zbędne, ale miejsce jest bez problemów, więc też dołożę.
    No i była sugestia sprawdzenia wartości elementów wokół opampa, bo u kolegów niektóre były pomylone.
    Na czarno zrobiłem szkic rozmieszczenia elektrolitów wokół AKM żeby zidentyfikować które są które. Oznaczenia wg tego schematu: chinski-dac-na-ak4490eq_120299

Sorry za formę, ale to właściwie moje notatki, więc się bardzi nie skupiałem.

Skomentuj

LT1085 to przesada. Poza tym brakuje mu na wyjściu (tuż przy stabilizatorze) 10uF do stabilnej pracy.
      Arcam CD17 + Denon TU580RD + I-amp + W18E001 + T25CF002
      Grado SR125i

Skomentuj

Zamieszczone przez taz Zobacz posta
        LT1085 to przesada.
        Wyjaśnij proszę?

Skomentuj

To jest 3 amperowy, drogi stabilizator, trochę bez sensu w tym miejscu :) Ale domyślam się, że taki jest "fabrycznie". Ja zawsze daje też 100nF tuż przy nóżce stabilizatora przy wejściu i wyjściu.
          Swoją drogą, zawsze zastanawiałem się, czy wszystkie stabilizatory, op ampy itp. są oryginalne w tych chińskich kitach.

Skomentuj

Ten schemat był zrysowywany z płytki, może człowiek poszedł na jakieś uproszczenia, muszę sprawdzić. To co jest wokół AK.. zgadza się, ale domyślam się że skupiał się na filtrach i dacu, niekoniecznie dokładnie zrysował zasilanie. Sprawdzę co tam realnie siedzi i napiszę.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zamieszczone przez Holgin Zobacz posta
            czy wszystkie stabilizatory, op ampy itp. są oryginalne w tych chińskich kitach.
            Pojęcia nie mam. Jak mi podpowiecie jak domowymi metodami NIENISZCZĄCYMI sprawdzić oryginalność tego staba, to sprawdzę z ciekawości.
            Dobrze widzę, że ten stabilizator w detalu 30zł kosztuje? To nie chce mi się wierzyć że oryginał, cały dac kupiłem za 25 dolków.

Skomentuj

Jak by był oryginalny stabilizator to by był 0,5A a że chiński to musieli dać " nadmiarowy" żeby dał rade :lol:

Skomentuj

W domu tego nie sprawdzisz, nie ma opcji. To jest taka niewiadoma, chińczyk jeden wie czy ten LT to nie jest zwykły LM a AD827 to przemalowany TL072? To jeden z powodów, dla których raczej niechętnie patrze na te wszystkie zestawy (pomijając niepoprawny projekt).

Skomentuj

Zamieszczone przez Holgin Zobacz posta
                  LT to nie jest zwykły LM a AD827 to przemalowany TL072?
                  No, ale przy moim budżecie, wiedzy i doświadczeniu, wybór między chińczykiem, a diy a firmowym sprzętem, jest to wybór między "mieć" i "nie mieć"
                  Krótko mówiąc na diy jestem za głupi, na firmówkę za biedny i odpowiedzią na moje potrzeby jest chińczyk :) Jak jeszcze za 10zł doprowadzę go do stanu używalności, to jest dla mnie OK.
                  Zakładam, że opampa mogę zmienić nawet na ori OPA0264 (czy jak mu tam), kondensatory kosztują grosze, a reszta powinna działać. Jedyne czego się obawiam (bo jeszcze nie podpiąłem tego do końca do prądu) to że się uwaliło w transporcie, bo żadnego zabezpieczenia przed ESD nie było w paczce.

Skomentuj

Wreszcie podpiąłem. bez żadnych zmian, tak jak wyciągnięte z pudełka. Ależ to ładnie gra. Stwierdzam że brakowało mi daca.
                    Musze jeszcze sprawdzić filtr bo mam wrażenie jakby góra nieco przycięta, ale też możliwe że to co miałem do tej pory siało trochę zniekształceniami na górze, nie wiem. Przyjemnie się słucha, wyciąga sporo detali z tła.

Mam kłopoty na jednym komputerze ze sterownikami. Akurat na tym na którym mi najbardziej zależy, bo domowe HTPC :( na dwóch innych próbowałem i poszły bez problemów.
                    Dla potomności, najszybciej i najbardziej bezproblemowo poszła mi wersja 3.34 z tego linku: http://jlsounds.com/drivers.html

Się chciałem was zapytać, bo kiedyś z ciekawości wygenerowałem sobie z audacity ciszę w różnych częstotliwościach. I zauważyłem że bez względu na częstość próbkowania, szum na 16 bitów słychać mocno. Po zmianie na 24 bity nie słychać wcale. Zresztą w muzyce przy 16 bitach też. Ten szum słychać nawet po włączeniu resamplera do 24 bitów co IHMO znaczy że nie kwestia daca, tylko pliku. Sprawdzałem na nostromo, emu0202, xonarze DX i teraz na 4490+xmos (zresztą na tym ostatnim szum najładniej brzmi). To normalne, też tak macie?
                    Last edited by Micwoj; 14.03.2017, 07:35.

Skomentuj

Pokontynuuje mój monolog, może się ktoś pochyli nad losem maluczkich

Odpaliłem DSD na foobarze i... cisza i potrzaskiwanie co jakiś czas. Znaczy zonk.
                      AK4490 umie grać po DSD, Xmos też (Chińczyk się chwalił), więc zasadniczo pewnie powinno działać.
                      A co do szczegółów: na xmosie jest dodatkowy pin oznaczony "DSD" Chińczyk oczywiście milczy w temacie, pisze tylko na aukcji, zresztą inny Chińczyk na innej aukcji, ale z tą samą płytką: "interfejs wyjściowy jest oznaczony, gdy DSD jest sygnału, the DSD pin = 1".

Ktoś umie po takiemu chińskiemu i mi objaśni o co chodzi? Gdzie ja mam ten pin podłączyć żeby DSD zabrzmiało? Do masy? Do 3,3V? Do 5V? Do 230V?

Skomentuj

Jak dobrze pamiętam AK4490 wymaga podania informacji, że ma dekodować DSD. Innymi słowy, Twój interfejs USB wystawia "1" jak go nakarmisz DSD. Następnie pin z tym stanem trzeba podpiąć do jakiegoś MCU i on po, np I2C musi dać znać do AK4490, że ten ma dekodować DSD. Inaczej się tego nie da zrobić. Z tego co widzę, to Twoje AK4490 działa w trybie "parallel" zatem może dekodować tylko i wyłącznie PCM.
                        Arcam CD17 + Denon TU580RD + I-amp + W18E001 + T25CF002
                        Grado SR125i

Skomentuj

Podziękował. Trudno. Szkoda że się Chińczycy chwalą chociaż nie działa.
                          Ale nie szkodzi, to DSD tak z ciekawości. Tak czy siak, te sample w DSD które ściągnąłem, nawet po konwersji do PCM brzmią świetnie. Szkoda tylko że nie moja muzyka :)
                          Odnośnie sterowników to potwierdzam, jak wywaliłem poprzednie, to ten który podlinkowałem powyżej, poszedł bez żadnych problemów. I dac sobie gra.

Skomentuj

Wracając do tematu
                            Udało mi się przejrzeć elementy wokół filtra. Wszystkie wartości zgodnie ze schematem i datasheetem.
                            Wymieniłem elektrolity na odpowiednie wartości. Dac zyskał na dynamice, odzyskał nieco jakby góry. Jeszcze spróbuję zmienić na jakieś lowesr, bo podobno coś to daje.
                            Sprawdziłem jeszcze opampy jakie miałem w domu, czyli opa 2134 i 2604. Tego pierwszego wyjąłem od razu, ten drugi sobie gra i chyba bardziej mi się podoba od chińskiego ad827.
                            Natomiast myślałem że sobie pomierzę tego daca, ale coś robię nie tak, bo o ile emu0204 mogę zmierzyć wejście z wyjściem, o tyle jeśli za źródło robi inne urządzenie, to w rmaa nawet poziomów nie można ustawić. Mam wrażenie że różnica opóźnień jest za duża. A na sterownikach asio się wysypuje całkiem. :(

Skomentuj

Witam
                              Chciałbym się podpiąć pod temat z pytaniem.
                              Czy sygnał HMCK (MCLK) tak jak na schemacie, dociera do DAC niezmieniony czy jest może regenerowany?
                              Załączone pliki

Skomentuj

A ja swojego AK... ubiłem. Gdzieś mi paproch jakiś wpadł przy montażu do obudowy którego nie zauważyłem i wszystko wskazuje na do że poszło 230 na cyfrową masę (światło, dym, wywalone bezpieczniki itp). Efekt, to przebita jedna dioda prostownicza, staby 3,3 i 5V. Wymieniłem i napięcia są OK, ale grzeje się stab 5V i AKM. Więc domyślam się że trup. Ma ktoś do odsprzedania samą kostkę?
                                Żeby nie było tak źle, wszystko wskazuje na to że xmos który też było podłączony, jest sprawny. Wprawdzie nie mam czym sprawdzić I2S, ale normalnie się wykrywa w komputerze. Sprawdzić mogę tylko w wolnej chwili czy działa po spdif, tylko muszę kabelek przystosować.

Skomentuj

może prosto model okazała się wybrakowaną i dlatego roztłukła się szybko? Na Ali często bywa niskogatunkowy towar

Skomentuj

Zamieszczone przez Korn83 Zobacz posta
                                    może prosto model okazała się wybrakowaną i dlatego roztłukła się szybko? Na Ali często bywa niskogatunkowy towar
                                    Bez przesady , skoro poleciało 230V AC na układ to trudno wnioskować że był on kiepskiej jakości bo nie wytrzymał takiego "udaru".

Skomentuj

Tak szczerze, to nic nie wskazuje na to że którykolwiek z układów był lewy. Wszystko działało jak powinno. A efekty dźwękowo-dymno-bezpiecznikowe awarii były spore, więc szczerze zdziwiłbym się gdyby kostka przetrwała. Bardzo bym się ucieszył, ale zdziw by był niezły :). Scalaki to scalaki, ale weź pod uwagę że nawet jedna dioda prostownicza poleciała.

Nawet nie wiem czy się czepiać zastosowania tych za małych kondensatorów wokół AK.., bo z oryginalnymi jest taka bardziej plastyczna i muzyczna sygnatura dźwięku. Po wymianie na takie jak powinny być wg datasheeta robi się poprawniej i mniej koloryzująco, ale oryginał IMO ma prawo się podobać. Zdaje mi się że to celowy zabieg.

Skomentuj

No i sprawdziłem, xmos o dziwo przeżył szok :) Nie taka zła ta chińszczyzna ostatecznie.

Skomentuj

No i nie wiem już co i jak. Wczoraj dac grał i nagle zapadła cisza. Zaglądam do kompa - a tu brak urządzenia w systemie. Łapię za daca - a tu xmos gorący i śmierdzi..
                                          Sama z siebie, bez najmniejszego powodu xmos padł. Oprócz procka, nic się nie grzeje. Nic nie rozumiem... Tym razem kupię chyba jednak amanero.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X