Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Dobór głośników do amplitunera Onkyo TX-L50

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Dobór głośników do amplitunera Onkyo TX-L50

Witam serdecznie :)

Mam amplituner Onkyo TX-L50.
    Strona producenta: Klik

Kończę generalny remont domu i powoli przymierzam się do zakupu kolumn. Trochę pogrzebałem w sieci i zestawów kolumn 5.1 jest od groma, niemniej z racji, że amplituner ma moc wyjściową 80W/kanał to ciężej znaleźć coś konkretnego. Niestety jestem laikiem jeśli chodzi o Home-Audio (więcej miałem do czynienia z Car-Audio). Jesteście mi w stanie doradzić, jakie kolumny dobrać do tego amplitunera?

Jeśli potrzebne są jakieś dodatkowe informacje nt. powierzchni salonu, rozmieszczenia mebli itd. to coś naszkicuje i wrzucę :)

Pobór mocy 60W ?
    Do salonu to raczej się nie nadaje , może do sypialni to ujdzie.

Skomentuj

Salon mam w sumie nieduży. Pokój ma 4m x 4m x 2,35m. Mówisz, że nic z tego amplitunera nie będzie?

Skomentuj

Te 80W mocy na kanał to takie trochę oszustwo, bo na pewno nie mówimy tutaj o mocy RMS i pewnie chodzi też o sytuacje gdzie tylko jeden kanał gra w danym momencie, jeżeli faktycznie pobór mocy z sieci to tylko 60W...

Cytat z datasheeta:
        Power Output:
        80 W/Ch
        (4 Ω, 1 kHz, 1%, 1 Channel Driven, IEC)
        Czyli pod względem końcówek mocy to taka trochę zabawka. Zresztą widać ze to maleństwo jest.

Skomentuj

Hmm no to faktycznie słabo to wygląda. Czyli co, sprzedać i szukać czegoś innego?

Czyli jeśli dobrze Cię zrozumiałem, to moc ciągła 80W jest podawana na jeden kanał, a gdy przyjdzie podawać na wszystkie to moc się podzieli? Na stronie Onkyo jest niby napisane, że każdy kanał ma 80W i oddzielne zasilanie:

6 wydajnych wzmacniaczy cyfrowych o mocy 80W każdy, z niezależnym układem zasilającym i oddzielnymi stopniami wyjściowymi (...)
          Last edited by Engine; 08.01.2017, 15:00.

Skomentuj

Jeżeli jesteś w stanie trochę zainwestować w fajny zestaw 5.1 to tak byłoby najlepiej. Na tym Onkyo skutecznie wyjdzie jakoś 10W na kanał.

Edit:
            Fizyki nie oszukasz. Skoro do z sieci wchodzi 60W to więcej siłą rzeczy z tego sprzętu nie wyjdzie :) A logika procesory itp też coś dla siebie biorą.
            Last edited by Holgin; 08.01.2017, 15:02.

Skomentuj

No fakt, zgadza się. No dobra, to zaczynam się rozglądać od zera Dzięki za informacje :)

Skomentuj

Podłubałem trochę i znalazłem odpowiednik Onkyo TX-L50, konkretnie Onkyo TX-NR656.

Do niego chciałem dokupić zestaw kolumn Jamo S 626 (słuchałem Jamo S606 i ładnie grały stąd wybór).

Kolumny mają wbudowane woofery i basu jest dość sporo, aczkolwiek mnie jeszcze go trochę brakuje, stąd do zestawu znalazłem subwoofer Jamo J12.

Reasumując, zestaw składałby się z:
                - Onkyo TX-NR656
                - Kolumny Jamo S626
                - Subwoofer Jamo J12

Co powiecie o tym zestawie? Coś lepszego w cenie około 5000zł dostanę?

Skomentuj

Czaruję...
                X