Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Panel Irek Sub300 - czy te kondy trzeba wymienic?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Panel Irek Sub300 - czy te kondy trzeba wymienic?

Witam
    z myślą o budowie suba odkupiłem używany panel jak w tytule. Tak to wszystko OK tylko zastanawiają mnie te dwa kondensatory, nie są płaskie a wybrzuszone lekko a jeden ma nawet leciutkie załamanie tak jakby wybrzuszenie było spowodowane od spodu czymś ostrym, nie wiem na ile odda to zdjęcie. Niby kondensatory z wybrzuszeniem uważa się za zużyte, uszkodzone i powinno się je wymieniać ale sprzedający zapewniał mnie że wzmacniacz mimo że ma kilka lat nie chodził długo (ok. pół roku) i nie był katowany i według niego te kondy są sprawne a takie wybrzuszenia na dużych elektrolitach mogą się pojawiać i nie świadczy to o uszkodzeniu. Czy moglibyście napisać co o tym sądzicie? Trzeba wymienić czy nie? Moze konstruktor sie wypowie?
    pozdrawiam
    Last edited by jgx12; 06.02.2017, 11:55.

Wybrzuszone kondensatory=uszkodzone,to że działają to działają do czasu.Najwidoczniej dostały więcej napięcia bądź temperatura otoczenia była wysoka.

Skomentuj

To wybrzuszenie to jest taka plastikowa nakładka, a nie sam kondensator :)

Przyciśnij palcem, czy ten kawałek plastiku dociska się w dół. Jeżeli nie to faktycznie może być tak, że kondensator już spuchł, ale najlepiej widać to po tym krzyżyku na aluminium :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Holgin Zobacz posta
        To wybrzuszenie to jest taka plastikowa nakładka, a nie sam kondensator :)

Przyciśnij palcem, czy ten kawałek plastiku dociska się w dół. Jeżeli nie to faktycznie może być tak, że kondensator już spuchł, ale najlepiej widać to po tym krzyżyku na aluminium :)
        Czyli najlepiej to zdjąć (przeciąć) tą plastikową nakładkę jak na twojej fotce i tam sprawdzić albuminową pokrywę - jest idealnie plaska OK, jest wybrzuszona - kondensator do wymiany, tak?

Skomentuj

Tak, możesz ostrożnie przeciąć tą nakładkę i sprawdzić, tylko jeżeli kondensator okaże się sprawny, zakryj to potem taśmą izolacyjną

Skomentuj

Zmierz pojemność kondensatora, tylko wcześniej go rozładuj. To pierwsze co można zrobić. Można też sprawdzić jaki prąd pobiera kondensator. Podpinasz konda do źródła zasilania, po minimum 2 minutach mierzysz prąd jaki pobiera kondensator w stanie spoczynku. Wynik trzeba porównać z tym co producent podaje.
            Arcam CD17 + Denon TU580RD + I-amp + W18E001 + T25CF002
            Grado SR125i

Skomentuj

Zamieszczone przez taz Zobacz posta
              Zmierz pojemność kondensatora, tylko wcześniej go rozładuj. To pierwsze co można zrobić. Można też sprawdzić jaki prąd pobiera kondensator. Podpinasz konda do źródła zasilania, po minimum 2 minutach mierzysz prąd jaki pobiera kondensator w stanie spoczynku. Wynik trzeba porównać z tym co producent podaje.
              Czy którąś z tych 2 rzeczy mogę wykonać bez wylutowywania konda z płytki? Pytam bo nie jestem elektronikiem i i choć lutownice mam i drobne-proste naprawy robię sam to nie znam się na tyle. Nie chciałbym wylutowywać choć z drugiej strony też nie jest to większy problem - miernik oczywiście mam więc jeśli tak łopatologicznie opiszesz krok po kroku to z góry THX
              pozdro

Skomentuj

Niestety nie. Trzeba kondziaki wylutować.
                Grado SR125i

Skomentuj

Miernik ma funkcje pomiaru pojemności?

Skomentuj

Niektóre mierniki potrafią zmierzyć pojemność w układzie, ale nie zawsze się to udaje, a pomiar może być też zafałszowany (niemniej jak chcę na szybko sprawdzić, to czasem korzystam), no i tego rzędu pojemności np przyrządem za 20zł nie zmierzysz.

Skomentuj

Co z tym denkiem? Jeśli jest ok, to nic nie ruszaj, jak wybrzuszone, to do wymiany, proste. Raczej będzie do wymiany bo samo się nie spuchło.

Skomentuj

Dzięki wszystkim za pomoc!
                        Więc tak - dziś rozciąłem plastik od góry i niestety ale albuminowy dekiel jest również lekko wybrzuszony. Co prawda po troszkę mocniejszym naciśnięciu wcisnąłem je i jest w miarę płaskie ale rozumiem że kondensatory do wymiany? A wzmak miał chodzić tylko pół roku i miał nie być mocno obciążany:o Miałem od gościa kupić jeszcze głosnik Mivoc HCM 12T ale już widze jak on chodził delikatnie. Wzmak po wymianie kondów pewnie będzie OK a głośnik co dostał to dostał :) Na szczęście nie będzie to dużym problemem z tą wymianą.
                        A tak przy okazji - jaki negatywny skutek dla suba/wzmaka może być użytkowanie z takimi nie do końca sprawnymi kondami? Czy to jest tak zero/jedynkowo że dopóki uciągną (kondy) wzmak będzie pracował normalnie i dopiero jak padną całkiem nie załączy zasilania czy będzie miał gorsze parametry np. mniejszą moc niż powinien albo mogą uszkodzić się inne elementy?
                        Last edited by jgx12; 07.02.2017, 19:14.

Skomentuj

Oceniasz sprawność elementu na podstawie jego wyglądu? Bez sensu. Zmierz parametry, a nie na pałę wymieniaj komponenty. Mam niemal 15 letnie kondensatory, używane po parę godzin dziennie. Nadal trzymają parametry.
                          Grado SR125i

Skomentuj

Zamieszczone przez taz Zobacz posta
                            Oceniasz sprawność elementu na podstawie jego wyglądu? Bez sensu. Zmierz parametry, a nie na pałę wymieniaj komponenty. Mam niemal 15 letnie kondensatory, używane po parę godzin dziennie. Nadal trzymają parametry.
                            no dobrze ale czy te Twoje kondy mają wybrzuszenia? Przecież wszyscy mówią że wybrzuszony kond=wymiana. Czyżbyś sugerował że mimo wybrzuszenia mogą być sprawne? Jeśli tak może być chętnie je wylutuje i sprawdze tylko czy dam rade to zrobić takim miernikiem jak mam czyli Voltcraft VC333?

Skomentuj

Wylutuj kondki i zanieś do jakiegoś serwisu i zapytaj czy Ci zmierzą. Czasem takie usługi potrafią zrobić za "dziękuję"
                              Swoim miernikiem nie zmierzysz.

Skomentuj

Zależy jak dużo było to wybrzuszenie - 1mm czy np. 3mm?
                                Nie wszystkie kondensatory są idealnie płaskie na górze.
                                Nie pamiętam chyba, żebym spotkał się ze spuchniętymi kondensatorami, które filtrują napięcie wyprostowane za mostkiem (w sensie małej częstotliwości).
                                Zazwyczaj puchną kondziorki w przetwornicach, z powodu wysokich częstotliwości i przegrzewania - i dlatego stosuje się tam kondensatory na wyższą dopuszczalną temperaturę 105 stopni.
                                Tu jak nie jesteś pewien to albo musisz zmierzyć porządnym miernikiem, albo wymienić - 10000uf/63v można kupić po 16zł za sztukę więc koszt niewielki a spać możesz wtedy spokojnie.

Skomentuj

Moje kondziaki mają wybrzuszenia. Odkąd pamiętam takie coś mają.
                                  Grado SR125i

Skomentuj

Czaruję...
                                  X