Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Yamaha RX797 zmiana NJM2068 - zamiana opamp w przedwzmacniaczu na...?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Yamaha RX797 zmiana NJM2068 - zamiana opamp w przedwzmacniaczu na...?

Witam. Zamierzam wymienić wzmacniacz operacyjny w amplitunerze yamaha RX 797, na razie w torze CD. Obecnie jest tam opamp MJM 2068MD. Moje oczekiwania? Próba ocieplenia brzmienia. Zamienniki, którymi mogę dysponować to (wszystkie to układy podwójne):
    NE5532P, LM358P, LM833N, LMC662AIM, LM2904N, OPA2134, TL032CP, TL072, TL082, AD712JRZ.

Czy jest możliwość wymiany wzmacniacza operacyjnego bez konieczności zmiany pozostałych elementów? I jeszcze pytanie czysto techniczne - widzę, że obecnie MJM 2068 jest wprost wlutowany w układ drukowany od strony druku, chciałbym w jego miejsce zainstalować podstawkę DIL 8 pin.
    Last edited by rosim; 23.02.2017, 08:22.

dopiero co ktoś w temacie iAmp napisał że miał opampa na podstawce i przelutował bezpośrednio w pcb i zaskoczyło go jaka zmiana na plus.
    chyba Adam_85

Skomentuj

Daj podstawkę i na nią tego opa co masz teraz. Posłuchaj czy jest różnica. Później sprawdź inne i ewentualnie zalutuj na stałe ten co ci będzie najbardziej odpowiadać

Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka

Skomentuj

Zamieszczone przez Szczery81 Zobacz posta
        zaskoczyło go jaka zmiana na plus
        Chciałbym to usłyszeć, bo mi nie udało się wyłapać żadnej zmiany.
        Mi to trochę pachnie grającymi kablami
        Chyba, że miał jakieś stare albo badziewiaste podstawki i coś mu nie kontaktowało.

Natomiast różnica pomiędzy OPA2134 a NE5532 w tej samej podstawce była słyszalna.

Docelowo zrób tak:

Zamieszczone przez szastal Zobacz posta
        zalutuj na stałe ten co ci będzie najbardziej odpowiadać

Skomentuj

Zamieszczone przez piotreq123 Zobacz posta
          Natomiast różnica pomiędzy OPA2134 a NE5532 w tej samej podstawce była słyszalna.
          Na czym polegała ta różnica? Czy wymieniałeś przy okazji inne elementy, np. kondensatory? Piszę celowo o tej podstawce, bo jest dobry dostęp od strony druku.

Skomentuj

Nie zmieniałem nic poza scalakiem.
            Jak wstawisz jakieś podstawki precyzyjne, złocone - myślę, że mogłyby na stałe zostać.
            A jaka była różnica? Już nie bardzo pamiętam szczegóły, bo było to ze 2-3 lata temu jak porównywałem.
            Ogólnie został docelowo OPA2134, góra pasma ładniej na nim brzmiała.
            Nie wiem jaką masz resztę sprzętu, ale nie spodziewaj się jakiś kolosalnych różnic w brzmieniu.

Skomentuj

Chyba nie dam rady zmienić tego MJM2068 na DIP8 i podstawkę - nie ma na płytce takiej możliwości/miejsca. Pozostają jedynie układy SMD, ale nie mam doświadczenia i sprzętu do takiego rodzaju montażu i boję się, że mogę raczej przy tym narobić więcej szkody :)

Skomentuj

Jedna podmianka mogła by się udać, ale jak zaczniesz żonglować opampami prędzej czy później pady zostaną na nogach scalaków.
                Ewentualnie jakiś adapterek sot to dil, ale jak nie masz doświadczenia i hotaira też odradzam.

Poza tym wydaje mi się, że na opowieści o wyniesieniu klocka o klasę wyżej po podmianie opampa należy patrzeć z przymrużeniem oka

Skomentuj

Czaruję...
                X