Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jak podłączyć kilka źródeł kina domowego. Projektor, hdmi i wzmacniacz

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jak podłączyć kilka źródeł kina domowego. Projektor, hdmi i wzmacniacz

Obecnie w kinie domowym rolę DAC spełnia projektor, jest to bardzo wygodne rozwiązanie, bo projektor ma kilka wejść hdmi. Mam do niego podłączone przez hdmi: blu-ray, odtwarzacz multimedialny, konsolę, chromecasta. Od projektora idzie tylko jeden kabel audio po analogu do wzmacniacza, dzięki temu nie muszę przepinać kabli. Do tego mogę regulować głośność przez pilota od projektora i przełączaniem źródła zajmuje się projektor(automatycznie wykrywa źródło na wejściu). Niestety DAC w projektorze jest kiepskiej jakości i muszę z niego zrezygnować.

Myślałem żeby kupić FiiO D3, ale nie da się do niego podłączyć hdmi(optyka ma tylko blu-ray i konsola). Poza tym ma tylko jedno wejście i za każdym razem bym musiał przepinać kabel i ten DAC nie obsługuje Dolby Digital i DTS. Oba te systemy kodowania zwykło się używać do zapisu dźwięku wielokanałowego. Oznacza to że jeśli na wyjściu pojawi się DD lub DTS bez względu na to czy jest to stereo czy więcej kanałów Taishan będzie milczał.

Jak to najlepiej podłączyć?

Sprzęt który używam:
    - zestaw stereo(2.1) i nie planuję 5.1
    - yamaha a-720 a do wejść wysokopoziomowych podłączony panel do sub http://www.audiostereo.pl/yamaha_a-7...17-5293-2.html
    - nie chcę zmieniać wzmacniacza
    - projektor nie ma żadnych wyjść dla cyfrowego sygnału. Tylko analogowy out i wejścia hdmi
    Last edited by kamil4772; 04.02.2017, 21:46.

Niestety tylko jakiś amplituner kina który będzie miał robił za selektor hdmi oraz będzie miał wyjście optyczne. Są na rynku jakieś splitery hdmi ale jak to działa to nie wiem i raczej wyjścia optycznego nie mają

Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka

Skomentuj

Czaruję...
    X