Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Jak zmienić polaryzację
Collapse
X
-
Akurat na tym schemacie tranzystor jest wysterowany przy pomocy plusa i podaje masę na LEDa, jak chcesz odwrócić sytuację, to tranzystor trzeba zamienić na PNP i jego emiter wpiąć na plus zasilania, wtedy masa na bazie go wysteruje, tylko uważaj na urządzenie, które ową masę będzie podawało, bo za rezystorem będzie napięcie nieco poniżej 24V (o małym prądzie, no ale jednak).
-
Jeszcze jedno, jaką funkcję pełnić ma mosfet? Do włączania głośników sam mosfet nie starczy, za to możesz spróbować takiego rozwiązania http://sound.whsites.net/articles/mosfet-ssr-f8.gif .
Skomentuj
-
Zapewniam cię ze wystarczą 2 Mosfety,2 dioda zenera,2 rezystory i napięcie +24V aby działał ,Mosfet jak przekaźnik,Rozłacza Masę na głosniki. Takie rozwiązanie jak w PSU Borysa.Na schemacie narysowane tranzystory zamiast Mosfetów ze względu na Brak takiej obudowy w programie,lecz wyprowadzenia te same.
Chcem to połączyć jak na rysunku lecz Unizab daje Masę a ja potrzebuję+24V
- - - - - aktualizacja - - - - -
Dodatkowo potrzebował bym układu coś ala soft-star taz że załączam przyciskiem ,,dzwonkowym'' i następuje załączenie kolejne naciśniecie wyłaczenie.2 takie układy do załączania Mosfetów na wyjściu musi być + od 16-24V.
Może o czymś takim słyszałeś? Ten układ musiał by być zamontowany na zielonym kółku.
Last edited by Maygaywer; 17.01.2017, 22:02.
Skomentuj
-
Ano tak, na 2 mosfetach da się to zrobić (zasugerowałem się liczbą pojedynczą słowa "mosfet"), zresztą układ działa podobnie jak ten co podałem.
To sytuacja ma się tak jak napisałem na samym początku, czyli tutaj stary NPN zostawiasz, dokładasz PNP z emiterem podpiętym do 24V, kolektorem jako wyjście do sterowania mosfetami i bazą poprzez rezystor na oko 10k do kolektora T2 (tam gdzie był minus przekaźnika).
W przypadku pozostawienia T2 można już dalszy układ (czyli CD4013 i reszta elementów potrzebna do sterowania pojedynczym przyciskiem) podpiąć pod CON2, zwarcie do masy spowoduje odłączenie głośników.Last edited by ampli; 17.01.2017, 22:13.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez ampli Zobacz posta
W przypadku pozostawienia T2 można już dalszy układ (czyli CD4013 i reszta elementów potrzebna do sterowania pojedynczym przyciskiem) podpiąć pod CON2, zwarcie do masy spowoduje odłączenie głośników.
Ma być to tak podłączone jak na schemacie?
Czy tak podłączony układ cd4013 będzie spełniał swoją rolę?
Last edited by Maygaywer; 17.01.2017, 22:53.
Skomentuj
-
Więc po kolei, narysowane jest prawie dobrze, tylko w PNP masz zamieniony C-E i brakuje rezystora w bazie.
https://diyaudio.pl/i/4620/s8aqle1x0...1415131993.jpg będzie jeszcze potrzebny R5, R6 i T1, to jego kolektor musiałby być wpięty do CON2, gdybyś chciał zmienić działanie przy pojawieniu się zasilania, to starczy podpiąć wyjście zanegowane zamiast zwykłego (tutaj prawdopodobnie po podłączeniu do zasilania oba wyjścia będą wyłączone).
PS Proponuję najpierw to wszystko przetestować na płytce stykowej.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez ampli Zobacz postaWięc po kolei, narysowane jest prawie dobrze, tylko w PNP masz zamieniony C-E i brakuje rezystora w bazie.
.
Lecz nadal potrzeba mi przełącznika A I B jak zrobić na CD4013 aby zasilany z 12V na wyjsciu było +24V załączony 0V wyłączony.
Czy coś takiego zadziała?
Skomentuj
Skomentuj