Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Yamaha RXV 440 - dobry bedzie do tych glosnikow?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Yamaha RXV 440 - dobry bedzie do tych glosnikow?

mam zamiar kupic amplituner, po wielu aktykuach i postach zdecydowalem sie na Yamaha RX-V 440; mam glosniki wlasnej roboty:
    2 kolumny podlogowe na glosnikach TVM ( 2X arn150/03/4[60W] i ARV 104/03/8 [45W]) i aktywny subwoofer na Tonsilu GDN 20/80/2 [80W]. narazie tylko tyle, ale za jakis czas mam zamiar zrobic reszte kina, tylko sie tak zastanawiam czy ten amplituner bedzie odpowiedni do tych glosnikow?, glosniki srednioniskotonowe maja moc niby 60W, ten wzmacniacz przy 8 Ohm'ah ma 75W czyli troche w zapasie by niby jeszcze bylo,. aha, ten sprzet bedzie narazie gral przy komputerze ( karta SB Live 5.1).
    czy moze cos innego polecacie?

ile masz na to pieniazkow ale yamacha to dobry wybór

Skomentuj

no mam cos ok 1000zł, i z tego co przegladalem to za te pieniadze wlasnie ta yamaha by byla najlepsza, mimo ze stary model (2003), bo model z tego roku RXV 450 kosztuje 200zł drozej, a z tego co czytalem to az tak duzej roznicy nie ma miedzy tymi modelami.
      A co myslicie o modely RXV350? bo nigdzie nie moglem znalezc opinii o nim.
      Pozdrawiam
      Grzesiek

Skomentuj

Kup ja warto i do tych kolumn wystarczy.Nawet bez woofera graja ladnie Yamaszki a maja funkcje skierowania sygnalow LFE na przednie.W stereo tez niezle choc osobiscie cenie jeszcze bardziej serie x30

Skomentuj

ok, juz zamowilem :).
          tak sie zastanawiam, robie teraz 2 kolumny i aktywny subwoofer to mnie teraz wychodzi ok 1000zł i jeszcze nie skaczone, nie mam pojecia jak to bedzie gralo, czy nie lepiej by bylo kupic? czy "kupne" gralo by lepiej? wiem ze jest wielka frajda jak sie cos samemu zrobi, ale zeby to jeszcze jakos gralo, no a narazie nie mam zielonego pojecia jak to wyjdzie, robie powoli i dokladnie, szczelnie, mam nadzieje ze bedzie oki, ale za ok 1000zł to widzialem ze mozna by bylo kupic juz jakiec kolumny + sub. ( kolumny za ok 600-700zł + syb ze 400zł). ile by mogly kosztowac gotowe kolumny na tych glosnikach: 2xARN 150 + arv 104, + sub. aktywny na tonsil'u GDN 20/80/2 ;/.

Skomentuj

Marku czemuż to seria x30 jest przez Ciebie bardziej ceniona? Porównywałeś brzmieniowo x30 z x40?

Skomentuj

Osobiscie do Yamahy nigdy nie uzywalem suba bo wole w stereo na dobrych kolumnach sluchac naturalnego dzwieku.
              ponadto nie radze kupowac najtanszych Yamaszek 3xx gdyz sa na scalakach i maja sztywno ustawiona regulacje basow na 100Hz mimo ustawienia np duzych kolumn przednich.Seria X40 i nowsze maja regulacje na 60Hz a cenione przeze mnie X30 na 50Hz i to daje lepsze rezultaty szczegolnie w stereo bez suba.W dodatku powyzej 3X maja koncowki dyskretne ktore daja lepsze brzmienie. CO do kupnych kolumn to wolalbym sam zrobic dedykowane do Yamahy czyli lekko ocieplone.Normalne kolumny do kina w normalnej jakosci i cenie to za 1400zl AMTECH 101 a sub do tego za 800zl policz.Reszta kiepsko moze brzmiec.Sa i Eltaxy i Kody ale nie zawsze ich tansze modele jak to komercyjne , pasuja jak dla mnie.

Skomentuj

jamaszki z serji 3xx np 340 sa na STK i maja dosc dobry dzwiek jednak powarznym minusem jest bardzo slaby zasilacz co nawet w polowie nie wykorzystuje mocy w koncowkach.

Skomentuj

No i przez to zasilanie wystepuje efekt kompresji..

Skomentuj

Hej ja osobiście też polecam Ci tą Yamahe, mam ten ampituner model 440 i jestem bardzo zadowolony, co prawda zasilacz wygląda w niej dosyć mizernie, ale amplik wazy jakies 17 kg wiec chyba jest ok.
                    Na brak mocy nie nażekam. Tak samo mam sbliva i dvd w kompie. Działa super, masz dużo możliwości w ustawieniach i wiele różnych efektów przestrzennych. Mam to podłączone pod wejscie cyfrowe-coaxialne i spdif w livie.
                    Gdy film jest nagrany w DD 5.1 albo DTS to amplik to rozpoznaje i wszystko hula, nawet w divixach.
                    Nie kupuj 340-tki, bo ma mniejszą moc , nie ma chyba optyka albo coaxiala i jest brzydsza, bo nie ma pokrętła do wybierania wejść tylko przyciski :) ale to kwestia gustu. Najlepiej polecam model 640 :) bo ma aluminowy panel i pokrętełka do regulacji barwy.

Co do wad- niepodoba mi się w niej to, że słychać szumy jak włącze cyfrowe procesry dźwieku przestrzennego.. :( Jak na sprzęt tej klasy nie powinno być takich rzeczy, co prawda dzieje się to przy końcu skali, ale tak czy siak jest to dla mnie minus.
                    Innym minusem jest brak mozliwosci regulacji barwy z pilota...chyba o tym zapomnieli bo poza tym to pilotem mozna zrobić wszystko :)
                    Pomimu tych paru niedociągnięć to amplik ma same zalety:)

Co do brzmienia to gra jak typowy japoński sprzęt, dużo góry.

Pzdr Devolt

Skomentuj

340stka ma pare watow mniej ale ma wejscia cyfrowe i optyczne.To poprostu model dla subowiczow raczej i malych satek.
                      440stka takze ma panel AL i wazy chyba troche mniej wazy ale zasilacz ma spoko.Pozniej przeskok do 450 jest maly. W nowej serii tych wyzszych modeli sa mikrofony pomiarowo kalibracyjne i inne bajery. Fajna byla 620 z dopalaczem basowym oprocz regulacji normalnych. Zreszta osobiscie niewiele ruszam regulatorow w moim sprzecie bo wiele zalezy od kolumn.

Skomentuj

hm, no i juz kupilem :), narazie nie nazekam hehe, bo nie mam na czym go dobrze sprawdzic ( jeszcze). Narazie podlaczylem na probe moja niedokaczona jedna kolumne,bez tylnej sciagnki jeszcze nawet, bez zwrotnicy,:) bez dziury na BR, no ale jakos gra, troche malo basu narazie, ale jak dokacze wszystko to mysle ze bedzie az w nadmiaze :).

Skomentuj

Hej z tego co widzę to 440 nie ma panela w pełni z aluminium, na wierzchu jest taka jak by blacha, a w 640 wygląda to duzo lepiej. Panel ma wygląd jak by był w 100% z polerowanego aluminium. Zresztą mniejsza o większość, ale tak czy siak z plastiku nie jest :)

Pzdr Devolt

Skomentuj

a mi sie wydaje ze to jest aluminium

Skomentuj

Porównaj sobie przedni panel z modelem 640 i wyżej :) napewno jest to jakiś metal, ale tam to widać ewidętnie, że panel wykonano z aluminum. Ma charakterystyczne rysy widać to zwłaszcza w modelu o tytanowym wykończeniu.

Pzdr Devolt

Skomentuj

a co do amplika 440tki to w audio jak recenzowali to jakos minus podali ze nie mozna banankow podlaczyc... z tym bym sie nie zgodzil bo jest mozliwosc ;] nie wiem czy koledzy zauwazyli ale te zakrecane gniazda maja nakladki plastikowe i po zdjeciu nakladek mozna wsadzic bananka ale nie traci sie tez mozliwosci zakrecania ;]
                                ^ to taka ciekawostka moze sie komus przyda ;]
                                a ogolnie to jesli chodzi o amplituner to jak dla mnie jest super moze moglby miec troche wiecej mocy ale jakos mozna to przezyc ;]

a co wczesniejszego pytania po ile mozna kupic kolumny na takich glosnikach to ja ostatnio widzialem kolumny na 2*arn188 + arvka za 2200 za pare ;]

pozdro

Skomentuj

Troche drogie te kolumny.Amtech 101 za 1400zl caly komplet kina masz, a technologia lepsza i obudowa z normalnych materialow.
                                  CO do zaciskow to nawet w instrukcjach pisze ze akceptuja banany.mam cala plytke takich instrukcji...

Skomentuj

taa. empire eass 120 jest chyba oparty na tych glosniczkach a kosztuje duuuuzo mniej

Skomentuj

Czaruję...
                                    X