Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

zasilacz do "rywala GC"

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

zasilacz do "rywala GC"

Witam,
    Od jakiegos czasu zaczalem sie interesowac elektronika, zbudowalem bardzo prosta koncowke mocy na tranzystorach i teraz chciałem zbudowac cos prostego o dobrym brzmieniu. Znalazlem temat o "rywalu GC" na audiostereo http://www.audiostereo.pl/prosty-ryw...ona_33909.html przeczytalem wszystko, bez zbednego kombinowania zdecydowalem sie na oryginalną aplikacje poleconą przez tworce schematu. Znalazlem nawet elektora, gdzie wszystko jest opisane, lecz nie jestem przekonany co do zasilacza:
    1. W elektorze napisano ze potrzeba transformatora 300W na koncowke mono, co wydaje mi sie bez sensu gdyz taki transformator moim zdaniem bez problemu poradzilby sobie w stereo, a i tak sporo mocy byloby nie wykorzystane, gdyz wzmacniacz ma 2x45W przy zasilaniu +-30V.
    2. Pytalem sie w szkole profesora co o tym sadzi, on potwierdzil moje watpliwosci co do transformatora oraz mowil o diodach zenera aby byla dobra stabilizacja napiecia.
    3. w zasilaczu sa 4 kondensatory po 10000uF i 2 w koncowce mocy, czy to aby nie za duzo? nie wystarczy w zasilaczu zastosowac 4x4700uF?
    4. Jaki polecilibyście transformator i zasilacz jesli moze byc inny?

Proszę wypowiedzcie się co o tym sądzicie, gdyż nigdzie nie ma wątku o zasilaczu do tego wzmacniacza, a przynajmniej ja nie znalazłem, a profesor jest elektrykiem i tez nie był za bardzo pewny tego dlatego zwracam się do was o pomoc. Schemat koncowki mocy oraz zasilacza z elektora zamieszcze ponizej.

https://diyaudio.pl/i/27529/1b788630...1489683065.jpg - zasialcz
    https://diyaudio.pl/i/27529/f843d9cf...1489683056.jpg - koncowka mocy

Z gory dziekuje i pozdrawiam.

300W trafo wystarczy w zupełności.
    Możesz dać mniejszą pojemność niż 10000, nie ma problemu.
    Nie przeglądałem tego tematu, ale jak mają płytki do końcówki i zasilacza już przetestowane, to możesz je kupić.

Skomentuj

No okey, dzięki. Płytki sobie zaprojektuje wedlug oryginału i wytrawie bo z tym problemu nie ma, co do własciwego schematu zasilacza to zastosowac standardowo mostek greatza elektrolity i bezpieczniki czy cos jeszcze? i to trafo do stereo wystarczy tak?

Skomentuj

Może zrób zasilacz ze schematu, który podałeś - masz tam jeszcze sygnalizację led. 300W w stereo wystarczy.
        Dla porównania: skleiłem na szybko z tego co miałem wzmacniacz na lm4780 + regulacja głośności, a do tego trafo 2x24V 80W. Podpięte na strychu do tunera umila mi czas na siłowni. Zasilam tym 3 drogi na STX. Jest bas a głośności nie odkręcałem wyżej jak 1/4 skali.

Skomentuj

Kiedyś złożyłem ten projekt. Tam jest bardzo prosty zasilacz. Niektórzy pisali, że autor tego projektu zaleca trafo 600W :) ale ja nigdy tego nie doczytałem. U mnie poszło chyba 350 lub 400 bo akurat takie miałem. Znalazłem nawet archiwalne zdjęcie. Zrobione to było jako końcówka mocy.

Skomentuj

seba007 i jakie wrazenia miales? no dobra to zrobie oryginalny zasilacz. jakie dać tam bezpieczniki?

Skomentuj

Jakie bezpieczniki to nie pamiętam, 3,2 ? Kompletnie się na tym nie znam :). Co do brzmienia to akurat na tamten okres robiłem wszystko co popadło, czyli gainclone na obu kościach w różnych wersjach, uniampy, był symasym i chyba jeszcze coś. Moim zdaniem to prosty i przyzwoity wzmak ale nie wiem czemu symasym jakoś został mi najmilej w pamięci. Może dlatego, ze to był pierwszy wzmak który zbudowałem po tadeuszach i innych STK czy GC. Na drugim miejscu postawiłbym właśnie tego rywala GC.
              Na sąsiednim forum jest obszerny wątek poświęcony temu wzmacniaczowi, także tam znajdziesz interesujące Cie informacje.
              Last edited by seba007; 16.03.2017, 21:48.

Skomentuj

Czytałem juz mase informacji na jego temat, tylko nigdzie nie ma nic o zasilaczu elektroda audiostereo diyaudio przekopalem i nic, ale teraz juz mam duzo jasniejsza sytuacje i moge cos dzialac dzieki za porady

Skomentuj

Przy zasilaniu +/-30V uzyskasz około 70W/4ohm.
                  Przy takiej mocy mamy około 3,3A płynącego przez tranzystor.
                  Pojemność kondensatorów może być mniejsza , istotny jest Rated ripple.
                  Przy 70W/4ohm przydało by się na poziomie 3,5A
                  Niestety tanie kondensatory mimo dużych pojemności mają mały prąd ,np. 10000uF/35V Jamicon HSW103M1VO45M ,fi 25x45mm ma 2,24A , a przyzwoite ( nie tak tanie ) np. 4700uF/35V NICHICON LLS1V472MELA ma 2,43A , a już 10000uF/35V NICHICON LLS1V103MELZ ma 3,75A.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Trafo do stereo przydało by się z 150W lub więcej.

Skomentuj

wszystko super jakbym mial stala prace... nie ma opcji zebym za jeden kondensator placil 20-30 zl nie stac mnie na to, zrobie to na jamiconach i tak czy siak bedzie grac zreszta szkoda do nauki kupowac audiofilskie czesci

chociaz... na tme popatrzylem i kondensator nichicona 3,5A 6700uF jest za 7 zloty to calkiem dobra cena

Zamieszczone przez toopcool Zobacz posta
                    Pojemność kondensatorów może być mniejsza , istotny jest Rated ripple.
                    Tu chodzi o maksymalny prąd pracy? czy zle zrozumialem?
                    Last edited by MrKamileq; 17.03.2017, 17:26.

Skomentuj

Czaruję...
                    X