Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Yamaha Ax-700

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Yamaha Ax-700

Witam posiadam Yamahę ax-700.Kupiłem ją jako sprawną niestety po załączeniu nic nie słychać.

Przekaźniki się nie załączają. Brak stałego napięcia na wyjściu.(Mierzone przed przekaźnikiem)
    Zasilanie z transformatora dochodzi.

Czy poratował by ktoś schematem?

Dziękuję za Pomoc.

Na elektrotanya.com znajdziesz schemat

Skomentuj

Zamieszczone przez Adzik94 Zobacz posta
      Na elektrotanya.com znajdziesz schemat
      Dziękuje faktycznie jest cała dokumentacja.

Skomentuj

Po wymianie Rezystor R426 i R427 oraz Przekaźnika od załączania Kolumn, zabezpieczenie załącza Przekaźnik prawidłowo. Niestety nadal cisza jest w Kolumnach.

Może spotkał się ktoś już z takimi objawami?

Skomentuj

Pomiar napiec koncowki i pre
          Sansui AU-α 907MR, Sony CDP-557ESD, T+A Criterion TCI 3R

youtube.com/user/Mr1Raziel

Skomentuj

Napięcie zasilacza Głównego zasilającego Końcówki Mocy wynosi:

+67V
            -67V
            symetrycznie
            Miedzy + a - jest 134V

Zasilanie Preampu jest :

+16V
            -16V
            symetrycznie oraz 32V miedzy + a - zasilania

Doszedłem też do tego że sygnał nie dochodzi do stopnia Mocy ani kanału prawego i lewego. Kolejnym postępem jest fakt iż podając zewnętrzny sygnał z Pc,
            Na kondensator wejściowy końcówki mocy, sygnał jest wzmacniany prawidłowo. Wiec znaczy to że sam stopień Mocy jest sprawny.

Skomentuj

A masz założone zworki do zamkniecia obwodu sygnałowego. Znajdziesz to z tyłu w ramce "accessory".
              Zworke mozesz zrobić ze zwykłego kabla rca. Ewentualnie możesz wpiąć się bezpośrednio do wejścia "accessory" omijając input selector.

Skomentuj

W moim egzemplarzu nie ma gniazda o którym mówisz.

Skomentuj

Poczyniłem pewne postępy w sprawdzaniu wzmacniacza. A wiec Sygnał podany na Gniazda Wejściowe (Tuner,Cd,Aux,Tape itd.) sygnał wychodzi w złączu Korektora brak u mnie tego gniazda jest zdublowane na Pcb.Wzmacniacz Gra tylko w trybie Direct ale bardzo cicho tak jak by była moc 0.5W.
                  Podejrzewam ze uszkodzony jest przedwzmacniacz. Przycisk Barwa OFF nie reaguje (nic się nie zmienia.)W innej konfiguracji przycisków Jest totalna Cisza.

Jest jeszcze jedna rzecz Podejrzana, dotykając palcem po przedwzmacniaczu bardzo cichuteńko burczy w kolumnach, czy nie powinno Ryknąć?

Skomentuj

Pokaż zdjęcie tyłu obudowy.

Skomentuj

Nie mam zdjęć nie robiłem, nie było takiej potrzeby. Podejrzewam że gdzieś jest zwarcie sygnału do masy, Na przycisku Multing Jest cały czas przejście 0R.

Skomentuj

Problem został rozwiązany to nie przełącznik był winien a Rezystory R171 i R172 Były uszkodzone i przewodziły sygnał do masy ich Rezystancja wychodziła 0r.Widoczne były ślady że te elementy były wymieniane. Pozostaje już tylko wymiana Gniazda Korektora Na nowe, i wzmacniacz Gotowy.

Dziękuję wszystkim osobą które coś wniosły do tematu. Temat do zamknięcia.

Skomentuj

Czaruję...
                        X