Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Subwoofer aktywny bez wzmacniacza

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Subwoofer aktywny bez wzmacniacza

Witam.
    Sytuaccja wygląda następująco. Posiadam kino domowe, które zakupiłem niedawno oraz stary subwoofer aktywny od wierzy Sony od którego wychodzą dwa kable - sygnał i zasilanie. Wcześniej oba te kable były podłączane do wierzy, teraz natomiast nie posiadam do niego żadnego wzmacniacza/przedwzmazniacza i tu jest problem. Na razie jest podłączony do kina domowego pod wyjście pasywne jednak ono nie daje odpowiedniej dla niego mocy. Moje pytanie jest następujące: czy podłączając pod kabel zasilania zwykły zasilacz np. 12V coś pomoże? Chodzi mi o najzwyklejszy zasilacz. Jesli tak to podłączyć subwoofer wtedy już pod wyjście aktywne czy mogę zostawić na pasywnym (nie będzie żadnych spięć itp.)? Chciałbym zaznaczyć, że jestem laikiem, więc sorry jeśli to co napisałem wyżej jest głupotą :flapper:

PS. Jeśli nie zwykły zasilacz to może jaki przedwzmacniacz czy coś z tych rzeczy pod taki subwoofer? W instrukcji z tego co pamiętam moc głośnika była opisywana jako 100W jednak była to wartość nominalna. Średnica membrany to 8" więc trochę mocy trzeba żeby ją ruszyć, ale przedwzmacniacz (który poszedł na śmietnik) od sub'a 4" który miał ok.25W dawał jakoś radę.

Na początek to podaj model tego sprzętu/zdjęcia, żebyśmy wiedzieli o czym w ogóle mówisz :)
    Trochę mylisz pojęcia w tym wszystkim, ale dojdziemy do tego :) To gniazdo zasilania w subie jak wygląda?

Skomentuj

Jeśli chodzi o subwoofer to jest to Sony S.A.W i wygląda tak:

Amplituner natomiast to Yamaha HTR-2067
      Wtyczka zasilania to malutki biały prostokąt i wygląda tak:
      https://drive.google.com/file/d/0BxR...ew?usp=sharing

Skomentuj

Jeśli gra ci na pasywnym to pewnie głośnik dwucewkowy pasywny. Jesteś pewien że jest tam jakiś wzmacniacz ?

Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka

Skomentuj

Zamieszczone przez szastal Zobacz posta
          Jeśli gra ci na pasywnym to pewnie głośnik dwucewkowy pasywny. Jesteś pewien że jest tam jakiś wzmacniacz ?
          Powiem tak: sub nie grał kiedy oba kabelki nie był podłączone do wierzy i dodatkowo posiada przycisk włączający go więc jest on aktywny. Nie wiem o dokładnie pytasz, jeśli chodzi o głośnik to nie mam pojęcia co jest w środku bo go nie rozkładałem na części.

Skomentuj

Ale jeśli gra bez podłączonego nap to jak może być aktywny. Może go jednak rozkrec. Widać z tyłu chociaż jakiś radiator lub bezpiecznik. Teraz rozumiem że go podłączasz pod wyjście na głośniki z innego wzmacniacza

Skomentuj

Nie widać nic, oba kable wchodzą w skrzynkę. Jak już napisałem podłączam go pod wyjście na pasywny subwoofer w moim amplitunerze (gniazdo "bananowe" - po prostu podczepiony kabel). Jednak subwoofer na końcu kabla od sygnału miał wtyk RCA - a w moim amplitunerze gniazdo RCA pozwala na podłączenie subwoofera aktywnego.

Skomentuj

Na 100% jest to subofer Pasywny (Bez wzmacniacza) Wychodzące 2 wtyczki (4 kabelki),to 2 przewody jedna wtyczka Wyprowadzenie Głośnika,drugie 2 są od przycisku na suboferze.Przycisk służył do włączania wyłączania subofera przez wieżę.

Dlaczego nie może on Być Aktywny? A dlatego że przyjmując ze potrzebuje on zasilanie pojedyncze np.18V to mamy 2 przewody + i - dodatkowo +sygnał i masa sygnału. Jeżeli go podłączasz pod inny amplituner i on gra bez zasilania to nie ma takiej opcji, bo w zasadzie subofery Aktywne nie mają wyprowadzenia miedzy głośnikiem a wzmacniaczem wbudowanym na zewnątrz przewodu.

Najprościej aby się o tym przekonać wykręć głośnik.

Aby potwierdzić moją tezę wystarczy multimetr na 2 przewód i nacisnąć przycisk czy będzie przerwa czy przewodzenie.

Skomentuj

No i wszystko się wyjaśniło. Rozkręcać go nie mam zamiaru, bo grać gra. Czyli wychodzi na to, że jest po prostu stary/słaby i więcej z niego praktycznie nie wyciągnę.

Skomentuj

Dlaczego twierdzisz że jest słaby? Czy zwiększając głosnosc na wzmacniaczu/Amplitunerze zaczyna charczeć? Może masz wzmacniacz Za słaby?
                    Lecz nie ten subofer nie ma dużej mocy celowałbym około 50-60W przy 6Ohms.

Skomentuj

Zamieszczone przez serw.electro Zobacz posta
                      Dlaczego twierdzisz że jest słaby? Czy zwiększając głosnosc na wzmacniaczu/Amplitunerze zaczyna charczeć? Może masz wzmacniacz Za słaby?
                      Lecz nie ten subofer nie ma dużej mocy celowałbym około 50-60W przy 6Ohms.
                      Brzmi zadowalająco dopiero wtedy gdy gdy głośność kolumn jest nieznośna. Przy czym podkręciłem poziom sub'a na maxa, a kolumny są ustawione standardowo na połowie. Włączona także funkcja Extra Bass i podkręciłem częstotliwość dla sub'a do 200Hz. Nie charczy. Nie mówię, że nie czuć w ogole jego brzmienia, jednak pamiętam, że podłączony do wierzy potrafił dać z siebie o wiele więcej. Jeszcze co do tego przycisku to pamiętam, że włączając przycisk sub grał właśnie głośniej (zaczynał nawet charczeć) natomiast przy wyłączonym grał "standardowo".

Skomentuj

Być możliwe że za małą moc dostaje Subofer z twojego wzmacniacza.Moc twojego wzmacniacza Jest podawana np. 80W przy 4Ohm.Posiadany subofer ma cewkę 6 lub 8ohm.Stary wzmacniacz który miałeś mógł mieć większą Moc dla 8Ohm i dlatego wydawał się głośniej grać.

Skomentuj

Subam nie tnie się na 200hz sprawdź lepiej ustawienia 60 a 80hz. Akurat większa częstotliwość nie sprawi że zacznie bardziej grać jak potezniejszy sub

Skomentuj

Czaruję...
                          X