Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wzmacniacz 5.1 Na Tda7294

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wzmacniacz 5.1 Na Tda7294

Witam potrzebuję wykonać wzmacniacz 5.1 do kina domowego.

Zasilanie jakie mam do wykorzystanie to 600W 2X40v DC

Wymyśliłem całość na Tda7294

-Center 70W/4R
    -Suboofer 140W/8R
    -Surrand L 70W/4R
    -Surrand R 70W/4R
    -Stereo L 70W/4R
    -Stereo R 70W/4R

Razem moc 490W Rms,sterowana końcówka z procesora 5.1

Problem jak rozwiązać problem masy,czy rozlana masa na warstwie Top będzie dobrym pomysłem? Myślę że w ten sposób uniknę pętli mas.
    Co wy na to.
    Ścieżki były by na warstwie Bootom.

Taki zarys/

przy takim napieciu zasilania i obciazeniu 4r tda nie wytrzyma!

Skomentuj

No Faktycznie 2x40V to napięcie max dla 8R,czy 2x35V było by ok?
      Last edited by Maygaywer; 26.01.2017, 12:16.

Skomentuj

Ja bym masę poprowadził tak, że zastosował punkt wspólny na zasilaczu z którego będą odchodzić masy wyjść (do głośników). Dzięki temu nie będzie Ci płynąć duży prąd głośnika obwodem masy po płytce. Natomiast masę sygnałową na wejściu każdego układu zrobiłbym lokalnie przy układzie, żeby tak samo jw. sygnał nie płynął jakimś kilometrowym odcinkiem obwodu masy przez całą płytkę. Dużo będzie zależeć też od konstrukcji preampu i prowadzenia tam obwodu masy. Czasem lepszym rozwiązaniem może być rozbicie takiej dużej płytki na pojedyncze moduły wzmacniaczy i traktowanie ich w pewien indywidualny sposób. Z jednej strony mniej eleganckie rozwiązanie bo więcej kabli i płytek z drugiej w razie problemów łatwiej jest to opanować bo można zacząć od podłączenia 1 wzmacniacza i rozwiązania problemu masy na 1 a nie na 6 na raz. Generalnie tego typu wzmacniacze scalone są dość wdzięczne i nie stwarzają dużych problemów.

Skomentuj

Zamieszczone przez Maygaywer Zobacz posta
          No Faktycznie 2x40V to napięcie max dla 8R,czy 2x35V było by ok?
          Też za dużo - do osiągnięcia mocy 70W/4ohm potrzeba napięcia 2x27V.

Skomentuj

Tylko że te 2x27V pod obciążeniem 6 kanałów spadnie do 2x24V tak minimum czyli powiedzmy 2x30V było by Ok,Irek w swojej konstrukcji do suba daje 2x33V czyli 2x24V Ac.

Co do mas,myślałem że własnie wylanie tak masy będzie lepsze.Masa do głośników będzie z kondensatorów,gorzej jest to rozprowadzić do tylu końcówek.

Skomentuj

Czaruję...
            X