Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jaki Wzmacniacz do małych kolumienek.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jaki Wzmacniacz do małych kolumienek.

Witam Wszystkich!

Od lat jadę na sprzęcie: Denon PMA250SE i ALR Entry 5M XL i od tych lat się na nim męczę. Dodatkowo CD już od lat nie słucham od kiedy ostatni CD Marantza padł. Znajomi doradzają, są kolumny wymień wzmacniacz na leprzy i będzie dobrze. Atoll, Roksanę, Baltlab czemu nie. Teraz za dobrze brzmiące klocki trzeba wydać krocie :( a więc trzeba kombinować dalej, ehh.
    Z racji że pierwsze kombinacje już grają: PC z konwerterem z separacją JarkaC oraz DAC AK4490 na chińskiej płytce może by pójść tak dalej za ciosem Słuchałem parę b. fajnych systemów na AS w pokojach Diy np. ostatnich ceramików (to już perwersja :) ) i zobaczyłem że można.
    Chcę zrobić 2 drożne, niewielkie kolumienki które nie sprawią problemów w małych blokowych pokojach np. coś na Fountekach ala pcm Mariana, cos na SB Acoustic np. w/g Joachima Gerharda albo na 18-ce węglowej STX (do Józefowa mam pare kilometrów).

Teraz moje pytanie: małe kolumny, małe pomieszczenie 16m2 prawie kwadrat - jaki wzmacniacz sobie zrobić. Dużo czytałem o Accuklonach (e450) i o iAmpie ale to są raczej mocarne ampy co wysterują 3drożne wieże. Jakie jeszcze wzmacniacze brać pod uwagę przy moich skromnych warunkach gdzie nie ma potrzeby na setki watów ale które porządnie wysterują głośniki do prawidłowego grania?
    Lampy raczej odpadają z uwagi na dzieciarnie chociaż kiedyś mi się marzyły odkryte bańki szklane.

Pozdrawiam Wszystkich w Nowym Roku, Piotr.
    Last edited by pierotez; 07.01.2017, 22:33.

I-amp 100m spokojnie da radę. Wejściówki do wyboru do koloru, również lampki :-)

Skomentuj

Zamieszczone przez Adam_85 Zobacz posta
      I-amp 100m spokojnie da radę. Wejściówki do wyboru do koloru, również lampki :-)
      Hmm, myślałem że Accusy i I-amp będą przerostem mocowym.
      I-amp ponoć nie trudny do zrobienia. Laik elektroniczny jestem a do tej pory to tylko kabelki i kondy na płytce lutowałem :) :rolleyes:
      Last edited by pierotez; 08.01.2017, 14:48.

Skomentuj

Zamieszczone przez pierotez Zobacz posta
        Hmm, myślałem że Accusy i I-amp będą przerostem mocowym.
        I-amp ponoć nie trudny do zrobienia. Laik elektroniczny jestem a do tej pory to tylko kabelki i kondy na płytce lutowałem :) :rolleyes:
        100m jest na jednej parze tranzystorow koncowych na kanal, mniej sie nie da :)

Skomentuj

100m jest na jednej parze tranzystorow koncowych na kanal, mniej sie nie da :)
          No to tylko się cieszyć. Przecież chcę budżetowego Denona zamienić na coś sporo lepiej brzmiącego.
          I-amp jest ampem kompletnym, są też z dac-iem w środku a więc brakuje tylko transportu. I jestem w kropce bo zacznę niedługo projekt dac-ka na AD1865 z lampową analogówką Macka z sąsiedniego forum a i w planach miałem pre wk-wa.

Trzeba zacząć zbierać narzędzia bo będzie tego troche. Może jakiś mierniczek polecicie. Kiedyś dobre cena/jakość były: BM806, BM805, KEW1009 kiuritsu ale już nieprodukowane a na Alle ceny kosmos.

Skomentuj

Ja powoli zabieram się*do szukania jakiegoś dobrego wzmacniacza, ale tak aby miał*z 30W (@4R) na kanał.
            iAMP100 to spawarka jak na moje potrzeby (jednego już mam), do tego strasznie wielkie PCB, spotkał się ktoś z jakimś sympatycznym projektem takich "małych" wzmacniaczy, które zagrają na przyzwoitym poziomie?

Dobry miernik to się na lata kupuje, ja bym polecał coś lepszego/trwalszego, niż miernik za 150zł.
            Z mierników do 200zł lubię benning mm p3, zawsze w plecaku, dokładny i całkiem przyjemny w użytku.
            Nie wszędzie trzeba fluka targać.

Skomentuj

http://www.audiostereo.pl/plytka-na-...-0_112083.html
              Tu się coś dzieje, tak pieją z zachwytu, że pewnie będzie to kolejny gejklon w postaci scalaka z kondensatorami za pierdyliard. Ale jak się te peany wyłączy, to może faktycznie gra dobrze. Na pewno można niedrogo sprawdzić :)

Skomentuj

Z takich małych popierdółek to polecam TPA3116 w klasie D.
                Miałem ostatnio okazję posłuchać i mocno się zdziwiłem jak to gra.
                Małe wymiary, koszt śmieszny, zasilanie pojedyncze 24V, a dźwięk na prawdę super.

Skomentuj

Zamieszczone przez piotreq123 Zobacz posta
                  Z takich małych popierdółek to polecam TPA3116 w klasie D.
                  Miałem ostatnio okazję posłuchać i mocno się zdziwiłem jak to gra.
                  Ma swoje wady, ale za 10-12dolców na prawdę micha się cieszy :)

Skomentuj

No 5 tych TA8233 można ze wzmaka za 30zł wyciągnąć, to nie ma co, tanie testy.

Przypomniał mi się pierwszy wzmacniacz co polutowałem w pająku na TDA2005, cudów nie było.
                    Ciekawe jak to zagra? Zamówiłem jeden wzmacniacz chryslera z allegro.

Skomentuj

Witam. Marcin V jak chcesz się pobawić kostkami Toshiby, to może TA8225H które np: Są w takim wzmaku http://allegro.pl/jeep-grand-cheroke...819256267.html (JEEP GRAND CHEROKEE ZJ WZMACNIACZ INFINITY GOLD) na 99%. Sam się nad nim zastanawiam. Jest mocniejsza od TA8233 ale jest w mostku, tylko jeden kanał. Z dwóch kości można coś wydłubać a w tym infinity jest ich tam 4szt.

Skomentuj

To jak się komuś ta 8233 nadmiarowa ze wzmacniacza samochodowego trafi to ja chętnie przygarnę i jakiegoś pająka zrobię.

Skomentuj

Jak dojdzie do mnie zamówiony wzmacniacz z eBay,to jedną kość mogę Ci sprezentować.
                          Pozdrawiam.

Skomentuj

Na razie TA8233 musi starczyć, akurat coś małej mocy będzie ok. 30-40W to już LM3886 i można szaleć.

Skomentuj

A są możliwe płytki do dostania do tego projektu?

Skomentuj

Pisz do borysa, tylko najpierw poczytaj wątek o iAMPie, koszt wykonania 100m to chyba ponad 800zł.

Skomentuj

Ale się odzióbałem z wylutowaniem 5 TA8233H z tego wzmaka chryslera, upierdliwe do kwadratu, gratis jest 5 kondensatorów 2200u/25V Rybycon.
                                  Trzeba będzie odwiedzić elektronik w poniedziałek.

Skomentuj

Panowie. Mocno przesadzacie z kwotą jaką trzeba wyłożyć na iampa100m. Bez problemu można zamknąć się w normalnych częściach w okolicach 400-500zl w tym 100zł za trafo i około 50zł za radiator.
                                    http://www.gavron04.diyaudio.pl

Skomentuj

Ogółem mi bardziej w tym temacie chodzi o niską moc i niewielkie wymiary.
                                      iAMP to jednak co jak co duża płytka, duży radiator i duża moc.
                                      Czuł bym się nieswojo podpinając zabytkowe beovoxy które mają*15-20W RMS do takiej spawarki, dziecko podejdzie gałę przekręci na full i do widzenia głośnikom.

Skomentuj

Zamieszczone przez gavron04 Zobacz posta
                                        Panowie. Mocno przesadzacie z kwotą jaką trzeba wyłożyć na iampa100m. Bez problemu można zamknąć się w normalnych częściach w okolicach 400-500zl w tym 100zł za trafo i około 50zł za radiator.
                                        Faktycznie mozna zlozyc po taniosci, ale nie zmiescimy sie z trafem i radiatorem w 500zl.. nawet bez wejsciowek wydaje mi sie, ze bedzie ciezko. A skladajac wzmacniacz, ktory ma nam posluzyc, nie widze sensu robienia oszczednosci rzedu 100-200zl.
                                        Last edited by Adam_85; 15.01.2017, 12:26.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X