Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zasilacz implusowy i filtrowanie napięcia

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zasilacz implusowy i filtrowanie napięcia

Mam monitor z uszkodzonym zasilaczem.
    Uszkodził się w nim dławik L901.

Oznaczenie tego dławika to 73G174-76-V TPV 1136
    Dławik miał przerwane uzwojenie ale okazało się, że jedna cewka była uszkodzona blisko "terminala", więc udało mi się zmierzyć indukcję tej cewki.
    Przyrząd, którym mierzyłem indukcyjność wygląda tak:

Urządzonko to pokazało mi indukcyjność na poziomie 3mH - 3.3mH, więc zamówiłem dławik w TME o wartości 3.3mH.
    Paczka dziś przyszła biorę cewkę i mierzę tym uniwersalnym miernikiem na atmedze i wartość jaką mi pokazuje to 2.6mH - WTF
    Są dwie opcje, albo urządzenie to kłamie i pomiary są niewiarygodne (w zasadzi dziś jak mierzę ten oryginalny dławik to pokazuje mi 3,47mH z drugiej strony jak biorę cewki zamówione w polinku to ich pomiary są bardzo zbliżone do wartości cewki) albo przysłano mi dławik nie takiej wartości jaką zamawiałem.
    Pytanie nr1 jak domowymi sposobami mogę pomierzyć dławiki.
    Pytanie nr2 czy dławik musi mieć dokładnie taką indukcyjność jak w oryginale? Jest to pierwszy dławik zaraz przy gnieździe zasilania.
    A tu porównanie oryginalny dławik i kupiony.

Wlutuj ten z tme, też będzie ok. Tylko pamiętaj że tutaj ważny jest też max prąd dławika, by się nie nie spalił, możesz dać na trochę większy by uszkodzenie się nie powtórzyło. Generalnie to nie spełnia on szczególnie kluczowej roli. Najprościej i najtaniej byłoby zlutować uszkodzony fragment.

Skomentuj

Też mi się tak wydawało, oryginalny się spalił tzn był okopcony. Może niepotrzebnie wydawałem hajs na nowy dławik (30zł takie coś mnie wyszło z przesyłką)
      A ten nowy to raczej się już nie spali (drut 1mm), będę prawdopodobnie musiał rozwiercić otwór w PCB bo oryginaly jest na drut 0,5mm.
      Ogólnie teraz w monitorze siedzi jakiś z zasilacza komputerowego na test.
      Zrobiłem pomiar używają speaker workshop... oryginalny 8.8mH, ten z TME 4.6mH o.O

Ogólnie niepokoi mnie jeszcze jedna rzecz. Cewka która się przepaliła leżała na PCB. Teraz to wygląda tak:

Mimo odchylenia cewki są prawie w osi i zastanawiam się czy nie będą miedzy sobą indukowały jakiegoś prądu, szczególnie przy pikach, tym bardziej, że pierwsza jest tuż za gniazdem zasilania jeszcze przed warystorami.
      Last edited by scythe1123; 14.02.2017, 21:09.

Skomentuj

A działa ten zasilacz w ogóle? Jak się sfajczył, to raczej coś głębiej może też być.

Sam dławik ma znaczenie tylko przeciwzakłóceniowe, widywałem zasilacze, gdzie wspaniałomyślny producent po prostu zastąpił je zworami.

Skomentuj

Tak, wstawiłem tam dławik z zasilacza komputerowego i monitor się odpalił :) i chyba zostanę przy tym dławiku, a ten z tme pójdzie do szuflady.

Skomentuj

Czaruję...
          X