Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jaki przedwzmacniacz mono o bdb parametrach ?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jaki przedwzmacniacz mono o bdb parametrach ?

Siemanko wszystkim
    Przymierzam się do budowy zestawu dual mono i potrzebuje zbudować przedwzmacniacz bez korekcji dzwięku który będzie miał bardzo małe zniekształcenia oraz miał solidne wzmocnienie sygnału , może być na wzmacniaczach operacyjnych jak i tranzystorach, jeśli ma ktoś z was jakieś propozycję lub doświadczenia z jakimiś pre ampami to walcie śmiało każda sugestia będzie mile widziana :).

Zamieszczone przez kokoelloko Zobacz posta
    wzmocnienie sygnału
    wzmocnienie to ma końcówka , jeśli potrzebujesz wysokiej jakości regulacji głośności to
    http://www.smproaudio.com/index.php/...ano-patch-plus
    audiofil nie lubi plików i DSP nie chcąc wiedzieć że w studiu cały czas używa się DSP i nagrywa się najpierw do plików 24 bit ...
    http://www.rane.com/note160.html
    Amethyst Trinnov Audio

Skomentuj

Zamieszczone przez bolonietoperz Zobacz posta
      wzmocnienie to ma końcówka , jeśli potrzebujesz wysokiej jakości regulacji głośności to
      http://www.smproaudio.com/index.php/...ano-patch-plus
      zaczerpnięte z wiki :
      "Przedwzmacniacz (ang. preamplifier, w slangu audio: preamp) – wzmacniacz, którego zadaniem jest wstępne wzmocnienie sygnału elektrycznego, zanim zostanie on skierowany do dalszej obróbki lub wzmocnienia np. przez wzmacniacz mocy."

Preamp to nie tylko potencjometr kolego :) , poza tym prosiłem o jakiś sprawdzony schemat DIY lub konstrukcję którą ktoś użytkuje lub miał styczność a nie o link do gotowego produktu którego podejżewam że nigdy nie miałeś w ręku ani nigdy nie testowałeś.
      Pozdro

Skomentuj

"Przedwzmacniacz (ang. preamplifier, w slangu audio: preamp) – wzmacniacz, którego zadaniem jest wstępne wzmocnienie sygnału elektrycznego, zanim zostanie on skierowany do dalszej obróbki lub wzmocnienia np. przez wzmacniacz mocy."
        wzmocnienie w sensie dopasowania poziomu , wzmacnia końcówka.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Preamp to nie tylko potencjometr kolego
        myślałem że potrzebowałeś regulacji głośności , bez regulacji barwy i wyboru źródeł , a ten który ci pokazałem spełnia świetnie te warunki.

którego podejżewam że nigdy nie miałeś w ręku ani nigdy nie testowałeś.
        nie rozumie takiego tekstu , mam go od kilku lat i ciągle używam.
        Last edited by bolonietoperz; 06.01.2017, 19:52.
        audiofil nie lubi plików i DSP nie chcąc wiedzieć że w studiu cały czas używa się DSP i nagrywa się najpierw do plików 24 bit ...
        Amethyst Trinnov Audio

Skomentuj

Jakie to ma być wzmocnienie? Można to zrobić na wzmacniaczu operacyjnym i kilku rezystorach, bardzo proste urządzenie, żeby tylko iluśtamkrotnie wzmocnić sygnał. Ale tutaj mało kto chyba się czymś takim bawił, na pewno nie w wydaniu dual mono. Do jakiego sprzętu to ma być?

Skomentuj

nie czytaj wiki tylko np.to forum albo http://www.hifi.pl/porady/

używałem ze źródłem CD , teraz używam do karty dźwiękowej , więcej , używam 3 takich w kolumnach 3 drożnych aktywnych , czyli do wysokich , średnich i basu , utrzymując stałą proporcje między nimi / równowaga tonalna/.
            Amethyst Trinnov Audio

Skomentuj

bolonietoperz - sorki za niesłuszne uwagi , ale tak czy siak potrzebuje czegoś innego :)
              Holgin - wystarczy wznocnienie max 2x , potrzebuje dwa takie same przedwzmacniacze mono , każdny na osobny kanał , muszą posiadać regulację głośności być minimalistyczne a zarazem posiadać bdb parametry będą pracowały z dwoma monoblockami DIY.

Skomentuj

Może być ciężko, tutaj nikt takiego projektu nie prezentował. 2x to nie dużo, na pewno jest konieczne? Bardzo dobre parametry - znaczy ma dobrze grać, prawda?

Skomentuj

Pre amp musi być maksymalnie niskoszumny oraz ma w jak najmniejszym stopniu zmieniać barwę dzwięku, potrzebuje tylko i wyłącznie wstępnego wzmocnienia sygnału , myślałem nad Bride of Zen od Nelsona Passa ale napięcie na poziomie 60V wiąże się z zakupem dodatkowych transformatorów a chciałbym wykorzystać zasilanie z odczepów 21V .

Skomentuj

Panie
                    https://en.wikipedia.org/wiki/Voltage_doubler :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Holgin Zobacz posta
                      Może być ciężko, tutaj nikt takiego projektu nie prezentował. 2x to nie dużo, na pewno jest konieczne? Bardzo dobre parametry - znaczy ma dobrze grać, prawda?
                      Nie będzie ciężko, podstawowa aplikacja OP w konfiguracji nieodwracającej...

Skomentuj

Zamieszczone przez ampli Zobacz posta
                        Nie będzie ciężko, podstawowa aplikacja OP w konfiguracji nieodwracającej...
                        Przecież już o tym pisałem, ale kokoelloko szuka chyba czegoś fajniejszego :)
                        To 21V masz symetryczne czy pojedyncze? Jeżeli byś się jednak zdecydował na pojedynczego op ampa to mogę narysować jakaś płytkę, nie będzie to trudne, ale tutaj najlepiej użyć 2x15V.

Skomentuj

dawno,dawno temu coś tam takiego było w czasopiśmie Elektor nr.12 z roku 1994 .Zrobiłem,działało .Poszukaj ,popatrz .

Skomentuj

Zasilanie symetryczne 2x21 przed mostkiem, mogę zastosować stabilizatory i uzyskac 15V , myślałem i chyba postawie na prostotę czyli OP w konfiguracji nieodwracającej na pojedyńczym op ampie OPA 604 lub OPA627 , tylko nie za bardzo wiem gdzie szukać optymalnej konfiguracji dla niego czy ma ktoś z was jakiś sprawdzony schemat ? wiem że op ampy maja wszystkie prawie takie same schematy ale różnią się one drobnymi różnicami w wartościach elementów.
                            Super opcją by była uniwersalna aplikacja gdzie mogłbym testować wiele scalaków i wybrać ten który mi odpowiada.
                            Holgin pisałeś że mogłbyś coś naskrobać dla pojedyńczego op ampa , był bym wdzięczny jak byś coś doradził :)
                            Last edited by kokoelloko; 08.01.2017, 13:46.

Skomentuj

SMD lutujesz? :)
                              Różnica w wartościach elementów to zwykle jest kwestia decyzji konstruktora.

Takie coś na szybko.

Skomentuj

Wolał bym na większych elementach niz smd:)
                                Ne5534? to troszkę słabo oceniany op amp , czy ta aplikacja będzie uniwersalną dla wszystkich scalaków ?

Skomentuj

Możesz włożyć dowolny pojedynczy opamp w tym miejscu. Te 10uF to kondensator tantalowy.

Skomentuj

No to super , będzie tantal i i cała reszta na bdb elementach .
                                    Regulacje głośności wstawić przed R1 mam rozumieć? Jakie będzie miał wzmocnienie ten układ ?
                                    Sorki za takie banalne pytania ale jestem początkujący w budowie .

Skomentuj

Wzmocnienie napięciowe będzie równe 1+ (R3/R2), czyli w tym przypadku 2. Pamiętaj, że kondensatory tantalowe są spolaryzowane (nie widać tego na schemacie) :) Podaj maila na PW to Ci wyślę pliki. Do tego układu trzeba doprowadzić +/-15V, masz taki zasilacz na stabilizatorach?
                                      Co do lokalizacji potencjometru to szczerze mówiąc nie jestem pewien jak jest najlepiej, ale to aż tak dużego znaczenia chyba nie ma. Ja bym dał przed R1.

Skomentuj

Jak przedwzmacniacz szumi, to dał bym to jako bufor, a za nim potka do regulacji głośności.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X